Problem sa Win 11 reinstalacijom (install driver to show hardware)

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by MadbaLL, Feb 28, 2026.

1. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

znači na stotine puta čistog instaliranja sa USB-a i evo sad prvi put u životu ovakav problem:

https://imgur.com/x7BJGyv

dakle u pitanju je čista instalacija sa win 11 pro 25h2 (february update) na win 11 iot enterprise ltsc 2024.

pola dana sam googlao ali rješenja koja se nude na netu ali uzalud.

ploča je gigabyte GA-A320M-H (Rev. 1.x).

Last edited: Feb 28, 2026
  2. AggressoR

AggressoR Komšija

Fale ti driveri za kontroler diska.
    Skines ih s stranice (od maticne), nabacis na usb i onda kako se sjecam kad se pojavi taj prozor imas opciju LOAD ili slicno da ucitas drivere s usb-a i onda ce pokazati diskove.
    (mozes drivere staviti na isti usb gdje ti je instalacija win11)

MadbaLL likes this.
  3. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

ali kako do sad nisu falili? kako odjednom da ih nema?

i koje bi to moglo biti sa ove liste: https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-A320M-H-rev-1x/support#Support-Driver

sve je za windows 10 i 7 na listi (a ovdje se radi o win 11 instalaciji), ja sam bio skinuo ovaj zadnji što ima za win 10 i stavio na usb gdje je instalacija windowsa, ali ne prepoznaje ništa na onom prozoru sa slike. na nekim klipovima ljudi skidali LAN drajvere.

4. AggressoR

AggressoR Komšija

Mislim da su ovi
    AMD Chipset Driver - 5.11.02.217

Raspakujes, preba cis na usb i onda samo na tom prozoru ucatas ih .
    (Load driver - i onda u folder gdje se nalazi file s .inf ekstenzijom)

MadbaLL likes this.
  5. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

znači ti misliš da je to u chipset drajveru? google me je upućivao na ove sata radi/ahci drajvere.

a chipset drajver sam instalirao sa amd stranice zadnju verziju, kao i što sam uvijek radio. ali ako misliš da treba ovaj sa gigabyte stranice, mogu probati.

6. Qler

Qler Veteran foruma

Da ti se nije u biosu ono prebacilo ono ide ili ajci, ne sjećam se dobro...

MadbaLL likes this.
  7. Reventon

Reventon Veteran foruma

To sam i ja pomislio. Sad ne znam kako se tacno zove opcija ali meni se desilo da mi ne prepoznaje nvme zbog postavke u biosu.

MadbaLL likes this.
  8. dino73n

dino73n Veteran foruma

Evo i mene s problemom.KAko sam zamjenio plocu win mi se deaktivirao,i pokusam kroz troubleshooter da prijavim zamjenu hardwarea medjutim ne prolazi.Kaze sever ne radi pokusaj kasnije, I hajd ne bude mi mrsko i kupim novi key za siću i kad ga ubacim na change product key opet nece da se aktivira.

A malo je rec da mi se ne reinstalira windows.

9. edgsi

edgsi Aktivista

Jesi pokusao prvo ukloniti stari key iz sistema?

Steps to Remove Old Windows Key:
    1. Open Command Prompt: Click the Start menu, type cmd, and select Run as Administrator.
    2. Uninstall Key: Type slmgr /upk and press Enter. This uninstalls the current product key.
    3. Clear Registry: Type slmgr /cpky and press Enter. This clears the key from the registry, ensuring it is not left behind.
    4. Verify (Optional): You can check the status by going to Settings > System > Activation.

10. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ne moze ni ovako,mozda bi prošlo da nisam pokusavao s drugom licencom. Sad mivise nema nikakvog product key-a kad otvorim "system activation" a ne prima nove,ni onaj stari sto sam koristio prije zamjene ploce niti ovaj današnji.

Svw mi se cini da ce biti reinstall

11. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

na kraju sam sam uspio riješiti metodom pokušaja, pa neka ovaj thread ostane ako bi se nekome desilo slično.

uglavnom, treba staviti folder sa AHCI drajverom (nebitno jeli za win7, win10 ili win11) i otvarati subfoldere dok sistem ne prepozna onaj koji mu treba. izabrati sa liste prepoznati drajver i kliknuti "install" i to je to.

ali i dalje ostaje upitnik otkud da tog drajvera nije bilo jer na ovom sistemu bezbroj puta mijenjana instalacija i nikad nije bilo ovogo problema.

12. selvin

selvin Moderator

Pa u ltsc instalaciji nema tih drivera. Nisi vjerovatno dosad nikad nju instalirao.

13. edgsi

edgsi Aktivista

Ako vec nisi odradio reinstall windowsa pokusaj jos ovo:
    Enter slmgr /rearm and wait for this to complete.

This is to reset the Windows activation timers so the new users will be prompted to activate Windows when they put in the key.
    This should put the system back to a pre-key state.