Preporuke za kuciste

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by RaP, Nov 19, 2009.

1. p4ja

p4ja Komšija

Imam i drugu stranicu mesh, nju stavim kad je ljeto, sto se tice odsjaja ne baca mi nista, sve top.

2. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

3. Aldiin

Aldiin Overclocker

Mora li biti baš isto? Imaš dosta ovih malih rack-ova za network home varijante... nisu baš jeftini, al su ok.

4. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Mislio sam uzeti nesto iz IKEA kataloga npr ovo https://www.ikea.com/hr/hr/p/fjaellbo-regal-crna-70342199/
    Ali razlog radi kojeg zelim sve strpati u kucsite je skupljanje prasine.
    Ustvari mislio sam da u ovaj "projekat" ubacim mali QNAP box, Fritzbox za mrezu, 3x RPi, 1x MiniPC, 1x Mac Mini.
    I da sa strana nabacim plexiglass ili ona mesh mreza sa TEMU-a.

Dosta ljudi koristi za 10" rackove 2020 alu profile i rackove za audio opremu. Ali kod nas je to bas tesko naci.
    Cak ima varijanata da napravim custom drveni frame, i na drveni frame staviti rack nosace.

5. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Nisu iz kontejnera, obecavam

Jebi ga, nisam bio happy sa Arctic P14 Max, i izvalim 120 EUR(!!!) za ova tri ventilatora. Ali zato narednih 10+ godina nece biti boljih ventilatora. Pa valjda se onda isplati.

Toliko su tihi oni i ostali ventovi (sad su mi svi Noctua) da sam morao vodeno okrenut jer se culo buckanje jer su cijevi isle gore.

Pala temperatura CPU za nekih 6-7C, sad je evo u CB23 loopu average package 62C i to na niskih i tihih 900rpm. U igrama ima da bude oko 40-45 na nekih 700rpm.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited: Oct 19, 2025
    p4ja, zippoo, Reventon and 1 other person like this.
  6. iPlay

iPlay Komšija

Ja ne bi mogao gledati u ovu ružnu smeđu boju pa makar imao 2-3° C veću temp. ili malo veću buku. Svakako sa slušalicama igram pa i ne čujem.

7. zoi

zoi Veteran foruma

Nemam buke ni sa 12cm ventovima, kamo li sa 14. Thermalright radi svoj posao.

8. Elubrylla

Elubrylla Novi član

Ja sam imao Arctic LF III Pro 240 i 5x Arctic P12 Max u kućištu i nisam bio zadovoljan. Isto tako na kraju dao malo više para i uzeo Noctua U12A chromax + 4 Noctua A12x25 chromax i sad sam prezadovoljan. U idleu ne znaš ni da radi računar a i loadu se jedva čuje.

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Fan Control app i podesis brzinu svakog venta na osnovu senzora kojeg odaberes.

10. Elubrylla

Elubrylla Novi član

Kod mene podešeni na minimum bili da bi ostali tihi. Kod aio smanjio pumpu ali i dalje se čula. Dobro hlađenje ali ni blizu najbolje kako ga predstavljaju na recenzijama.

11. Stevie_Ray

Ljudi moji, pa nisam ja dzaba izvalio 120 EUR sad za ova tri ventilatora. Valjda znam nesto.

Lezajevi. Jebes kontrolu i obrtaje kad P14 Max ima glasne lezajeve, na raznim obrtajima. Cujes ih kad se pale, cujes ih na 600rpm, na 700rpm, sve do 1000, preko 1000 vise ne cujes lezajeve, cujes zrak, jer vec postaju relativno glasni. Na 1300rpm su definitivno preglasni, i to je zapravo bilo ok u zatvorenom kucistu Fractal Define R5, ali u ovom otvorenom, mnogo se vise cuje. A 1300rpm su znali bit u full loadu, jer je citava ventilacija bila dva P14 Max naprijed, jedan nazad. To je sve sto je tad hladilo. I hladilo je solidno. P14 Max ima dobre performanse, ali nema kvalitet.

Imao sam ja jos brojne ventilatore, pa je vecina 140mm ventova preglasna vec na 900rpm. Ove Noctue, tihe i na 900, a hlade bolje nego P14 Max na 1100, pa i vise. Jos nisam imao peak 62C u CB23.

A sto se vodenog tice, kako rekoh morao sam ga okrenut tako da sad cijevi idu dole. Sva sreca graficka nije glomazna jer drugacije tesko da bi islo. Al sad se vodeno nista ne cuje. Cak ni na 100%...

Qler likes this.
  12. p4ja

p4ja Komšija

I to vodeno izbaci, uzmi zrak

13. Pionir

Pionir Overclocker

Ako se neko bude želio rastati od HF X, neka ponudi PP. Hvala.

14. Stevie_Ray

Ne ne, super je voda. Ova pumpa je necujna.

Izletise mi povoljno 3 Bequiet Silent Wings 4 140mm pa cu slozit push pull na radijatoru...onda mislim da je to to. :D Jos eventualno stavit jedan Noctua vent nazad.

Dawid je imao veliki efekt push pull:

15. p4ja

p4ja Komšija

Ja sam sa tih silent wing presao na noctua, ali dobre su i svabe, mnogo dobre. A vodu necu nikad vise, sad ima kulera da padnes na guzicu

16. Stevie_Ray

Bas naprotiv, air cooleri su u zadnjih 10 godina napredovali 2C. Nema tu prostora vise za poboljsanja. Nego se za 30-40 eura dobije odlican cooler koji parira i najboljim. Tu je nastala revolucija, sto jest jest. Uglavnom zbog Thermalrighta.

A nisu ni AIO nesto puno napredovali, da budem iskren.

Sent from my iPad using Tapatalk

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

AIO ima smisla kod procesora koji vuku preko 250W. Sta kaze HWinfo za taj tvoj 12700 na 5.2GHz? Steta sto su ogranicili bclk OC na 13 i 14 seriji.

18. Stevie_Ray

Nema tu puno “smisla” kad je u pitanju hladjenje, sto vise to bolje. U suprotnom svi bi pustili CPU nek ide na 100C i throttla, ko ga sljivi, nece mu nista bit.

Moj i7 je ogranicen na 125W, ja ga ogranicio. U igrama “trosi” 50-60W. A 5200MHz all-core, to je priblizno i9 12900KS ili i7 13700K teritorij. Koliko bi povukao da ga “otkljucam”, to i ne znam. Ne bi on bio stabilan da uklonim power limit, trazio bi sigurno vise napona.

19. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kod mene jeftino neko kuciste i jedno kablo od rgb kontrolera se odlemilo i ugasi rgb. Prije otvarao,pa to ustimam,ulijepim i drzi i sada se opet ugasilo i ne diram vise. A mrsko mi odnijeti kome da zalemi,svakako mi je to budalastina,bolje kada manje sljasti

20. Stevie_Ray

U pm.

Napatio sam se i opet nista, ovi SW4 ne mogu stat iza radijatora. Glupi Fractal degeni, previse ogranicili prostor iza front panela. Aspect 14 ventove sam vec ranije imao (kad su P14 Max bili naprijed), i probam SW4, ne moze, cak sam i savio lim i opet ne moze. I Noctue sam probao uglavit al jos teze, jer imaju gumu okolo i zauzmu nekoliko mm vise.

I na kraju ugradim Fractal ventove iza radijatora. Noctue + Fractal ventovi, dodao jos jedan Noctua A14x25 G2 LS nazad. Ukupno 7 Noctua ventova (3xA14x25 G2 naprijed koji su push na radijatoru, A20 na vrhu, 2xA15 na bocnoj strani za GPU, vec spomenuti A14x25 G2 LS nazad) i 3 Fractal koji rade pull na radijatoru.

Qler likes this.