Lose cak i citas kataloge. Mada bi i onaj fejk mercedes cla sa 170 konja lagano rav-a uzeo, rav ima 220 samo u katalogu i jedno par sekundi stvarnog zivota.
Jesam dva puta do sada polirao ogrebodine radnja odmah pored Sencija iza Fahdove dzamije. Svaki put bilo na vratima i svaki put bilo 60km.
Ja sam prije par godina farove polirao kod Buce u Si Selu u Tuzli. Farovi su bili katastrofalni, covjek ih vratio na fabriku. Mislim da je cijena bila 70km sa keramickom zastitom.
@selvin kako si zadovoljan hybrid rezimom rada? Kolika ti je potrosnja po gradu, otvorenom? Koliko je auto pregledan, imas li koji savjet oko opreme? Ako ti je lakse da ti se javim u PM?
Ma mogu i ovako, ali moze i pm dodatno ako treba, kako god. Potrosnja je 6l prosjek po gradu kako god da vozim, a na brdu zivim tako da bi moglo bit dosta nize da je čisti grad. Mislim da moze 5 ili ispod i grad jer otvorena loko je 4-5l, tipa Tuzla-Zivinice i slicno. Otvorena duzi put 5-7l, zavisno koliko imas autoputa. Ali mozes ga natjerati da trosi i 8-10l jer struju ne pali ako vozis 150-170km/h konstantno. Probao sam jednu relaciju 270km tako i osjetilo se na prosjeku, 8.2 prosjek bio. 80% autoput 160-170km/h, zadnjih 30-40km magistrala. Bukvalno je struja bila par % na toj relaciji. A po gradu inace 50% struja, tako da je to top, po gradu ga bukvalno ne cujes nikad, i kad pali motor to je vrlo malo i na niskim obrtajima. Pregledan je, prije sam vozio coupe pa mi je bila velika promjena u poziciji sjedenja. Kod mene je neka srednja oprema Elegant ili kako se zove, ima sve sto mi treba, mozda bih volio jos kozna sjedista s memorijom ali kad uzimas polovno a pojavi se jedan u pola godine sa ovakvom kilometrazom i cijenom onda i ne mozes birati toliko Ima tih senzora i pomagala milion: automatski brisaci sa senzorom za kisu, lane assist i ono centriranje na cesti kao da vozi sam (ne sjecam se kako se to zove), ona security upozorenja razna za prilazak vozilima ispred za hitno kocenje, automatsko kocenje, prepoznavanje znakova pjesaka biciklista itd, automatska svjetla (paljenje kratkih, dugih, podesavanje visine itd), adaptivni tempomat sa vise nivoa, limitator, kamera nazad, elektricno otvaranje i zatvaranje gepeka, keyless entry i start motora, android auto za navigaciju, multimediju itd, dvozonska automatska klima, zatamnjena ogledala grijana preklopiva i ostale standardne stvari. U vecim opremama su kozna sjedista elektro podesiva i grijana, memorija, bezicni punjac za mobitel i vise usb-ova naprijed, 360 kamera, panorama, grijana sajba itd. Nice to have ali nije mi bilo deal breaker.
Hvala ti! Koliko je udobna za duznja putovanja? Idem sljedece sedmice da pogledam Rav4 i Corollu TS, dogovaram termin sa auto kucom. Gledam oboje da su 1 do 2 godine starosti. Rav4 je u srednjem paketu opreme, a Corolla je full (Lounge, ili GR). Ne isplati mi se kupovati novu, ali godinu/dvije stare bas dobro drze vrijednost. Citam da se dosta kradu, da li si ti nesto doradjivao od sistema zastite ili je sve tvornicki?
Pa nova u srednjem paketu opreme krece od 45k eura pa vise, ista takva sa 4k km i 10 mjeseci starosti, trenutno se prodaje za 36k. Dati 9k da bi skidao najlone po meni se ne isplati. Svako auto najvise izgubi u prve 2-3 godine, bar gledajući statistiku. Sada gledam da li je bolje uzeti 3 godine staru u najvecem paketu opreme ili par mjeseci staru u srednjem paketu opreme. Toyotina garancija iznosi 3 godine, a onda imas Flex garanciju 12 godina ako odrzavas u Toyotinom salonu. Mislim da je ovo dobra prilika jer izlazi novi model uskoro, tako da ce biti dobri popusti za trenutni model. Edit: Modeli koji su stariji od 3 godine, drze cijenu puno bolje ako uporedis sa VW grupom (Tiguan, Kodiaq...)
Nisam cuo da se sta kradu nit sam sta ugradjivao, doduse imam full kasko. Ima neki svoj integrisani alarm, ima pracenje lokacije, potrosnje, paljenje gasenje grijanja i slicno i ostale dzidze kroz aplikaciju. Isao sam na dva duga puta i ne osjecam nista da sam umorniji od cla. Dosta mi je udobnija po nasim putevima od njeg, ali je on sportski ovjes i low profile gume gdje se svaki opusak osjeti, ovdje ne. A isplati ti se uzeti tako koju godinu staru svakako. Doduse sad su stavili, barem kod nas, jako dobre akcije na nove zbog izlaska novog modela. Tipa ona sto je bila 95-96k nova je na akciji 82-83 cini mi se. Radije noviju sa manje opreme ako ti nista ne fali od opreme u tome jer je i u nizim opremama dobro opremljena. Nije nijemac da doplacujes i za najosnovnije stvari.