Jesmo postali generični. Čekam samo za par godina da postanemo svi trandže koje voze mainstream japance.
Pratio sam stanje u onom rezervoaru za antifriz, nisam primjetio nikakav gubitak antifriza. Ali cu zakazati kod majstora pregled pa nek detaljno pogleda. Uspio sam kod jednog nabrzaka otici da mi pogleda, i on je rekao da je vjerovatno nesto oko webasto motora, da li se sta nakupilo vode pa kad se upalio da je krenulo isparavanje. Ja koliko sam mogao pregledati, nigdje nije bilo tragova antifriza da kapa.
Webasto kad se upali onda bas dimi bijelo i osjeti se smrad. Samo pazi da je ostanes bez vode dok ne utvrdis sta je. Danasnje motore jednom pregrijes i kraj, glava odmah nastrada.
Doslo vrijeme gdje je bolje kupiti 20 godina staro auto, uloziti u njega par hiljada, komplet ofarbati ako treba, generalku motora odradit i vozi misko jos 500 hiljada. Od 2010 sve gora situacija.
Ja to juce zeni govorim. Reko majke mi naradije bi skrsio lovu u ovog, sve mu doveo kao novo i bio miran, nego kupovao ove nove...
Ma ok je to ko kupi nov, ipak će biti miran 5god ali uzeti nrsto skup staro 3-5 god sa 100k + nije neka sreća. Meni su svakako auta do 2015 bolja i po dizajnu i enterijeru. Neki dan pomagao promjeniti gume drugu na c4 cactus, jest da je to pdignit C3 ali majko koje smece od auta. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Ne znam jel ko prati Mat Armstronga, kupi slupana skupocijena auta i popravlja ih. Tu sam se uvjerio sta je autoindustrija. Cista pljacka i prodavanje muda pod bubrege. Bugati Chiron od 6 miliona dolara, a kljuc kao moj u Golfu 6 Al me najvise iznenadio Ferrari. Kako su lose napravljena ta auta da je za nepovjerovati. 3-4 podloske stavljaju da dovedu u liniju karoseriju, branici, blatobrani, komedija ziva. Nosaci branika nisu komplet vareni nego na par mjesta zapikovani i mahnuto farbom iz konzerve. Sto Enzo Ferari jednom rece: kada kupujes Ferari, kupujes motor i mjenjac, sve ostalo je gratis. E kada tako jedan brend koji zivi od ugleda sebi tako nesto dozvoli, onda zamisli kakav je kvalitet izrade auta koja na traci izlaze svakih 10 min. Raspad sistema.
Italijanima su vazni motori - mjenjaci i zato je tako, ne interesuje njih sto branik bjezi, vrata nisu u liniji itd. Za te stvari uzmi japanca ili nekog njemca. Tako je uvijek bilo. Stelvio nov, i to najjaca verzija s ferrari motorom (kazu nije, ali alfa samo skinula dva klipa i od v8 napravila v6), prilazim i prvo sto vidis razmak haube i blatobrana dosta veci na jednoj strani, vise pokriva far itd itd, pricam s italijanom sto je dosao s njim i covjek samo kaze da ga to uopste ne interesuje, nego motor i mjenjac. A najvise na kvalitet vozila uticale su euro norme + downsizing motora da bi se ispunine te norme. Posebna ulja koja su losija nego od prije 20 godina ali islunjavaju norme itd itd. Ja svake godine kontam alfu mjenjati i onda kad sjednes i pogledas sta mozes uzeti za neke normalne pare odustanem. Sluzi me, znam sta sam na njoj sredio i onda da prodam, uzmem nesto novo (staro do 3-4) godine i odmah se jebavati s dpf, egr, dizne itd itd, neka. (Oko 280 000km na satu kod alfe ali jos dpf + egr rade i nisu uklonjeni) Kolega uzeo novog 3008 druge generacije negdje 2018 godine, 2.0 dizel (mislim). Vec na 60 000 dizne riknule, dpf odmah poslje, turbo, na 70 000 vodena pumpa procuri itd itd. Sa 150 000 imas vec pola novog vozila sto se tice dijelova i opet problema ima.
Ma citava VAG grupacija je prodaja muda pod bubrege Touareg, Q8, Urus... ista auta, tri cijene i sve je tako, Octavia, Golf, A3, ista auta, 3 cijene, Passat, A4, Superb... Ima razlike fakat je audi primjetno kvalitetnije sastavljen, ali i dalje je to superb.. Jaran do neki dan ima Cayenne S, prekidaci na stubu volana za brisace i zmigavce isti kao u Golf 4... onaj krug za otvaranje sibera imao jaran istu u prvom A4 audiju, bruku tih stvari su iskoristili... Motor je brutalan, tu nisu mogli ali unutra sve reciklirano...
Prqtim ja. Sinoc bas gledao taj video sa Chironom i na kraju ga popusio. Nece Bugatti da proda dijelove nikome. A cijena dijelova za popravku 1.7 miliona dolara hahahah. Na kraju je odustao. A bio nasao jos jednog ali isti problem,ne moze ga popraviti niko osim samog proizvodjaca. Tu bi ruke bile jos milion dolara. Sto se kvalitete tice,nema toga vise...zasnjih 15-20 godina ke to sve srozavano a islo se na ubacivanje novih gadgeta i elektronike. Sada na auta mozemo gledati kao na bozicno drvce...lijepo sljasti i to je to. A ono sto je sustina,motor,mjenjac,podvozje,sasija...to se vise i ne gleda...wvi se udruzili u kojekakve koncerne,da ne bi morali razvijati motore,nego da jedan motor ugradjuju u 5 brendova. Ko hoce za sebe auto,bolje je kupiti starije i uloziti par hiljada da se odrade servisi i vitalni dijelovi.
Pa sta misliš sto kosta Ferrari i bugati toliko osim što zveknu ogroman porez na brend. Pa mala proizvodnja, unikatna samim tim auto kosta pet puta više. Upravo ti prekidaci i milion drugih sitnih dijelova koštaju najvise i zato se recikliraju najvise, neki dijelovi su isti par.generacija naprimjer e klase. To sto se.motor ugrađuje u milion modela je prednost samo je problem kad motor ne valja, a to je danas slučaj najvise radi ekologije i politike glupe. Taj isti bogati je gubio na svakom Vejronu pare a tad bio najskuplji auto na svijetu, vjerujem da ni sada nisu u nekom plusu. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Pa upravo je to problem s motorima,ne valjaju a ugradjuju se u 30 modela Nego,legle Dunlop gume. Sada ugradjene. Ono sto sam na prvu primjetio je da su osjetno mekse od ovih starih. Stare su dot 2019,to sam sada vidio,dosle na autu.
Ma nemoj zezati, upravo popljuvana Oktavija iz videa je najprodavanije auto u Evropi, pa Volvo XC60, nemoj dzaba.