SLI Konfa misljenje?

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Nani, Oct 17, 2007.

1. Nani

Nani Komšija

Ovako
    Mogu nabaviti ubrzo sljedece preko newegga sa omjerom 1$ = 1.38km
    Intel Core 2 Duo E6850 279.99$ 386km
    Scythe Ninja Plus Rev B 34.99$ 48km
    EVGA 122-CK-NF63-TR NVIDIA nForce 680i SLI $158.99 219km
    2 x GeIL 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) (4Gige ukupno) (2*$57.99 each) ukupno $115.98 160km Prejeftina mema, dobra
    2*8800GT preporucena cjena (2*250$) 500$ 690km
    Western Digital Raptor 36GB $99.99 138km
    Western Digital Caviar RE2 500GB $129.99 179km
    SAMSUNG 20X DVD±R DVD Burner Black SATA $29.99 41km
    SILVERSTONE SST-ST60F ATX 600W Power Supply Modularno kabliranje SLI cetified $119.99 165km
    Thermaltake Kandalf Black (Znam da ima boljih kucista sto se hladenja tice, al ovo je meni ono sto se kaze naj naj dizajnom i ovo je zapikano) $189.00 261km
    Iz stare bi konfe stavio Audigy 2 ZS i Leadtek tv2000xp expert tuner.

Ukupno 1659$ ili x 1.38 oko 2290km.
    Znate mene , ne clockam, mislimd a mi se ne isplati prodavati konfa sa 4200+ i 7800gtx da bih nadoplatio mozda oko 1500.
    E sad zbog cega sam u dilemi, necu biti u mogucnosti iza nove godine uzeti bilo sta sa newegga, dakle u naredih 40 dana ili nikako. Jel pametno sad uzimati s obzirom na izlazak e8400/e8500 i nenajavljene g100 arhitekture iza nove godine? Sta biste vi, ma slobodno samo rokajte misljenjima i savjetima!

2. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Ma samo ti uzmi. Cijene su dobre i eventualno da prodajes grafe poslije nove, neces puno izgubiti.

3. Nani

Nani Komšija

Ma ja Dog kao uvjek u pravu :wink: , i ja sam tako mislio a kako vidim po testovima UT3 i Crysis-a g92 SLI ce biti future proof.

4. Vedo

Vedo Moderator

Budes kad poslije Nove god. prodavao tu 8800GT - kupac sam 100% :wink: Uzimaj, nikad i uvijek je dobro vrijeme za kupovinu hardwarea :D

5. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Skroz ok konfa... usput kad budes narucivao mozes li meni povuci jednog nindzu ;)

6. Pezzaa

Pezzaa Aktivista

ej jel oni rade dostavu u BIh kojim slucajem ili ces ti to sam sebi donositi?? covjece kako je to sve jeftino..... :evil: :evil:

7. Nani

Nani Komšija

@Vedo; imam te na umu :wink:
    @Stihi; potrudim se a da nije supljak, malo sam se raspitao kako da ne plati carinu i skontao sam da to moze proci jedino ako bude islo zajedno i kuciste sa pricom kako je to licni komp i da se seli u BIH. Nije jednom tako uradjeno. Druga stvar sto zbog transporta, sve komponente moraju biti u kucistu u kutijama...
    @Pezzaa
    Koliko znam ne rade dostavu nigdje osim po Americi, medjutim buraz mi dolazi pocetkom decembra preko jedne firme pa moze povuci sa newegga.

Ima jedan frajer s kojim sam u kontaktu, trudi se svim silama da pokusa naci kanal ex yu->newegg, ako uspije to ce biti u opticaju za jedno pola godine. Uspije li bit ce te prvi koji ce imati pristup neweggu.

8. sumeir

sumeir Komšija

To bi bilo plahovito samo ... kako će biti sa ovim našim "haharima" kako će se regulisati plaćanje carine - PDV-a. :? U svakom slučaju bitće fino od tebe ako s vremena na vrijeme javiš dokle je s tim došlo. :smt006

9. Nani

Nani Komšija

Stvar je ako to uspije da bi se imala ona garanacija koju proizvodjac garantuje pa automatski newegg obicno od 3 do 5 godina a ne po godinu kod nasih salabahtera!

10. Nani

Nani Komšija

Dosla je konfa, umjesto e6850 uzeh e6750 85$ jeftiniji, gigabyte plocu za 86$ GAS-P35-D3SL, 2 GIGE Corsaira 71$ i gigabyte 8800GT na defaultnim klokovima za 289$ i to je se jedva uspjela uzeti. SLI me ohladio, prodao 4 komponente koje sma imao nadoplatio 200km umjesto da uzim novu konfiguraciju za 2200! Slike ce doci samo da digitalac zbavim
    E sad samo da kazem impresije za 8800GT, kartica je lijepa na izgled, djeluje pravo kvalitetno jer je kako se zna cjeli pcb prekriven, u loadu se moze dirati rukom da se ne oprzi, ostale GT-use koje su klokane izgleda da se vise griju a gain u performansama je zanemariv. COD 4 je max out na 1680x1050 na full detaljima sa 4AA+8AF. Posto obicno igram na 1440x900 jer volim da su im "glave" vece da ih lakse trehnem, na doticnoj rezoluciji ibilo je preko 70fps-a. Nista klokano nije sve na deafault. Crysis nisam probao, iskreno pored mrezne komponente COD4 ne vjerujem ni da ce zanimat niti da cu razbijati glavu oko smooth playa u doticnom. Nasao se seeder za UT3 pa ce se i on lagano ubrzo probati. Pomamma je za 8800GT na neweggu, pravi uzas, kao i kod drugih dobavljaca. Raja lagano u nedostatku GT-usa prelaze na 3850 i 3870 njih ima ali stvar je da je koliko sam mogao primjetiti 3850 za 179$ puno bolja kupovina od skupljeg modela koji se tamo prdaje za skoro 70$ vise. Onaj ko ima 20"+ monitore ipak bi preporucio GT za sve ostale koji su na 17 i 19" i mogu sve ostalo iznad 3850 je bacanje rapa. Ne vidim opravdanost cijene 3870 u odnosu na 3850 sa 512MB rama.

11. Moncho

Moncho Komšija

Sretno sa konfom :)
    Ne trudi se ni pokretati crysis, osim naravno na medium detaljima, jer GT ica nema tu sta trazit sa high detaljima ili ne daj boze da imas na veryhigh detaljima:)

P.S. kakav crni mrezni dio cod4, :), jesi uzeo vec 55 rank :)

12. Nani

Nani Komšija

Dobio original DVD COD 4, rokam se po svjetskim serverima, da vidis oruzija sta je otkljucano :wink:

13. Ostraq

Ostraq Guest

Moncho ne lupetaj, GT i ova konfiguracija mogu lagano Crysis na High "cerati".
    Ja imam GTX-icu i sve leti na HIGH. A razlika izmedju ove dvije grafe je nikakva. Cak sta vise (na moju zalost :D )
    GT zna i potuci GTX-a, a pogotovu kad se "navije" kako treba ili za one koji se usudjuju do svojih krajnjih granica.
    Po onome sto sam ja vidio u Crysisu, highest je zamisljen za SLI konfiguracije, marketinsko "njesra".

@Nani znam da ti ne OC-as tako rado ali s tom konfom i nemas potrebe.

14. ReNNo

ReNNo Overclocker

Meni crysis na x1800xt ide ko podmazan na medium..... zašto nebi na 8800GT mogla na high, smješno.

15. syss

syss Veteran foruma

ako je crysis mjerilo kompa, onda nam jadna računala :roll:

16. ReNNo

ReNNo Overclocker

Igra uopšte nije vrjedna neke bolje grafulje, a kamoli SLI ........... osim ako nema ko bacanja para pa da samo zbog te igre uloži u SLI.

17. dmr

dmr Veteran foruma

Evo kako 8800gt "tjera" crysis sa "optimizovanim" i normalnim driverima :). Kome je igrivo na 30fpsa onda moze, naravno ako ce igrati na 1280x1024 :). A ako hoce na nativnih 1680x1050 onda ce se morati zadovoljiti sa 25 :D http://www.elitebastards.com/cms/index. ... mitstart=2

18. Nani

Nani Komšija

Ma cujte decki :D Ima na youtubu ljudi igraju crysis na high detaljima na 1280x1024 ta reza ima vise "tockica" za obraditi od reze na kojoj ja igram a to je 1440x900, na nativnoj igram HOMM5 radi bolje preglednosti a svaki shooter ne bitno koliko imao fpsa shutam namjerno na 1440x900. Interpolacija je fenomenalana pa nema gubitka u kvalitetu slike. Dakle crysis ce ici glatko na high na 1440x900. Druga stvar je sto me iskreno ne zanima crysis (igra koja se predje za 4 sata) i crysis mi nije mjerilo za nista.
    Ono sto je meni vazno je da sam sa nadoplatom od 200km dobio 2 puta jacu mashinu. I da COD4 i UT3 lete na kupljenoj mashini, mnoge igre ce koristiti UT3 engine prema tome postoji neka referentna tacka koja ipak nije crysis. Crysis je prezahtjevan iz vise razloga i o tome ne bih sada, ali samo pogledajte koliko informacija mora proc kroz gpu da bi se obradila jedna scena sa preko 100 drveca i palmi na kojoj se svaki list posebno njise i stvara sjenu. Prema tome za mene je Crysis prvi igrivi benchmark i ustvari jedna velika reklama za Vistu koja je nazalost po MS propala.
    Ako ovo nije gladak gameplay ne znam sta je ne bitno koliko ima fps-a;
    http://www.youtube.com/watch?v=VGnDAgKddjk
    Kupovati SLI mi je bio prvi plan ali zasto to raditi kad ce za 3 ili 6 mjeseci izaci 1 graficka koja ce taj SLI unistiti kad su u pitanju performanse. nVidia je napravila fenomenalan posao sa g92 ne toliko sa performansama vec po pitanju cijene. Pa zelio sam uzeti i 4GB rama kad sam vidio testove da Crysis ne radi nsita bolje na Visti 64 vec da XP daje cak 4 fps-a vise sve mi je bilo jasno. Ako za Crysis je dovoljno 2 GB rama na Visti 64 ond aje za sve dovoljno 2 GB rama. (Ostavljam 3D programe po strani sto se ovoga tice)
    Surf malo i nekim rezonom ustedi se pofina kolicina novca :wink:

19. Moncho

Moncho Komšija

o tome ja pricam, ali najlakse je popljuvati covjeka, nista lakse, to svima polazi od ruke, nego malo da pogleda razne becheve i da vidi da ne postoji grafa danas na trzistu koja moze potjerati crysis onako koko Bog zapovijeda( citaj onako kako su ga autori zamislili da se igra). O SLI i ne pricam jer ipak je to nesto sasvim drugo a ni tada bas se nece dobiti neki pretjerano veliki FPS, ali ostaje nada u bolje stura kada ce izaci graficke koje ce moci potjerati.....

Naravno to nista nije cudno, ocigledno je i vrapcima na grani da su igraca i indrustrija grafickih akeceleratora ruku pod ruku i da ne mogu jedna bez druge, jos ktome kada se skolpe ekskluzive..... veselju nema kraja, naravno za developere i inzinjere u timovim a koji stancaju nove grafe. Pa i farcry je u svoje vrijeme poderao sve sto se moglo naci u tom trenutku na trzistu. Koliko me pamcenje sluzi, tada je vrh bio 9800 Pro, koji nije mogao da tjera igru na very high postavkama, koje danas maltene svaka iole ozbiljna grafa potjera preko 100 tinjak FPS.

SLI(CF) ili nista od igranja crysisa :)

20. Nani

Nani Komšija

Ma ni SLI ne moze nista, ne moze se sa SLIem igrati na nativnim 20" rezolucijama na very high postavkama o AA i AF da ne pricam.