SSD diskusija

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Mar 21, 2009.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Vrijedi naravno, nemas bolje za te pare.

2. AggressoR

AggressoR Komšija

Hvala
    (da mi treba nesto posebno mozda bi gurao sta skuplje, ovako ne bi da dajem vise pare)

3. kvaju

kvaju Komšija

Jedno pitanje, kolega ima problem, grije mu se PC, na task manageru izbacuje 200 procesa, 3500 threads a 6% utilization.
    Ugleda SSD 95% kapaciteta ispunjeno, a ima samo par igrica, cca s windowsom sve 100GB, a zauzeto 490GB.
    Formatira PC komplet, a ono i dalje disk 380GB zauzeto.

4. Tyger

Tyger Aktivista

Koji disk?
    Provjeri sa cristal disk info da nije "istrošen".
    Pogledaj u postavkama zauzeće po strukturi (Settings > System > Select "Storage)

kvaju likes this.
  5. selvin

selvin Moderator

6. iPlay

iPlay Komšija

7. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Ja nedavno kupio NV3 u GameOs u Robotu socijalno - 115KM.
    https://olx.ba/artikal/65941230

Ubacio u PCIe 1x to M.2 adapter na ploču, kao treći disk, sve radi perfektno.
    Morat ću kupiti još jedan adapter da dodam još jedan disk.

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

I dok mu posalju u tuzlu 10KM, vala moze dati jos 10 da se ne pegla i dobije odmah :D

9. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Može i ovo:

https://olx.ba/artikal/65785032

;)

10. iPlay

iPlay Komšija

Last edited: May 15, 2025 at 1:05 PM
  11. selvin

selvin Moderator

Ma ide za firmu, treba nam 2-3 komada, a donesu nam ljudi na vrata. Ne ganja mi se sa brzom postom i novim dobavljacem radi 20-30KM. Pitanje je, je li ok taj disk u tom rangu cijena? Svakako izgleda da moramo ici na 2TB, na jednom laptopu imamo samo dva m.2 slota, a na drugim po 4. Tako da moramo mijenjat postojeci disk. Ovaj nv3 od 2TB je 268KM u imelu. Ima po 235 od nekih Luxova, Proffova i slicnih ali to ne mozemo. 260KM sa racunom kod ostalih kako vidim.

12. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Ako je za firmu onda je IMEL najbolja opcija. Dobiješ račun i pouzdanu garanciju i riješiš problem.
    Ako je samo za pohranu podataka i latencija ne igra ulogu onda je NV3 dovoljan. Pouzdanost mu je u skladu sa cijenom i dugoročno se ne može porediti sa skupljim Samsung modelima to imaj na umu.

13. selvin

selvin Moderator

Hvala. Nisu performanse kriticne za ovaj dio, imaju dobri primary diskovi.

14. iPlay

iPlay Komšija

btw. da li je ikome od vas ikada crkao (m.2 ili 2.5) ssd? Bilo da je jeftini ili skupi.

15. dmr

dmr Veteran foruma

Jeste meni, a na poslu redovno crkavaju

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

16. Tyger

Tyger Aktivista

Jest meni Kingston A2000 512GB nakon cca 2 sedmice ne znam da je imao više od 300 GB write-a, srećom imao clone sistema pa se nisam morao patiti sa instalacijom.

17. Picoooka

Picoooka Komšija

Od 2013 god. kupujem samo samsung ssd i nvme i nikakvih problema nisam imao.Nikada nisam imao ssd drugog branda niti imam namjeru.

bojler likes this.
  18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kod mene evo u kompu nekih 5-6 godina neki ssd sa aliexpressa...gold-nesto
    Sada imam dva ssda u kompu i dva hdda...ali ne znm da mi je ikada crkao ni hdd ni ssd.
    Doduse kod mene i nema toliko puno read/write operacija ali eto za skoro 20 godina,nisam imao problema sa tim.

19. nivla

nivla Komšija

kuci jednom dvaput, na poslu redovno

20. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Nedavno SSD sa Aliexpressa, kao radi ALI budu fajlovi corrupted, folderi nestaju, itd. Bas smece.

Sent from my iPhone using Tapatalk