Karavan je zgodan, ali meni je nepotreban. Mozda jednom ili dva puta godisnje da bih iskoristio prostor. Ne uzima mi se vala radi toga.
@dams82 da li blokirati brisati eger? Nemam iskustva sa ovim dizel bojkama, ali ako krene zajebavati ili sjebaje usisnu granu radi mrve ekologije da on napusti chat lagano. Neki dan idem auto putem pojavi se low coolant kontam glupost neka sigurno ima dovoljno tecnosti do pumpe, parkiram kad dim ispod haube, gledam spalo crijevo sa eger hladnjaka iscurilo sigurno 3-4 litra rashladne, sreca pa je pumpa bila blizu i nije se pregrijao, ali mogao je motor napustiti chat Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Mercedes om651 motor ali nije to bitno, generalno me zanima za svaki dozel. I kako ide sa regeneracijama, kod mene je svaka vožnja otvoren put i barem 30km autoputa, samo jel 2k obrtaja dovoljno ili malo jače jer ovaj je na 150 ispod 2,5k ja vozim oko 140 -150 rijetko brze Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Ja sam pobornik da sve bude fabrika, ali ako pravi problem i nema rješenja onda se gasi.... Možeš ti nekom odvest na čišćenje usisne grane, pa redovno raditi dekarbonizaciju.... Možda je na tom crijevu i puštalo pomalo ranije što ni bivši vlasnik nije mogao otkriti.... Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Kad haker spomenu coolant, mene sad u petak skoro srcani opalio. Krenuo na kafu oko 2 sata, i kad sam upalio auto, nisam odmah krenuo, nego nesto gledao na telefonu, i primjetim da mi se dimi ispred auta. Izadjemi i vidim dim ide ispod haube i prolazi ispod desno prednjeg tocka. Otvorim haubu, nista. Zatvorim haubu opet nakon nekih 10ak sekundi opet dim. Ugasim auto i upalim ponovo poslije mozda pola minute, nema dima. I krenem u grad, odem na kafu, vratim se. Pokusam ponovo upaliti auto i opet dim. Tesko skontati odakle dolazi tacno. Uglavnom dimilo je na desnom dijelu motora gdje je remenica i alternator. Ali dim skoro pa nikakvog neugodnog mirisa nije imao. Nesto sasvim malo, i bilo mi je tesko skontati sta je u pitanju. Ode stari uzme antifriza, jer ga je falilo, njega dolijem, i ne dimi se vise. Da li je moguce da je zbog toga dimilo? Pregledam vizuelno koliko sam mogao, sve uredno, sve na svom mjestu, nikakvih curenja. U pitanju je Insignia 2.0 cdti
To ti je ovako nemoguće reci, ako ne možeš ti skontati pored auta ne moze niko ni na forumu... Rashladna tecnost moze ispraviti kada je motor vruc... Iz dijela gdje je bio dim gledaj sva crijeva i sve sto je vezano za rashladni sistem. Ako curi po alternatoru onda ga moze oštetiti. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Ma znam, al petak, kraj radnog vremena. Niko se i ne javlja na telefon. Sutra cu opet zvati da vidim da zakazem pregled. Kad sam isao na kafu, nikakvih problema nije bilo. Niti je gubio snagu, niti je dolazilo do pregrijavanja. Malo mi je cudno sto mi nije izbacio da mi fali antifriza, al eto. Jucer sam gledao, kolicina antifriza je ista kao i kad sam dolio, dakle ne bi trebalo biti nigdje curenja, barem antifriza.
Toyota Corolla Cross kad sam je gledao 72.900, sad je 62900, kia sportage nije moglo ispod 56 sad je 46... tih par koje sam gledao.
Tacno je da je corolla cross bila 72900, ali 2.0 197ks 4x4 hybrid jer je prvi on dosao na tržište. Dosao je 2022. Ali osnovni model je isao poslije od 60900. Sad je novi model od 62900, osnovni isto. U realnosti nije nista spalo ali nisu puno poskupili Za sportage i tucson ne znam, ali su davali i po 10k popusta kad dolazi novi model, mozda je sad isto.
U 99% slucajeva ili je neko crijevo napuklo ili na nekom spoju (selni) gubi. Zna se desiti da jedan dan pusta i onda nekoliko dana bude sve ok. (od antifriza ostane trag crven uvijek) Ja sam davno na jednom vozilu imao problem s pumpom, jedan dan nestane 2 litra vode, naspes i onda 7 dana nista i sve tako u krug. (Otisao do Sarajeva nisam ni jednom dosuo, kad sam se vraca 4 puta morao stajati i sipati, sreca senzor ima pa prijavi kad fali vode u boci)
Pa lagana recesija poslije naglog rasta nakon korone. Padaju cijene auta i nekretnina. Evo gledam, koliko se samo stanova prodaje već dugo vremena. Niko ih neće zbog cijena m2. Njemacka industrija otpušta radnike. https://www.dw.com/en/german-car-industry-sheds-51500-jobs-in-a-year/a-73768859
offtopic..kod mene komsija 50 kvadrata prodaje za 289000 Elem, ne znam koji je model corolle bio ali se sjecam da nije bilo ispod 72.9k koje sam spomenuo kad sam isao u salon. Moguce negdje drugo, ali fakat jesu spale cijene bar nekih marki, mislim da je pezo otisao gore
Imamo jos jednog Rav4 na forumu 36k eura, 32 000km auto preslo, isporuceno 11/2023, made in Japan. Dobio sam 3x godine povoljnijeg servisa, gdje samo placam dijelove + dobio sam komplet gumiranih patosnica + gepek. Auto je u Style opremi, polu-kozna sjedista, 360 kamere, kuka, sve Toyotine asistencije, nadzor mrtvog ugla. Skoro sva oprema koja moze da se dobije za Rav4. U ovom modelu samo mi fali grijanje volana + grijanje brisaca. Auto mogu da rashladim ili ugrijem putem mobilne aplikacije, tako da mi je to neki kompromis. Auto je kupljeno od ovlastenog Toyota prodavca i tu ce biti odrzavano. Auto je malo bucnije nazad, vozi se na 19ich all season gumama. To bi naveo kao glavnu manu za koju sam znao vec ranije. Imam jos 1g tvornicke + 12 godine Relax Toyotine garanacije. Presao sam nekih 50tak kilometara testnih voznji, i prosjecna potrosnja je 6.0 ltr. Slicna ruta sa Golfom 1.5TSI je 7.5 ltr, 50:50 autobahn i grad. Auto je napravljeno kao tenk. https://imgur.com/JxU5uxt https://imgur.com/7kxF5XO https://imgur.com/iee9GmX https://imgur.com/yR8EoPP https://imgur.com/W0GbCFg Auto ima par manjih ogrebotina koje se daju ispolirati. Mislim da je sam prosao super sa kupovinom. Obilazio sam sve obliznje salone, auto sa slicnom opremom, novo, je najmanje 45k eura, koje je vec snizeno 8k. Kia Sportage Hybrid i Tiguan e-tsi su oko 40k, i dosta su tisi unutra, ali hibridni sklop je daleko od Toyotinog + fali mi kamere i dodatna oprema. Auto ce biti isporuceno za nekih 2-3 sedmice, ub'o sam sezonu godisnjih odmora ovdje u De.