Savjeti oko kupovine automobila u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by bhd, Dec 21, 2010.

1. mobsterc

mobsterc Overclocker

Da, stelvio, pogotovo ovako 2021-2022 ima vecinu boljki rijeseno. Jedino problem, ako ce dizela, jer kao sto sam vec naveo, u sustini boljka svih dizela novije generacije - dpf, egr, scr i troma voznja, kratkih relacija karakteristicna za nase podneblje (jer i nemamo neku kolicinu autoputa :D ).
    I treba se malo raspitati kod provjerenih majstora oko odrzavanja, jer neke stvari ‘znaju bolje nego fabrika’.
    Ja da ne daj Boze kupim dizela :D islo bi delete dpf, egr, scr cim istekne garancija.

2. selvin

selvin Moderator

Ma zbog 95% voznje po gradu ce vjerovatno i bit benzin. I volva sam gledao benzin da uzmem mladji, ali samo novi u ponudi. Na kraju ce bit rav4 vjerovatno. Vozit ga do pred kraj garancije pa onda mijenjat dok nije hybrid poceo zezat :D

3. Haker

Haker Veteran foruma

Pa to je problem kad hoćeš benz kod nas, nema ih koji god da je brend u pitanju.

Tek sada su ljudi počeli kupovati hibride tj ko kupuje novo vozilo, tu Toyota prednjači, tako da je kao hibrid vjerovatno najbolja opcija.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

4. mobsterc

mobsterc Overclocker

Djeluje mi da je konsenzus na forumu da je uvoz kaka :D ne znam zasto, to je vec poprilicno uhodano, i obicno bude jeftinije bar 5k sto je tampon da ulozis ako nesto treba jer nisi mogao ‘licno da pogledas’. To isto urade i ove autokuce, osim ako je auto kupljeno kod nas.

5. Qler

Qler Veteran foruma

Ma Stelvio je odlican.

Mene juce neko ogrebao na parkingu, ali evo istrljao sam malo polir pastom :) haman se i ne vidi... ne mogu da provalim cime me ogrebao, izmedju tocka i prednjih vrata na blatobranu... tacno Twinga moram kupiti :) da i ja malo grebuckam po parkinzima...

6. dmr

dmr Veteran foruma

Sta bi bilo bolje kupiti od ova 2? Nova octavia 1,5 tsi 150 konja ili Tupsona benzinac 160 konja 2WD? Malo je skuplji Tupson al tu su negdje :D

7. Almir

Almir Komšija

Za to postoji kasko, i na kraju godine, ako vam smeta sanirajte štetu ili uzmete pare za pretpljenu sikiranciju...ili opcija 3 uzmete pare i sanirate štetu kod lokalca...pa ja to svake godine radim za posipni materijal koji nastane kao šteta...

8. dmr

dmr Veteran foruma

Gledam u subotu u Bg starija zena parkira na usko mjesto, lupa auto ispred i iza samo tako, tresu se auta :D

9. Almir

Almir Komšija

Prošetaj do servisa pogledaj oba, baci sve na papir, cijena oba, plan održavanja u 5-7 narednih godina, cijena reg i osiguranja, rijetko da ima prlika da se proba tesntni model, malo smo tržište bar mi ovdje u bih pa da čovjeku bude lakše prilikom odluke...

Ali ima tu sitnica tipa na tucsonu ti dolaze gume 19inch lijepo to izgleda i sve ali na oba auta ti trebaju i zimske i tako dalje i tako bliže :) sada može se ući do u detalj... ali opet je to individualno... jel čovjeku trošak ta ljepota od 19 inch felgi i guma...

Oba auta su porpilično zastupljena, ima ih na cesti, za razliku od ove sevilje koje ima 25komada na olxu, mislim sve ok ali hvala :)

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

@dmr Tucson ce ti trositi puno vise od Octavije :)

11. dmr

dmr Veteran foruma

Pa gledo sam ovaj motor u kombinaciji sa manuelnim mjenjacem prosjek nekih 7,5 l/100km. Ne vjerujem da ce i octa 1,5tsi puno manje trositi.

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Taj novi Tucson 1.6 dizel kolegica na poslu ima, 9-10 litara po gradu. Tako da se mozes orjentisati. Doduse ovaj je automatik i pogon na 4 tocka ali opet za benzinca racunaj po gradu 10l.

13. Almir

Almir Komšija

14. dmr

dmr Veteran foruma

Sve zavisi kako je po gradu, jos ako je automatic :D Moja octa 1,9tdi zna po gradu uzet 7-8 litara kad su bas guzve i na kracim relacijama :D To nista ne znaci vec neki prosjek na rezervoar mi je puno bitniji.

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Vidi i Kiu Sportage, isti su motori kao u Tucsonu.

16. dmr

dmr Veteran foruma

A znam dosta sam vec istrazio i iso po salonima. S tim da Tucsona mozes uzeti dosta jeftinije od onih 54kKM sto se navodi :D (mislim da sam negdje cak vidio reklamu, vec od 49kKM), sa puno boljom je opremom i u slabijim paketima i suv je.

17. dmr

dmr Veteran foruma

ne svidja mi se ona nikako.

18. Haker

Haker Veteran foruma

Zar ne troši 2,5l i zar se tako gleda? Ja mislio samo na ravnom pri 80kmh u šestoj

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

19. dmr

dmr Veteran foruma

To je mijesana voznja Hakeru 2,5 litra, u gradu ipak zna povuc vise :D

20. Reventon

Reventon Veteran foruma

Zato sam i spomenuo potrosnju, sjecam se price od 2-3 litra za Octaviu. :D A Tucson je svakako klasa iznad Octavie. Barem meni, ne moze se porediti.