produzni ide kabl?

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Eustace, Aug 30, 2006.

1. Eustace

Eustace Aktivista

da li postoji produzni IDE kabl?

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Koliko ja znam ne. Zapravo je max. duzina za IDE kabl 45cm.

3. syss

syss Veteran foruma

nope... 90cm.

4. postal dude

postal dude Aktivista

da mi je znat sto ce ti?
    problem su preslikavanja signala, jer je max frekv vec postignuta stoga je i izmisljen sata i njegov nacin komunikacije!
    ako stavis duzi kabal, vece su sanse za ponavljanjem prenosa, stoga i manjom brzinom, pitanje je koliko je to pametno i koliko ti to zaista treba?

5. Eustace

Eustace Aktivista

zato sto cu sutra kupit kuciste koje je tako ogromno da kad stavim cd-rom u najvislji utor ne moze doci do ploce.

6. Eustace

Eustace Aktivista

7. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

znači odlučio si se za chifteca. Nije loš izbor, mada ovo je ovo prevrliko. Moći će ti ide kablovi dosezati bez problema ako staviš u prvi 5.25 inčni prostor (da se tako izrazim) nema potrebe da ga stavljaš gore u nebesa :)

8. syss

syss Veteran foruma

9. Shenron

Shenron Komšija

Pa nemoj ga stavljat u najvisi utor. Stavi u najdonji i gotovo.

10. Dog_Father

Dog_Father Moderator

U formelu je flat od 90cm 6.5KM.

11. Nihad

Nihad Aktivista

1.]
    ATA standard predvidja kablove duzine do 60cm. U definiciji su predvidjeni i kablovi do 90cm, ali je onda obavezna posebna organizacija zica i drugi materijali, tako da ti kablovi trebaju kostati oko 3-4 puta vise od ovih normalnih. Medjutim, takvi kablovi nikada nisu proizvedeni nego su chingchung proizvodjaci samo krenuli stancati obicne kablove duge do 90cm. Ko to kupi molim neka ne smeta ljudima po forumima sa pitanjima tipa "nece da mi snima CDove", "disk ima loste sektore", "windows javlja greske prilikom butanja" itd.

2]
    Kad si hadzo s takvim kucistem, onda kupi i SCSI sistem za sekundarnu memoriju i budi pravi hazdo, a ne kvazi hadzo. SCSI kablovi mogu ici do 12m bez problema. Ali jedan SCSI kabal duzine od samo 2m je nov oko 70km, doduse u Electronic Centru.

12. syss

syss Veteran foruma

scsi kontroler koji sam ja prodao nedavno za nekih 200kn novi košta oko 1800kn... totalno isplativa investicija.

90cm kablova sam ugradio podosta i nikad nisam imao problema.

13. Eustace

Eustace Aktivista

pronasao sam u genelecu IDE kabele dugacke 100cm! kostaju 3KM. probat cu ako rade rade, ako ne, nikom nista.

14. Eustace

Eustace Aktivista

a jedan sam stavio u najdonji, a drugi u treci odozdo. ali fazon se sto su kabeli prekratki da nakacim dva drive-a na jedan kabl! tako mi daba odose dva IDE porta na 2 drajva.

15. postal dude

postal dude Aktivista

ovo sam bas i ja htio reci,
    a sto se tice tih kablova , radice oni, samo kako, sporije sigurno, nepouzdanije i to ...
    ali radice ne brini se ti ;)

16. Eustace

Eustace Aktivista

e danas sam kupio IDE kabel od 100cm u genelecu (3.5KM), i spojio na jedan kabel DVD-R i DVD-RW, i nema nikakvih problema ni sa citanjem i snimanjem, sve radi odlicno...

17. postal dude

postal dude Aktivista

jel sporije?
    kopiranje...etc

18. virtualx

virtualx Aktivista

ja cu sebi morati nabaviti onaj 80 pinski IDE
    sad imam 40 pinski na hard disku i disk zbog svake sitnice drnda ko lud ,ko da ucitava nekoliko GB
    hoce li sa tim 80 pinskim raditi brze?

19. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ako je UDMA mod veci od tri, apsolutno.

20. Nihad

Nihad Aktivista

Ne postoji 80 pinski ATA kabal. Svi oni imaju 40 rupa, tj. diskovi imaju 40 iglica. Razlika je u zicama u kablu. 80 zilni kablovi imaju duplo vise zica od starijih 40 zilnih. Kod ovih novijih svaka signalna zica ima i svoju pratecu tzv. stabilizacijsku zicu (ali u elektricnom smislu). Ma masa.

80 zilni kablovi su potrebni AKO i SAMO AKO koristeni uredjaj radi na UDMA 3 ili brzem protokolu (tj. ATA66 ili vecem).

Drugim rijecima, ako uredjaj radi na UDMA 2 (ATA33) ili nizem, 40 zilni kabal je SASVIM dovoljan.

Trecim rijecima, za opticke uredjaje 80 zilni kablovi nisu potrebni jer ja nisam jos cuo za opticki uredjaj koji radi na vecem standardu od UDMA2.

DODATAK: Ako se brzi hard disk (ATA66 +) spoji 40 zilnim kablom, onda se samo gubi na brzini interfejsa, jer ce tada ATA kontroler oboriti protokol na 33MB/s.