Sony PlayStation 5 official thread

Discussion in 'Igre i konzole' started by Vedo, Jun 6, 2019.

1. KingT

KingT Veteran foruma

Cak je na C Chassis sam procesor proizveden u 6nm u odnosu na prva dva modela koji su bili 7nm, sve s cliljem da se smanje troskovi jer na waferu sa 6nm procesom stane vise procesora nego na 7nm i sam im tim su troskovi nizi.
    Takodje mjenjali su coolere, maticne ploce, pa cak i kolicine SSD memorije (PS5 Slim 1TB) itd.

2. Haker

Haker Veteran foruma

Logično. Evo mu jos malo AI kad ga toliko voli

Cijene ps3 i ps4 da ne idemo dalje u prošlost.

Nego, prilika za profitom, nećemo reci glad je cudo. S obzirom na igre, pretplate i sva ostala sranja sto naplaćuju konzole bi mogli dijeliti za sicu. [​IMG][​IMG]

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

3. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Vi kao da zivite u nekom paralelnom svijetu, ocekivanja ravna fantaziji s obzirom na globalna desavanja.

selvin and zoi like this.
  4. selvin

selvin Moderator

Citam i ne vjerujem... :) Ne znam je li mi smjesniji AI expert ili "proizvodna optimizacija". Od toliko drugih stvari koji uticu na poskupljenje ovaj prica o prelasku sa 7nm na 6nm kao vid ustede...

p4ja likes this.
  5. KingT

KingT Veteran foruma

Neka si ti objasnio kao i obicno.

p4ja likes this.
  6. selvin

selvin Moderator

Pa sta da objasnjavam? Da vam crtam ekonomsku krizu, carine, rat, skuplji transport? Da pisem sta je u zadnjih 6 godina sve poskupilo vezano za proizvodnju? Da pisem sta je od hardvera sve poskupilo pogotovo u zadnje vrijeme? Ma jok 1nm je to sve nadoknadio i sony je jednostavno gladan, tako kaze AI.

Samo je pitanje sta sljedece ide gore. Ali eto konzola je najveci problem. Koja ste djeca...

7. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kao i u svemu,imas realna poskupljenja i nerealna. Najlakse je nerealno poskupljenje vidjeti po "zaokruzenoj cijeni", uvecano za 49 ili 99 eura/dolara.
    Zasto recimo ne dignu cijenu tacno za vecu cijenu ulaznog elementa ?
    Pa ako je recimo RAM poskupio za 28 eura,zasto cijena ne ide +28 eura? Zasto mora ici na +50 eura odmah?
    Pitam za druga? :D

8. selvin

selvin Moderator

Prvo, zato sto formiranje cijena ne funkcionise tako. Drugo, nije samo RAM poskupio pa da mozes tako skalirat. Trece, i da jeste samo RAM, ko garantuje da nece sutra ici jos tih imaginarnih 28Eur gore. Po tebi trebaju skalirat cijenu svaki dan naspram troskova i ekonomskih promjena? Da formiranje cijena proizvoda funkcionise na taj nacin, sve bi imalo promjenljivu cijenu iz sata u sat kao gorivo. Danas hljeb 1.5, sutra 1.7, a prekosutra 1.65.

Jednostavno su troskovi dosli do neke margine gdje je dobit proizvoda manja od zacrtane. Bilo to 10, 30 ili 50%, nebitno. Napravis projekcije gdje ce cijene ici i formiras cijenu da imas zacrtanu dobit barem jos lupam godinu da ga ne bi poskupljivao svaki mjesec. Najjednostavnije objasnjeno, u realnosti 100x komplikovanije.

9. Haker

Haker Veteran foruma

Utiče i sve stoji, poenta je da hoce da su dobri po konzoli. Sony je kao firma u krizi PS odjel im je profitabilan i to je to. Nemaju konkurenciju, xbox se sam ubio, nintendo ok ali skroz druge mase privlače.
    Generalno je sve postalo megalomanija i treba da se sve resetuje. Prodaju milione konzola nije dovoljno, igre 70 dolara, nije dovoljno ako se proda u 10mil primjeraka, plus subskripcije i in game kupovina da i ne spominjemo.

10. selvin

selvin Moderator

A sta treba da ocekujemo? Nisu humanitarna da dijele dzaba, logicno da hoce da su dobri po konzoli. Mozda su pri release-u formirali cijenu da budu na nuli (sumnjam jer nisu ni tad imali potrebu) samo da poguraju prodaju, ali ocekivati nakon 6 godina od releasea da konzolu i dalje "poklanjaju" i nije bas realno. Pogotovo kad je konkurencija kako si napisao. Logicno da ce gurati odjel koji zaradjuje i probat s njim pokrit ostale. Poredit sa ps3/ps4 kad je bila borba za trziste takodjer nema smisla. Mozda su cijelo vrijeme isli tad u minus, samo da pridobiju kupce i zaradjuju na igrama. Sad jednostavno nemaju razloga da to rade. I ja ih ne vidim kao nikakve "gladne" vec tako svijet funkcionise. Svako bi zaradjivao vise da moze.

11. Haker

Haker Veteran foruma

Ma.nemoj, glupo je porediti trziste gdje je osam generacija konzola bivalo jeftinije i jeftinije kako im je životni ciklus odmicao. Ova generacija je svakako anomalija u svemu, a zamisli mozda su pomislili izdali smo ps pro pred gta 6, ovi nas naguzili i odgodili igru, idemo sad poskupiti pred izlazak igre, svakako je kriza nemamo konkurenciju moze nam sve proci.

Kako god, Selvo u pravu si za sve na ovom dunjaluku, nemoj se samo sekirati.

12. selvin

selvin Moderator

Pa jest glupo poredit kad je bila trzisna borba, nisu bila 3 rata kao u ovoj generaciji, AI, poskupljenje GPU/memorije nevidjeno u tih 8 generacija, fluktacija valuta, itd.

Dosadan si vise s tom prozivkom kad god nemas argumenata. Nek je tvoj AI upravu, i podilazi ti pod ego da mislis da znas nesto Bobo ;)

13. Haker

Haker Veteran foruma

Ma nije bilo rata i najveća finansijska kriza u istoriji.
    Imam tebe da me prosvjetlis, treba te čuvati ko oko u glavi.

selvin likes this.
  14. igor.g

igor.g Komšija

Sony na lageru ima memoriju makar za još godinu dana tako su i sami izjavili prije dva mjeseca tako da je ovo čista pohlepa. Drugi skok cijene u 7mj. dok cijena memorije ide na dole zadnjih mjesec dana.
    Svejedno ne vidim smisao kupovine nove konzole 18mj. prije PS6, (base polovnjak dovoljno za 250-300eur), pogotovo ne PS5 Pro. Prodaja je usporila ionako pred kraj generacije tako da ne vidim čemu ovaj skok u cijeni, mislim da je samo mamac da prodaju na FOMO(7 day notice) jer igara dobrih nemaju puno ovu generaciju sve skoro reciklaža, live service slop i remake/remaster.
    Trenutno je PS5 disc 430-450eur što je ispod 550eur MSRP, tako da ovim novim cjenovnim skokom hoće da naprave forsirani market correction napuhujući realni retail pricing nazad umjesto da jednostavno stanu sa proizvodnjom kao što nvidija radi kad manipulira tržištem.

Last edited: Mar 29, 2026