Provjera PIK prodavača - If it sounds too good to be true, it probably is

Discussion in 'Generalna diskusija' started by NaLe!, Jan 18, 2014.

1. dams82

dams82 Overclocker

Ima dosta razloga, a jedan je što su zaposleni svi preko štele i niko radi posao kako treba, neljubazni, kod nas 90% robe dostave u trećem danu jer kao nisu stigli.... Moraš biti jaran s kurirom da dobiješ poštu na vrijeme. Dok recimo EuroExpress I X-express dostave sve do 12h sutradan....
    Skuplje jeste ali je i kvalitetnije. Olx brza dostava je dobra što samo klikneš I sve oni obave, ne puniš nikakve papire, samo upakuješ ako šalješ I sami dođu i pokupe, možda ne baš isti dan jer ne stižu ....

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

2. selvin

selvin Moderator

Naravno da nisi stavio podatke da neko utjeruje dugove, ali nije zakonski ovako objavljivati licne podatke, u tome je fazon. Zato sam i napisao da preporucujem da editujes, ako si vec pokrenuo na sudu. Ako on nadje svoje podatke ovdje i ima imalo mozga, dobices kontra tuzbu i mozda biti duzan vise para nego sto je on tebi. Sadrzaj foruma je indeksiran na google-u pa nije tesko naletiti na ovo.

3. Haker

Haker Veteran foruma

Ma taj lik nije neka varalica po profesiji ali kao sto rece prilika cini lopova. Ne znam kako moze misliti da ce se na tome završiti, konto eto dvije milje na poklon.

Sto se tice poste ja sam vec pisao da sam pretadovoljan njihovom uslugom, da ne ureknem evo juce predao mobitel na dostavu. Čovjek nekad navečer kliknuo da kupuje sutra došli po njega, nadam se da ce sve proći opet brzo i bezbolno.

A ovi ostali nisu nista brzi bili,.barem u mom slučaju, jos nisam doživio tih 12 sati, najbrže 24h i to ako se potrefi, obično dan - dva pa cekam novac nazad isto toliko.

4. Tyger

Tyger Aktivista

Ime i prezime je javan podatak, nije naveo JMBG ni broj lične, isto tako adresa mu je javno dostupna (imenik bhtelecom) i nije uopšte ta adresa koja tu stoji (vjerovatno je student iz Tuzle a studira u Sarajevu)

5. selvin

selvin Moderator

Ime i prezime nisu javni podaci, nego licni podaci, i ne smiju biti objavljivani, kao ni adresa ni telefon niti bilo sta sto tebe konkretno moze identifikovati. Sto ne smije Tuzilastvo da objavi licne podatke, vec inicijale? Zbog istog zakona kojeg sam naveo gore. On ako je prihvatio da mu stoji adresa/telefon/ime u imeniku, to je druga stvar.

https://advokat-prnjavorac.com/Zakon-o-zastiti-licnih-podataka-BiH.html

6. 7mediN

7mediN Aktivista

i ja uglavnom izbjegavam bh postu kad narucujem, nerealno spori, paket obicno cekam 3-4 dana a u vise navrata su me zavlacili po sedmicu.

7. zoi

zoi Veteran foruma

Ja bh post preko olx koristim isključivo zbog cijene, jer su ove ostale haman duplo skuplje pa mi to ne vrijedi te neke razlike u brzini. Naravno, da radim sa aurodijelovima i popravljam tu vjerujem da je bitno što prije dobiti. Ja bih rado neku drugu brzu poštu koristio jer ninja nisma zadovoljan sa bh post ali eto koristim zbog te integracije sa olx i cijene. Ne znam kako ide potpisivanje ugovora sa drugim brzim platama, da li ima neki uslov po broju narudžbi ili nešto? Koliko bude cijena kad se potpiše ugovor?

7mediN likes this.
  8. selvin

selvin Moderator

Prije je bilo tipa 5KM na ugovor kad je regularna cijena bila 8-10KM u brzim postama kad saljes jednu posiljku. Ne znam za koji broj posiljki i slicno, ali sam vidjao te cijene. Sad je vjerovatno malo vise, ali sigurno da zavisi jesi li tipa ananas ili si neki obicni prodavac na malo.

9. zoi

zoi Veteran foruma

Ma pretpostavljam da je tako nešto. Ne šaljem ja to na dnevnoj osnovi, mjesečno ako se utrefi nekoliko pošiljki a zna biti čitav mjesec s nema ništa. Znam da su me davno nekad pitali koliko šaljem često pošiljke i da zbog toga nisam ni potpisao, ali se ne sjećam detalja.

10. Haker

Haker Veteran foruma

Evo u utorak navečer ovaj kliknuo da kupi telefon, juce ga posta uzela od mene evo sad javlja da ga je preuzeo, u B Luci čovjek. Vjerujem da ce novac sutra kod mene i meni je tako bilo sa svime do sada.

11. zoi

zoi Veteran foruma

Ko ti donese novac? Ja novac uvijek čekam danima i donese mi ga onaj obični poštar, ne brza pošta.

12. mickey84

mickey84 Novi član

Olx narudzba putem RS/Bh poste se dosta unaprijedila, ali jos uvijek kaskaju 3-4-5 godina za vodecim, Euroexpress i X express, u svim aspektima: brzina dostave, rjesavanje problema, isplata osiguranja ostecenih posiljki, tracking, pronalazak izgubljenog paketa itd.
    Ne znam na osnovu cega mislite da je sigurnije sa stanovista kupovine ici na Olx narudzbu - sve sto mozes je ostaviti negativan dojam. Prevarant otvori novi profil i vozi Misko.
    Mi je sada dosta koristimo, bude bar 5 paketa dnevno, ali je ovo realno stanje stvari.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

13. Haker

Haker Veteran foruma

Istina,.običan postar. Razumijem da je to problem po većim gradovima, meni je ok nazove me lik ja preuzmem ili donese na posao ako sam na poslu i td

14. selvin

selvin Moderator

Traje i kod nas vise dana za novac i donosi postar. Nije da mi je toliko bitno. Od zadnjih 4-5 posiljki jedna mi je zaglavila na preuzimanju 3 dana, to je problem. Kreirana narudzba u ponedjeljak, pokupili tek u četvrtak iz nekog razloga, sve ostale uredno sutradan odmah. Dostavili su uvijek sutradan poslije preuzimanja osim kad sam slao u Banja Luku, to mozda ide preko poste srpske onda ili kako vec ide kad se salje preko olx a preuzima bh express.

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja sam jako zadovoljan sa BH Postom i samo sa njima radim...sto licno saljem,sto preko olxa. Nikakvih problema nemam ni sa brzinom ni sa ostalim. Doduse,ja sam jako blizu poste i nazovem postara pitam ako nece danas donijeti,da odem licno u postu,ako on vec nije pokupio. Ako oni pokupe,donesu jako brzo.
    Jako brzo ide i povrat novca...ne bas sutradan,jer to vise zavisi od poste primaoca,kada njima proslijede pare. Ako je sve ok,dobijem pare drugi ili treci dan od preuzimanja.
    A znao sam imati probleme sa postama RSa,jer ne uplate ovim nasim i logicno nasi nemaju sta ni donijeti,pa onda nakon moje intervencije,uplate.

Ali generalno,znam cijeli sistem kako funkcionise,sve mi je blizu i jos su najjeftiniji...tako da ne mislim slati sa drugim brzim postama. Ne saljem toliko da mi se isplati ugovor praviti a ovo sto se mora platiti,iako su poskupili,i dalje su najjeftiniji.

Nisam imao nijednou neugodnu i nerijesenu situaciju sa BH Postom.
    A ove privatne poste izbjegavam zato sto jako cesto bude da se radnik brze poste utali sa prevrantom i onda upisu lazne podatke preveranta i posalje ti nesto i uvali i ti ga poslije ne mozes naci. Jer kod privatnih posti ne moras nigdje davati broj licne,kod otkupine,kao kod BH Poste. Sve je vise ovakvih prevara,stalno na olxu kukaju na ovo...doduse uvijek kod ovakvih prevara se desi da prevare ove skoro nepismene ljude,zene koje nesto prodaju po FB grupama,tipa odjeca,obuca i tako to.

16. zoi

zoi Veteran foruma

Nemaš nikakvih problema ali eto nekad ti za njih odradiš njihov posao i sve teče glatko :D

dams82 likes this.
  17. Aldiin

Aldiin Overclocker

Pa prvi i osnovni korak jeste imati odvojenu karticu za online plaćanja...

18. zippoo

zippoo Veteran foruma

I kada "ne odradim",uvijek dostava bude onako kako je navedeno na papiru. Znaci 1-2 dana za isporuku paketa.
    A ako sam 500 m od poste i imam vremena otici,zasto da cekam drugi dan,pa da opet cekam i pratim da budem kuci,kada postar nazove??
    Nema logike,je li tako...

19. zippoo

zippoo Veteran foruma

I imati dodatni trosak od 100+ KM godisnje.

Bolja opcija je aktivirati neku od usluga gdje imas virtuelnu karticu.

20. zoi

zoi Veteran foruma

Ne, na papiru je navedeno D+1 i to platiš, a D+2 je posebna stavka i to je jeftinije, kao što ima i isti taj što je skuplje.

Nema logike da obavljaš posao koji si platio da ti neko drugi uradi i onda da govoriš kako sve divno funkcioniše.

Odnesem i ja pošiljku ponekad jer mi je usput pa da ih ne čekam, pogotovo ako se žuri kupcu. Ne smatram da time dobijam potpunu uslugu i da je sve top, jer nije, dok ja nosim da ubrzam to jer nije sigurno da će oni doći kad bi trebali. Po olx to za preuzimanje je 24 sata a ne dođu uvijek tako, nego prođe nekoliko dana ponekad.