Medjuosovinski razmak, ukupne dimenzije, orijentacija motora, primarna pogonska osovina, vrlo jednostavno.
Ma brate, ne bi da je 98 pa tek poneko ima internet… za 2sec dobijes sve ove info, ali jok, da ja objasnim, nisu oni dobro klasifikovali, znate li vi kako se klasifikuje. Da je srednja skola pa hajde…
Eto doprinesi nesto, budi od koristi, nazovi sjediste, par ovih vecih sajtova reci niste dobro klasifikovali, cx-60 je ipak kompakt Ostaje nada da ce onda i ostali onda slijediti taj primjer i jedna velika nepravda ce biti ispravljena. Klasifikacija odredjena, tu ti i ja ne mozemo izvoljevati, a to kako ce oni pozicionirati svoj model naspram drugih, kojim ce modelim konkurisati, koje ce napadati, marketingom i cijenom, to je na proizvodjacu da se bori kako zna. Kada nemas pandana, napadas jeftiniji model konkurenta, isto kao u ovom hw svijetu trenutno amd napada odredjeni segment. Da nvidia nema brze, i to od amda bi bilo high end. Ovako oni kazu da nije, jer eto kosta manje. Kosta jer mora, nemaju druge opcije nego da svoj highend pozicioniraju kontra neceg slicnog
Fin je cx60 auto. Njeg bih mogao nekad vozit, ima kako treba motor. Samo me zaeba sad @XTRage, otkrio nam je da je to ipak kompakt i pokvari mi zelju.
A gdje sam to otkrio ? GLB je pandan CX-5 GLC i CX-60 GLE i CX-80 Kod vas dvojice izgleda jos nije stigao.
Ma ide to 9.x A cx-50? Glč? Tj bilo bi dobro da ima neko slovo izmedju b i c Ne ide to tako kako si ti zamislio… da, oni su pozicionirali to na slican nacin jer moraju (cjenovno, marketinski), da mogu ici na crtu sa premiumima, isli bi. Cinjenica je da cx-60 klasificiran kao mid-size, cx-5 i cx-50 kao compact, i upravo tu ti je kvaka i sva poenta koju ne mozes da shvatis. Ista klasifikacija a druga ciljna grupa, cx-50 je vece auto, ali eto po tebi negdje lebdi, ne postoji jer nema ‘pandana’. Jednostavno, svaki proizvodjac se prilagodjava trzistu i izbacuje modele na nacin da moze da ih proda. Da su istoj situaciji, nista oni ne bi promijenili, produzili bi branike za po 5cm i lupili istu cijenu cx-5 i glc, ali ne mogu pa moraju da traze svoje mjesto pod suncem tako sto ce se prilagoditi
Ma necemo, nemas nista vise smisleno da kazes, al ieto kao da zavrsis. Laku noc 9x Selvine, mislim da je red da se doda titula na forumu 9x
Mi mislimo da ti si 9x hahahah koji lik delulu Samo nam jedan kredibilan izvor navedi za 9.x i ja se odjavljujem Mozes i da je glc mid-size, sta ti bude lakse
Ma nema ja vremena za djecu, nivo 13godisnjaka pise hahahah po forumu xD Dobio si zadatak, ne mozes ga ispuniti, pokusavas se izvuci i to vise nema smisla
Dobio si i ti zadatak ali eto nazalost nemas vremena. Lupas ko maksim po diviziji, stavljas u isti segment auta sa 20cm razlike u medjuosovinskom razmaku, sa razlicitom orijentacijom motora i sa razlicitom primarnom osovinom pogona. Newsflash, A klasa ne znaci A segment (nego je u C segmentu), C klasa ne znaci C segment (nego je u D segmentu). Neke recenice su ti na nekom vanzemaljskom jeziku, kao ove: Daj prevedi zivota ti.
Sta serete čovjeku, i ja bi prije uzeo mazdu na spram tih raspalih mercedesa, ciji kvalitet tek počinje sa E slovom. Ostalo je marketing.
Bolan, za razliku od tebe ja ne stavljam nista nigdje, samo citam kako je oficijelna klasifikacija. Kako da se raspravlja sa tobom kada ti imas svoju istinu? Mazda predstavila auto i rekla 10.5 a ti dodjes i provalis 9.x I opet izvrces istinu, i pokazujes gdje se zapravo bunis, mijesas eu i usa klasifikaciju. Ako ja kazem mid-size, to je usa klasifikacija, i koristim je zbog vece granulacije pogotvo jer se prica o suvovima. Ti si ogranicio svoje znanje na eu klasifikaciju i limuzine, i ne zelis da mrdnes. Usa i eu klasifikacija nemaju nuzno 1-1 ekvivalenta. Nisi odgovorio sta je cx-50? Trziste suvova je promijenilo klasifikaciju, modernizovalo se, nije to jednostavno kao prije da imas audi a4, a6 i a8 pa mirna bosna. Sada svako gura gdje sta stigne, nebi li dobio dio kolaca. Zato i postoji cx-3, cx30, cx-5 i cx-50. Pa samo da si jednom jebeno zaguglo jednu od ovih stavki oko kojih toliko raspravljas mozda bi ti sinulo da subcompact crossover moras da uguras u eu b segment, i da to onda nekako ilzazi iz okvira jer moras da klasifikujes razne abomimacije napravljene. I onda opet da se vratim na pozicioniranje na trzistu, sta god od modela ima, na megdan se izlazi sa cim mozes. Isto kao sto je octavia i golf u istom eu c segmentu, ista je ugurana tu da bi zauzela poziciju, iako konceptno drugacije auto. Sada ti mozes reci, sto da pricamo u usa klasifikaciji kada smo mi blizi eu.. Vec sam se dotakao toga, veca granulacija, ali s druge strane, sta obojica trebamo je uzeti obzir ko se gdje fokusira i pomjeriti svoje stajaliste. Kako sam ja vise fokusiran na usa trziste i pozicioniranje tamo, polazim od tacke da kada spomenem usa klasifikaciju da ce se i sagovornik prilagoditi, isto kao sto si ti fokusiran na eu trzista pa mislis da ja guram stvari u eu klasifikaciju.
Ovdje je jedini problem sto su IT geekovi dosli malo do para a usli malo i u godine,pa sada se rat vodi oko auta a nekada je bilo AMD vS Intel ili Nvidia vs AMD Proizvodjaci su unazad 10 godina izmislili 10 novih "kategorija" ,samo da bi imali gdje ubaciti "svoje proizvode",koji prije nisu ni postojali. Dzaba se svadjate i ubacujete nesto u svoje kategorije...kada kategorije vise fakticki ne postoje...cak su najorodavaniju kategoriju auta u historiji evo haman i sluzbeno izbacili a to je LIMUZINA. Ono sto je najbitnije u autima,to su dobrano sjebali a to su MOTORI...sminku,ledice i veliki tablet u auto moze ubaciti svaki proizvodjac ali napraviti dobar motor mogu samo rijetki. Zato i imamo ove nazovi kosilice danas u autima,jer je fokus otisao u pogresnom smjeru...zanemarili motore,mislili svi ce na struju a sada imamo smece motore i pokoji EV auto na putu,sve su promasili u svojim predvidjanjima ovi veliki igraci. Zato je svima i opala prodaja...srozali kvalitet,motore a digli cijenu.
Pa to i jeste poenta… sama kategorizacija, pogotovo eu je nesto znacila nekada davne… Glb je eto auto izaslo 2020, sta je do tada bilo? Cx-5 je od 2012 i u medjuvremeno se pozicioniralo drugacije, kako je moglo. Suv na bazi pezo 208 prelazi razne gabarite, ulazi u razne kategorije, ali sve se to prilagodjava trzistu, da se mogu prodati muda pod bubrege. Neko vise omasti brk, neko manje..