Procjena PC

Discussion in 'Računari i komponente' started by zippoo, Feb 2, 2026.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Moze li procjena ljudi,koliko ovo danas realno vrijedi?
    Da li je bolje u paketu ili pojedinacno,zbog ludih cijena.
    Nema bas svih detalja,pa barem okvirna cijena.
    Ram je XPG neki...je li to ADATA podbrent ili ?
    Maticna ne znam koja je ali pretpostavljam neki srednji rang,obzirom na ostale komoonente.

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Procesor 150-180KM, graficka oko 500KM, napojna 80KM.
    SSD nekih 120-150KM.
    Ram je prica za sebe. I dalje ne mogu vjerovati da bi neko dao 800-1000KM. Ne znam od ovih sto imaju prodavnice kako im ide prodaja. Jel kupuje svijet uopste po tim cijenama.

3. Picoooka

Picoooka Komšija

Last edited: Feb 2, 2026
  4. Triforce

Triforce Aktivista

Izvinjavam se na off, ali wtf. Ko su ti ljudi kojima nije malo dati tolike pare na RAM pogotov kada znamo kakve su cijene donedavno bile. I mene zanima kakve je situacija kod forumaša koji imaju radnje/rade u radnjama. Sumnjam da se puno prodaje svakako je supply loš cijene na stranu....
    Meni da nesto bude racunaru (ne daj Boze) hladno bi se vratio na DDR3 :D Nikada nisam kupova nista u ovakvim periodima, a samim tim ni podrzavao ovakve stvari. Samo mi zao sto nisam 9070XT na vrijeme ugrabio :rolleyes:

hackintoshOS likes this.
  5. Picoooka

Picoooka Komšija

Vjerovatno ljudi kojima treba za nekog posla i koji imaju dobru zaradu od toga.Za gaminga nije sigurno :D

Triforce likes this.
  6. Picoooka

Picoooka Komšija

Mislim da ti je ovo idalje dobra ponuda kod Pere s obzirom koliko se trenutno krecu 9070 XT

https://olx.ba/artikal/70303069

Triforce likes this.
  7. dino73n

dino73n Veteran foruma

Pokusaj kupiti pa ces vidjet.

Nemamo tu na stanju ali ima xy po cijeni od 17xxkm,otisle su grafe gore.

hackintoshOS and Picoooka like this.
  8. selvin

selvin Moderator

Klikni na naruci odmah, pa nek canceluje, i prijavi ga odmah olx-u :D

p4ja, dino73n and aNaToMiC ! like this.
  9. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja kad sam nedavno kupio 5070ti prvo sam procesljao pik i kontaktirao sve ove svercere za 9070xt i 5070ti,niko nije imao oglas kojeg sam kontakitaro. A svi su imali neku drugu 300km skuplju.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

10. selvin

selvin Moderator

Ma standardno za olx i "radnje", svi sve imaju i takmice se ko ce laznije cijene stavit u oglasu.

hackintoshOS likes this.
  11. zippoo

zippoo Veteran foruma

Evo sada tacni podaci od svake komponente:

Moze i bez monitora.

Napomena:
    Racunar je kupljen u radnji I ima garanciju jos skoro godinu dana. Ima kutije od svake komponente,ukljucujuci i kuciste. Sve je novo bukvalno.
    Monitor je kupljen prije 2 mjeseca,ima garanciju 3 godine.

Moze se I periferija dati uz njega,MS Elite tastatura

Moze li sada procjena?
    Takodjer,ne znam je li sta graficka RTX 3060 Ti 8 GB bolja i jaca od ove 4060,mogao bi ja onda ovi Ti ubaciti u racunar a sebi ostaviti 4060 ,ja svakako slabo sta igram na racunaru.

Last edited: Feb 2, 2026
  12. Triforce

Triforce Aktivista

3060ti baca malcice vise fps-a po cijenu DOSTA vece potrošnje 110-120w tdp vs 200w. znaci 4060 ima bolji odnos watt/fps + podrzava framegen3

Bolje ti je da se kutarises 3060ke ako mene pitas :D

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ako ti nije nuzda da ga prodajes bolje nemoj. Ostavi ga sa strane negdje, jer ako zatreba tesko da ces opet moci kupiti za iste novce. Barem ne iducih par godina.
    A svakako ostavi sebi 4060.

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ma kod mene ne trosi,jer i ne radi...nisam igru pokrenuo godinu ipo
    Nego sam mislio ako je 3060Ti bolja za prodaju,ako bolje kotira ,da nju ubacim u racunar a sebi ostavim "losiju" 4060.
    Ovako su bara-bara...4060 malo skuplja jer je novija.
    A ne treba mi racunar,jer imam haman isti ovakav vec,samo ryzen 5 5600x procesor,32 GB RAM,3060ti i ostalo sto dodje...
    Ovo mi neka kompenzacija naletila pa uzeo.

Eno na drugoj temi,najavljuju jos veci rast DDR5 memorije u prvom kvartalu...biti ce samo ram po cijeni racunara.

Ali niko da mi kaze neko od vas sto ovo vise pratite neku cijenu ove konfiguracije?
    Za koliko se moze prodati?

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

RTX 3060 Ti je 450KM. RTX 3070 idu od 500KM.
    Cijenu sam ti otprilike rekao za svaku komponentu. Na to dodaj cijenu rama, na tebi koliko ga zelis prodati. Jer tu se necemo sloziti :D
    Ja licno nikada nebih dao 500KM za 32GB rama a pogotovo ne 800-1000KM.
    Radije cu dodati koliko treba i uzeti PS5 ako cu za igre ili laptop ako je za office.

Edit: maticna 100KM.

Sve ukupno oko 1000KM + ram.

Last edited: Feb 3, 2026
    zippoo likes this.
  16. Triforce

Triforce Aktivista

U svakom slucaju ti treba neka pouzdana grafika da ti baci sliku i ako zatreba nesto zavrti pa bilo to igra ili nesto drugo. 4060 je bolja i svakako dugorocnija zbog svoje starosti, niske potrosnje i ujedno nize temperature vrvj i habanja tj. ne moras razmisljati hoce li se pokvariti ili nesto :) Na tebi je odluka svakako

zippoo likes this.
  17. zippoo

zippoo Veteran foruma

Za moje potrebe trenutno mogu obje...jer dalje od 1440p monitora necu ici...ne treba mi nista vece od 27" ...za posao koji radim,idealno je ovo sto imam,24" a iznad mi je spojen TV sa racunarom,koji je 48" za multimediju. Koristim extended mod tako godinama...samo povucem aplikaciju,browser na tv i eto ga. A dole pisem ,citam i radim sto treba.
    Ali eto vidjeti cu kako ce ici prodaja ove konfiguracije. Otprilike sam i ja istu cijenu zaracunao kao i Reventon...kao i svaka prodaja,volio bih vise izvuci ali vidjeti cemo.
    Prodati ce se,konfiguracija nije uopste losa za sve namjene,od gaminga do rada,plus je sve u garanciji i novo bukvalno.

18. zippoo

zippoo Veteran foruma

19. zippoo

zippoo Veteran foruma

Moze se ovo zakljucati.
    Racunar je prodat.

Thread Status:
Not open for further replies.