Savjeti oko kupovine automobila u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by bhd, Dec 21, 2010.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Opet pocinjete...

aNaToMiC !, Stevie_Ray and zoi like this.
  2. XTRage

XTRage Veteran foruma

Sta je napisao Haker netacno ?

3. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

dont feed the troll

stara internetska poslovica

4. kio

kio Komšija

Hej @selvin , bio sam u Toyota auto kuci. Gledao sam novu Corollu Touring Sports, ali djeluje mi premala. Imam testnu voznju i novog Sportage ujutru, ali 1.6 motor trosi kao tenk. Auto izgleda super, ali motorizacija je :S

Posto vozim vecu kilometrazu i dosta autobahn-a. Odluka je pala na Rav4, dobio sam dobru ponudu. Rav4 12/2023, auto je pripadalo Toyotinom salonu. Presla 30.000, oprema je Style. Koliko sam vidio fali panorama, ali imam 360 kamere, kozna sjedista el podesiva, el. zatvaranje gepeka, JBL ozvucenje, kuku, keyless, pomoc pri parkiranju, sistem monitoring mrtvog ugla. Fali panorama, grijanje volana i grijanje prednje sajbe da bi bila full oprema. Cijena 36k eura.

Edit: Prednji pogon.

Last edited: Oct 3, 2025
  5. selvin

selvin Moderator

To je super oprema, to je vise od style, mislim da je to style + tech paket. U njemu je 360 i ostale tech dzidze poput blind spot i ics parking senzora.

Jedina mana je prednji pogon, meni je awd bio must-have zbog brda, za svaki slucaj zimi da ima ispomoc.

Style + tech fwd nova je 82500KM ovdje na akciji. Iskreno razlika do 36k Eura za 2 godine starosti i 30k predjenih kilometara, malo joj je pala cijena, probaj ti to jos spustit :) Malo ih ubijedi s cijenom nove, vjerovatno je u rangu 42-43k eur tu i kod tebe. Ne znam ni gdje si, ali cim pricas o eurima, vjerovatno De/At :)

kio likes this.
  6. kio

kio Komšija

E upravo to radim. Ova je nova bila 55k ili tako nesto.

Pokusavam da jos oborim cijenu, ili da pregovaram za novu.

Javim.

U De sam.

Edit:
    Najeftinije sto sam ovdje nasao je 47k u Style izvedbi.

selvin likes this.
  7. XTRage

XTRage Veteran foruma

To 55k je bila kataloska, nije niko toliko platio, 13-17% rabata je standard.

To auto nije za puno autoputa ali kako hoces, tada ti je hibrid i cvt nedostatak a ne prednost kao u gradu i sporijoj otvorenoj.

kio likes this.
  8. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Sta ovo svi kupuju dosadna japanska auta. Toyota je sivo i dosadno auto.
    Jedino dobro iz Japana je Honda, ostalo su blijede kopije europejaca.

kio likes this.
  9. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kupuju japanske Hybride,jer je najjeftiniji popravak baterija kada stradaju. Od svih proizvodjaca,japanci imaju najjeftiniju zamjenu baterije...valjda oko 2-3ooo eura,dok je kod ostalih to igranka od 10000+ Eura. Mislim da bas Toyota ima najjeftiniju zamjenu baterija,ali i to samo za jedan motor,je li PHEV a za ostale je skuplje haman. Neki dan sam citao o tome...
    Ko danas vise gleda u izgled auta,kada su svi isti i sve su sjebali...danas su najprodavaniji modeli crossoveri ili ti ga SUV u pokusaju a koji je to SUV lijep ? :D
    Jednostavno,ovaj pravac u kojem se sada krece autoindustrija,ne vodi nigdje. Auta su prije bila nesto sto traje godinama a sada su i to sveli na jednokratnu upotrebu.
    Pa polovne hybride,nece niko...eno bas neki dan citao neki clanak,kako niko ne kupuje polovne hybride,koji se prodaju dalje sa lizinga autokucama.

Ne znam zasto se nije islo u razvoj motora na hidrogen i prirodni gas/LPG...toga ima sasvim dovoljno a opet da bude i ekoloski prihvatljivo.
    Ova auta na struju,su OK za gradove i urbane sredine ali za veca putovanja,nista od toga kao i za posao.

Posebno u EU,debilne procedure i stalno nekakve norme i regulative...bukvalno je EU birokracija unistila auto industriju u Evropi.

Sada je kasno...EU proizvodjaci se ne mogu takmiciti sa kineskim u ovoj utrci i jedino sto bi ih mozda donekle izvuklo je da se udruze,da svi naprave neke vrhunske baterije,sklopove i software i da ponude jeftina auta trzistu.
    Takodjer da naprave strategiju popravki tih auta...jer ovo sto sada pratim,recimo EV Clinic iz Zagreba...ljudi muku muce sa proizvodjacima,jer im ne daju software i pristup komponentama,a bez pristupa se ne mogu ni popravljati. Koliko sam upratio,oni licno prave razni software i modifikuju,da bi mogli popravljati auta,jer od proizvodjaca nema nista.
    Koga zanima ova prica sa EV,neka zaprati EV Clinic na FB i prati objave.

kio likes this.
  10. kio

kio Komšija

Potpuno vas razumijem.

Meni treba drugi auto koji je porodicni, iskreno svidja nam se SUV koncept. Gledao sam sve druge modele, koji kod da uzmete: Kodiaq, Tiguan, Sportage trose vise nego Rav4.

Toyota daje 15 godina garancije, gdje je sve pokriveno kao i hibridna baterija koja kosta 3k eura ako ode. Ali je opet pokrivena garancijom.

Moze otići ako je ventilacija zadnjeg sjedista blokirana pa se pregrijava.

Kada pogledas Kiju i njenu garanciju, ne moze se porediti.

Ako putujete po Autobahn vecina SUV se voze oko 100 - 120 km/h. Jednostavno takava je aerodinamika. Gdje poslije dolazi i buka do izrazaja. Vjerujte da niko ne vozi brze. Jedino sluzbena auta

Druge opcije su Coroll Cross, ali tek dolazi na trziste i preskupa je u odnosu na Rav4.

Toyota Corolla GS bi bio moj izbor sa potrosnjom od 4ltr, ali trebam da je testiram. Kada sjednes izgleda premala, i iskreno prenisko auto, i zatvoreno. Ne mogu naci model sa svijetlom unutrasnjosti.

Hajmo reci da trenutno imam 400km sedmicno auto puta i 100km gradske i prigradska voznje.

Trenutno vozim Golf 8 koji trosi 5ltr na 100 -110km/h. Ali trosi ltr ulja na 15 000 km, i ima softwerski i dizajnerski gresaka.

Uglavnom ne zurim posebno, pokusavam da vidim gdje mogu dobiti dobar popust.

11. kio

kio Komšija

Plugin je druga prica, ali Toyoti je ovo 5ta generacija hibrida. Ljudi su usavršili pricu.

Hibrid se vozi na specifičan nacin, treba malo da se privikne covjek.

Plugin ima smisla ako ces voziti samo po gradu vecinom i imas kucni punjac. Domet je 60km, i onda radi kao hibrid samo sto nosis jos 200kg tezu bateriju.

Svaki Plugin je promasaj, slazem se sa EV klinikom.

Nemojte me zahebavat, pa i VW je krenuo u pravcu hibrida. Nove generacije ce biti hibrid kao kod Toyote, mislim da će novi TRoc biti prvi.

To nam je buducnosti, bar u EU. Pogledajte prodaju dizela.

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Meni se od Toyote najvise svidja CH-R. Manja je od RAV4, za grada je laksa, a nekako mi ljepsa.

13. Haker

Haker Veteran foruma

Toyota je najbolja kada je unpitanju hibrid, nemaš šta gledati te ostale nisu ni blizu. Isto nemaš šta gledati ispod rav4.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

14. XTRage

XTRage Veteran foruma

To auto ima prostora ko prosjecna fiesta.

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ne znam, nisam probao, kazem onako da mi ljepse izgleda. Mislim da je CH-R na bazi Corolle tako da nebi trebalo da je kao Fiesta. Gepek je oko 380l, slicno kao Corolla hedzbek.

16. XTRage

XTRage Veteran foruma

Kad probas vidjet ces, gepek ima stvarno izmjerenih 235 litara, citava karoserija a pogotovo druga polovica je spljostena i skucena.
    RAV je autobus u poredjenju.

17. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Pa nije bas istina. Ja bi ipak gledao Sportage ili Kodiaqa. Hybrid je vise za gradske voznje i ušteda po gradu. Za autoput je to sve više hendikep.
    Evo ja sam stalno ja cesti sa cross suv, nije bucan, a stalno vozim 130+. Za autopuve je ipak dizel najekonomicniji ako ces gledati da ustedis na pređene kilometre za tih tvojih +20.000 godisnje je najbolji dizel motor.

18. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Taj ch-r mi je skroz nedorecen dizajnom, kao da zguzvas komad papira. Ne znam kako bih drugacije objasnio. Linije na extrrijeru svaka povucena u svom pravcu.

Zao mi je sto sedan varijante umiru. Gledao nedavno Mazdu 6, jedva da postoji auto kod nas. Pretezno ima modela do 2015 godine.

19. Haker

Haker Veteran foruma

Pa ima, karavan neki samo nece niko da kupi, svi kupe suv pa kukaju

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Karavani su zadnjih 10 godina ljepse dizajnirani od hecbeka i dodaj na to da imas prostora za prevuci krevet,imas win win situaciju. Nisu dzaba svabe najveci ljubitelji karavana,jer oni su proracunati i kod njih sve mora imati smisla.
    Samo na Balkanu uvijek sve kontra logike
    Mislim,ima dosta karavana kod nas,ali mentalni sklop je isti,kada se spomene karavan

Sto se upita kolege tice...ja mislim da on cilja na ekonomicnost ali na 400 km autoputa sedmicno i 100 gradske,ne znam koliko ce uspjeti oboriti potrosnju. Jedino ovo da sporije vozi,oko 100 km/h,tada je potrosnja svakako manja...oko 5.5 l na benzincima.
    Ali kako god,tesko da ce kombinovano ici ispod 5l na 100km a toliko mu trosi i golf sada. Ali eto,ako mu treba drugo porodicno auto,ta RAV4 nije los izbor uopste i kao hybrid.