SSD diskusija

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Mar 21, 2009.

1. Ninja

Ninja Komšija

Ova tema mi je pomogla da se ne zeznem i uzmem SSD najbolji po specifikacijama (onaj Corsair), pa je red da se i pohvalim, hhh.

Odmah sam mu turio onaj novi firmware, samo mi je hendikep što imam P5K ploču koja nema ni AHCI podršku na glavnom SATA kontroleru.

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Kako ba nema AHCI podrsku? Mora imat.

3. KingT

KingT Veteran foruma

Zavisi koja je P5K ploca u pitanju..

Ako je P5K (vanilla) P35+ICH9 ili jaci model onda bi trebala da ima..

Ako je neka od onih P5KPL (G31+ICH7) onda nema..

4. Stevie_Ray

Ja sam na P5B (ICH8) imao AHCI, a imam i na prastaroj VIA K8M890 ploci. Ne znam za ICH7, ali mislim da bi i on trebao imati AHCI.

5. KingT

KingT Veteran foruma

Ja imam Asus P5KPL-VM (G31+ICH7) i nema AHCI podrsku..

6. GW

GW Moderator

"Only the ICH9R, ICH9DH, ICH9DO chip have AHCI support."

Dakle ICH9 bez ovih slova na kraju nema AHCI.
    Ni ICH8 ne bi trebao imati AHCI.

7. Stevie_Ray

Ja sam ga imao na P5B, koja je sa ICH8.

8. GW

GW Moderator

Onda podrška zavisi od ploče/BIOS-a. Ja recimo na Abit IP35-E ploči nisam imao AHCI mod a bila je ICH9.

9. Stevie_Ray

:D

Prilicno sam siguran da sam AHCI imao jos na nforce 3 i nforce 4 plocama. Nisam ga imao valjda jedino na staroj s478 kanti, ali tada nije bilo ni SATA-e. :D

10. Love AMD

Love AMD Novi član

11. WhiteNinja

WhiteNinja Aktivista

Nisam tačno upoznat kolko ima uticaja taj AHCI na performanse kod sata 3 kontrolera, međutim na sata 2 iz ličnog iskustva sam se uvjerio sa tim AHCI-om i bez razlika je negdje oko 20-30 MB/s i kod pisanja i kod čitanja u korist AHCI na Corsairovom F40. Ali javio mi se jedan "problem". Naime kod paljenja računara pojavi se jedan vrsta čekanja bez da se lampica od diska pali i tako nekih 20-tak sekundi i onda računar krene da diže sistem kao ispaljen metak.

12. Ninja

Ninja Komšija

ICH9 ima podršku za AHCI, ali se ispostavilo da je bugovita, te je Intel izbacio podršku. A to je Asus ispoštovao i uklonio podršku na pločama s tim čipom.

EDIT

Postoji AHCI na onom Jmicron kontroleru, sad ne znam koliko je pametno bootati sistem s njega. Nisam nikad ni probao.

13. WhiteNinja

WhiteNinja Aktivista

Kao što rekoh maloprije razlika u performansama nije tako značajna, barem kod mene, zato i držim na native IDE postavci u biosu.

14. dmr

dmr Veteran foruma

probaj :)

15. Ninja

Ninja Komšija

Neću, nabijem ga. Ovo je svakako bila investicija i za budućnost, kupiću sljedeće godine fancy ploču i procesor pa će da leti.

16. WhiteNinja

WhiteNinja Aktivista

Ma ma on da leti i bez AHCI, jedna od najboljih stvari kod SSD-ova je ta što su latencije jako male i to se odmah osjeti u svakodnevnim korištenju računara, paljenjem uobičajenih programa sve ide gotovo trenutno. Uživaj u performansama.

17. bhd

bhd Veteran foruma

Kratak upit, jel se isplati i ako da gdje se isplati kupit ssd disk danas.. 128 recimo ?

18. Zeleni

Zeleni Network Ninja

AHCI se ne preporucuje radi brzine, nego radi TRIM funkcije u windowsu.

@bhd : SSD se ne isplati ni sekunde, ali ako imas love :) bujrum brate da vidis sto je dobro heheh :) Ja sam uzeo F120 zimus, nisam se pokajao ni sekunde.

19. Ninja

Ninja Komšija

TRIM radi i bez AHCI.

A da se isplati - ne isplati se, hhh. Ali je lijep osjećaj.

20. Esh

Esh HWB

Pogresno postavljate problematiku. SSD se ne isplati se za krajnje korisnike isplati kupovati ako imaju potrebu za skladistenjem velike kolicine podataka, no ako govorimo o brzini pokretanja / ucitavanja, multitaskingu te generalnom odzivu OS-a, onda SSD itekako ima smisla.