spasavenje podataka sa HD-a

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by helpdisc_bih, Sep 6, 2006.

1. helpdisc_bih

helpdisc_bih Guest

2. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

Der preis ist heiss. :wink:

3. Eustace

Eustace Aktivista

da li je istina da ukoliko otkaze HDD, u nekim slucajevima se moze privremeno povratit tako sto se duboko smrzne u zamrzivacu, pa onda upali, i radit ce na kratko (ovisno o kvaru)?

4. Shilje

Shilje Aktivista

Zavisi jel 310l ili 510l,i jel okrenut na max. :lol:

5. Neo Bahamut Zero

@Eustace - to pomaze u malom broju slucaja. Ali treba na kraju i to probati ako sve drugo otkaze.

6. virtualx

virtualx Aktivista

zato je pozeljno napraviti backup na dvd-ove
    pa ako ode disk imaju dvd-ovi
    mala je mogucnost da otkaze i disk i dvd-ovi

(nadam se da ovo nije spam)
    8)

7. Neo Bahamut Zero

Za ozbiljan i cest backup dvd je premal. Tek ce BluRay RE to rijesiti koliko-toliko.

8. virtualx

virtualx Aktivista

a nitko ne spominje HD-DVD
    sta je sa njim
    inace od toga nema nista kod nas,bar jos 3 godine dok cijene spanu

9. Eustace

Eustace Aktivista

ko je rekao da se koristi 1 dvd? :) Da naravno, i radim redovno back up. Prije 7 dana mi je bac crkao jedan od dva diska u RAID 0 polju, i svi podaci su otisli u helać, sreca pa sam imao DVD back-up, i naravno garanciju na HDD, pa su mi sutra dan zamijenili novi, i sad opet rade u RAID0, a ja opet imam back-up za svaki slucaj... :)

10. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

i opet ce ti crknut diskovi :D
    vjeruj mi raid 0 na nforce-u radi 15 dana i onda prne.
    mislim na jednoj mashini sa istom tom plocom je 3 puta crkavao maxtor 200gb u raid polju kako nerade u raid polju tako nema problema.

11. Eustace

Eustace Aktivista

ne, crkli su mojom krivnjom. naime, kad sam kupio drugi HDD, odmah sam ga testirao (prije spajanja u RAID), i dijagnosticki program mi je pokazivao da NIJE healthy, ali na to nisam obracao paznju, onda je HDD poceo da klika i klika i tako jedno tri dana pred smrt. onda sam kupio novu napojnu, i kad sam je spojio, disk je strasno zasmrdio i od tad vise nije radio... nema veze sa raid-om, bio je defektan po proizvodnji, nije trajao ni 2 mjeseca... ovaj sada sto sam dobio u zamjenu (kao i ovaj drugi, u raid0) su Healthy, i rade ok. A te price za crkavanje u raid-u nemaju smisla i samo su gluposti... jer radi se o slucajnosti. statisticka vjerovatnoca....

12. Nihad

Nihad Aktivista

Ja svoje podatke snimam na DDS3 trake. Odakle mi to, ne pitajte. Jedna kaseta kosta oko 9KM (+-1KM), kaseta za ciscenje je 15KM ali traje dugo, a na jednu kasetu stane 12GB, s tim da se moze nabiti 24GB ako su podaci kompresabilni, ali moji cesto nisu.

Takva kaseta moze drzati podatke godinama i godinama, a mogu je prepisati jedno 10-15 puta bez problema.

Ovaj moj uredjaj je vec zastario hajdmo rec, jer kasni dvije generacije. Generacija poslije njega moze nabiti 75GB na traku (ne znam je li to kompresovano), a ova najnovija moze 400GB po traci pa i vise.

Naravno te stvari kostaju ko vasa najnovija FeGorce 8800 XTXTXX itd.

DODATAK: A za rezervno snimanje "sice" koristim ZIP diskete. Na 250MB disketu sam stavio sve svoje dokumente, dosta slika, itd itd itd.

13. Neo Bahamut Zero

Kazem ja - BluRay RE50 diskovi su slijedeca najbolja stvar u backupu podataka.

14. aldenh

aldenh Novi član

@Bahamut Zero jest kazes ti ali Blue ray pisaci znamo koliko koštaju a mediji da ne govorimo skoro pa da ih i nema,tako da ćemo se naćekati pogotovo mi u BIH!moja procjena jedno 3 godine dok to procvjeta ovdje kao sto je dvd procvjetao!

15. Neo Bahamut Zero

Gledaj kako ce se cijene za godinu dana prepoloviti i onda ces imati 50GB diskove za $20 maksimalno. Ne mozes gledati na svemu stediti...

16. Nihad

Nihad Aktivista

Zato ja i kazem, za one koji imaju mnogo podataka, u sadasnjosti je mnogo vise isplativo kupiti DDS4 trak-uredjaj i kasete. To su oni koji stave ~75GB po traci (ne znam je li to kompresovano ili sirovo).

Uredjaj je nov oko pet stoja ja mislim, ali se polovan moze naci za 200-300, (najcesce kada firma mijenja opremu) a nove kasete su oko 10-15KM (neprovjereno). Bitno je primijetiti da su kasete prepisljive barem desetak puta, a ti BR opticki diskovi su jednokratni.

Mislim da ce jos barem par godina ove trake biti najbolje rjesenje za srednje do velike potrebe smjestanja rezervi podataka.

Naravno, za firme tu su 400GB trake, ne znam im imena.

17. ming

ming Veteran foruma

Ma ja to je ono sto SFOR baca pa raja kupi i prosipa pamet.

18. Neo Bahamut Zero

Postoje i BD-RE 50 diskovi. :wink:

19. syss

syss Veteran foruma

ma kupi dva diska od 80gb i radi inkrementalni backup na kraju svakog dana na oba diska istovremeno... ako to sve crkne, onda se ostavi računala :D