Da ali evo trziste pokazuje zube i kupci pokazuju da ih ne zanima iskljucivo ni struja a ni jedan/dva ekrana u cijelom autu i da za tako bezlicna auta placaju masne cifre. Evo prvo,svi proizvodjaci su najavili da ce vratiti osnovne gumbice u auta,za klimu i osnovno upraljanje. Ocekujem da ce slijedece masovno kukanje poceti kada ovi trenutni hibridi pocnu da izlaze iz garancije i da se kvare ili budu morale mijenjati baterije...e tu ce opet krenuti masovna dreka. Ja znam da najveci problem pravi EU sa svojim debilnim normama ali i ta EU zivi od tih istih para,koje drzave namaknu. Mislim da sam negdje procitao da se slijedeca euro norma prolongira za 1-2 godine. Sa ovakvim normama i birokratijom,necemo jos zadugo imati normalne motore,ako ikada vise. Ne znam ali mene novi automobili uopste ne uzbiduju i ne izazivaju nikakav efekat. Prije sam to pratio,citao,gledao,citao magazine...od kako je krenuo downsizing i ekrani u autima,svako auto je isto vizuelno...razliku pravi samo kvalitet ugradjenih materijala a i to je sve srot u vecini auta,koja su nekada bila i kao sub premium kategorija. EV isto nisu zanimljiva sekunde,razlika je samo u softwareu kojeg koji proizvodjac koristi,tj. kako upravlja prenosom snage na tockove. Jedino sto me impresionira u auto-moto svijetu je Christian von Koenigsegg i njegova proizvodnja . Ono sto on pravi od motora a posebno sto je skontao onaj neki svoj naludji mjenjac je cista perverzija,od znanja do performansi.
Pa to jeste sreca, da se konacno malo otpora pruza i da se kaznjavaju proizvodjaci kinder jaja losom prodajom. Stotinu nekih modela i podmodela da bi se kao dopali kupcu a zaboravili ono glavno. S druge strane, na nasu zalost, i kupci se mijenjaju, nece to biti bas tako jednostavno. Ne mozemo se vratiti na neka stara vremena, nema nazad. Mogu oni kukati zbog baterija, ali prije da ce se desiti da ce onda baterije pojeftiniti, nego sto ce biti izbacene. Auto postaje koristi i baci stavka, sto proizvodjacima i odgovara, smanjuju vijek trajanja sve vise i vise, jos malo pa ce auto moci 10g i na smece ili u afriku
U glavnim, svako kupuje šta voli a ja volim limuzine, velike. Jebe mi se u koju klasu će ga staviti, samo nek je dugo
Probao sam sjesti u novu mazdu cx5 i cx60 i nijedna nema mjesta, znaci uzas, vise mjesta u fabiji. Najgore sto ne mozes dovoljno spustiti sjediste i sto ne mozes dovoljno privuci volan kada pomaknes sjediste nazad. Tucson za razliku od mazde ima savrsenu poziciju sjedenja za malo visocije ljude.
Ne zna vise niko razliku… Iako nije neki izvor, na vikiju neko fino sumirao There is no commonly agreed-upon definition of an SUV, and usage of the term varies between countries. Thus, it is "a loose term that traditionally covers a broad range of vehicles with four-wheel drive."[1] Some definitions claim that an SUV must be built on a light truckchassis; however, broader definitions consider any vehicle with off-road design features to be an SUV. A crossover SUV is often defined as an SUV built with a unibody construction (as with passenger cars); however, the designations are increasingly blurred because of the capabilities of the vehicles, the labelling by marketers, and the electrification of new models. Uglavnom, buckuris…sada je za dosta ljudi suv iako nema pogone, a da ne pricamo kako svako na svoj nacin racuna cargo space i dovodi kupce u zabludu. Ili ovo sto dmr kaze, sjednes u ‘veliko’ auto a sve ti nekako malo itd
Sva si ti voca pomijesao u glavi. Klasifikacija auta u kojima pricamo je vrlo jednostavna. CX-60 i GLC su doslovce u milimetrima razlike dimenzijama i medjuosovinskim razmakom, oba su na RWD platformama i sa uzduzno postavljenim motorima, sa inline 6 motorima, duplim ramenima naprijed, cijenom dosta blize nego sa CX-5. I onda ti lupis toliku glupost da je CX-5 sa poprecno postavljenim inline 4 motorom, na FWD platformi, gotovo 20cm kracim medjuosovinskim razmakom, „obicnim“ ramenima, i pola cijene od njega pandan GLC-a. Pa hajde prestani vise lupati.
U potkosulji dosao da kupi auto i da se slika Na prvu mi se ucini kao jedan lik kojeg sam skoro upoznao...ali nije Dzaba seljacini Mercedes,on je i dalje obicna seljacina
I ovaj salon poznat po krkanluku, da im je stalo do imidza i reklame sigurno nebi objavili sliku. Na stranu sto je musterija, nije na koridi.
Pa nije bas tako. Govori o publici. Na žalost, Mercedesa i BMW kupuju uglavnom ovakvi krkani, tatini sinovi i sponzoruse, dok ostale kupuju porodicni ljudi itd. Evo kad pogledas slike, vidis ovo sto sam rekao. Ovaj zadnji sa Citroenom je moja publika i ne dirajte ga sa komentarom
Meni je priličan primitivizam odnosno "seljačizam" kod nas kad se gleda ko šta oblači i kakvo auto vozi, te na osnovu bilo kakvih drugih karakteristika po nacionalnosti, vjerskoj, političkoj, rodnoj i drugoj pripadnosti, i na kraju najvažnije po materijalnom statusu i iz kojeg si sela porijeklom na osnovu naglaska. To ima za efekat da se neko klasificira kao biće niže klase u odnosu na drugog. Ko već osuđuje druge što to kupuju, nek kupi sebi isto ako je u mogućnosti, a vjerovatno nije pa je ljubomoran i zavidan. Donekle ima toga kako izgledaš tako se i ponašaš, takav si i kao čovjek, ali isto tako ima i ona "odijelo ne čini čovjeka", tako da imaš skromnih i urednih ljudi slabijeg materijalnog statusa i žive kvalitetnije u odnosu na one koji imaju više. Auto treba biti prije svega sredstvo prevoza, ako može imati više karakteristika u skladu s mogućnostima, super još bolje. Je li se trebam diviti i klanjati nekom ko vozi najnovijeg premiuma? Mislim da se narod previše osilio ovdje. Što se salona tiče, ja ovakve salone generalno izbjegavam koji se puno slikaju i prave šou od toga, otac ima neka poznanstva preko kojih dođem do dobrog primjerka auta s karakteristikama kakve želim i to se dosad sve provjerilo i bilo je uglavnom ok. Najgore mi kad se svim i svačim kune da nije vratio kilometražu i da se oslonim na dove i molitve da će sve biti kako treba, a ne ono što piše u historiji vozila i papirima. Isto tako, ako ja sutra uzmem Daciu Duster ili Suzuki Vitaru, ne smatram to gubitkom ličnim samo materijalnim, ali to se nekako može nadoknaditi, bitno da čovjek bude zadovoljan izborom i da je to ono što njemu čini zadovoljstvo i završava posao.
Ti napisa kilometarski post. Ali zasigurno imamo neke pojave koje geneliziraju publiku. Ali u situaciji da ne generalizujemo stvari, svako će kupiti šta želi. Evo da svi imamo novca da kupimo auto koje želimo, ja sigurno ne bi uzeo ni Porše ni Dačiju. Ali bi možda uzeo nov Peugeot, Škodu ili Alfu. Ako generalizujemo, taj neki dio srednjeg i donjeg staleža, smatra auto nekim ponosom pa kupuju auta izvan finansijskih mogućnosti, umjesto da novac usmjere i neke druge assete.
Prezvakali smo vise puta, svako odmjeri sta je njemu bitno i na osnovu toga napravi kupovinu. Kao i u svakoj bransi, tako o u ovoj, postoje razni profili, od onih kojima je to nuzno zlo do entuzijasta. Niko nema pravo da misli da je njegov izbor bolji nego tudji, razliciti smo i svidjaju nam se razlicite stvari, odnosno imamo razlicite potrebe, te isto tako i razlicite mogucnosti..
Hajde ba Tale ne seri. Ti si ovdje u par godina promijenio 5 misljenja. Bila prvo neka socijalna prica kako jedva prezivljavas, kako ste presretni u pezou 307 i da ti nista drugo ne treba, onda kad si kupio oktaviju si napisao i da imam vise para ne treba mi nista bolje od oktavije, pa onda kroz neko vrijeme uzimas 3008 i ponovo pises da ne bi nikad kupio auto skuplje od 30k. Logicno kako si imao vise para si kupovao bolje auto, ali cijelo vrijeme srati kako ne bi uzeo bolje da imas vise para a zapravo si to radio cim skupis pare. Zato vjerujem da ces i to misljenje kako ti ne treba nista bolje od pezoa, skode i alfe cim se domognes para okrenuti jer si to vec odradio 3x.
Mislim da nisi skontao sta ja govorim. I kada nisam imao novca kupio sam middle class auto mada sam i dosao do novca a imam ga i sad, nisam kupovao premiume, niti ću ih kupovati, nego sam se drzao middle class. Evo za primjer, recimo kupovina Iphone, nase su mogucnosti da kupimo iphone, ali ga nikad nismo ni pomislili kupiti, sada kada imamo novca i ustedevine ne kupujemo puma tene, supruga ne kupuje markiranu odjecu, jer pobogu LC Waikiki je vise nego dovoljan brand za nas.
Neka, kupit ces i premium, cekaj da skupis para pa vidjecemo. A kazes ne kupujemo iphone a otvaras temu imamo oboje s24 ultra da li da uzimam s25 ultra. Mojne srat sa tom socijalnom pricom. Niko te nije nista ni pitao, sam krenes pricat o socijali pa se poseres na to. Svakako je tema o automobilima, ali ubijas sa tom "ja ne bih nikad" pricom.