SSD diskusija

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Mar 21, 2009.

1. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Jel iko uspio skinuti hard ata bios password sa nvme diska?
    Imam jeda 512GB iz starog T470, password koji sam stavio je bio generisan u Lastpass-u i izgubio sam ga sa otkazivanjem pretplate.
    Nije da mi treba, al zao bi frknuti potpuno dobar SSD.
    Do sada sam neuspjesno probao putem ubuntu-a skinuti enkripciju i probati secure erase putem nvme ali bez uspjeha, Samsung magician ne daje secure erase opciju nam mom disk-u.

2. ibran

ibran Aktivista

Sinoć deinstaliram SSD preko Upravitelja uređaja, jutros upalim računar prebacim na drugi USB port kada ono windowsi prepoznaju obje particije i može se ući u njih i prečldati ništa značajno na njima, pogledai u disk menađer vidi ih kao NTFS superreko, hajde reko da izbacim USB programski kada ono kasnije vrati se na isto sada jeli do kakvih drivera ili kabla koće znati.

3. dmr

dmr Veteran foruma

Sta su ovo skocile i cijene SSDa?

4. nivla

nivla Komšija

sve je skocilo, polovan 1tb samsun 860 evo ode danas za 160 plus postarina, dakle disk koristen sigurno 4-5 godina

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Iz istog razloga sto je skocio ram. Cipovi dolaze iz istih fabrika :)

6. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

7. Picoooka

Picoooka Komšija

8. Tensai

Tensai Komšija

ja prije možda mjesec uzo 480GB sandisk za 39 eura sad je 95 ,

9. iPlay

iPlay Komšija

Ja sam prije nepuni mjesec dana od Mickya uzeo NV3 1TB za 150 KM, sada je kod njega 245 KM. U radnjama da ne spominje.

Tensai likes this.
  10. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ja ne tako davno prodao odlican 1TB PCI-E 3.0 drive (bilo mu zdravlje 99%) za 40EUR, rekoh sta ce mi, ne treba. :D

Isto tako prije par mjeseci prodao 2TB SATA drive za 80EUR. Doduse taj je bio QLC, nije neka sreca. Ali je i on bio jako malo koristen.

I posto sam izbacio 4TB HDD iz kucista, bas sam sad bio u potrebi za nekim SSD - necu da pisem previse na ovaj 990 Pro i dzaba mu skracujem zivot. Osim toga treba mi vise prostora. I kupim externi Seagate SSD, 2TB za 75 EUR. Reko super jer onda mogu taj drive koristit i na drugim racunarima. Kad ono performanse ko USB 2.0. Ispostavilo se da ne valja kontroler/adapter. Sreca drive je klasicni SATA zapravo, jos u nekom metalnom "oklopu", pa mu ni temperature ne idu visoko. Ubacio u svoje USB-SATA kuciste, eno ga puca 500MB/s sekvencijalno, a nit se grije. A jako malo koristen, 100% health, zapisano samo oko 6TB ako se ne varam.

11. KingT

KingT Veteran foruma

Ja sam za PS5 uzeo Samsung 980 Pro 2TB za nekih 140 EUR, doduse nekad u 2024 :D

12. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

U "zlatno doba" bili su premium 2TB NVMe 4.0 diskovi najnize 120EUR. Bilo je dobrih diskova i po 100 cak, tipa SN770. Isto kao sto su u zlatno doba DDR5, 32GB postenih 6000 CL30 stickova bilo po 75-80EUR.

13. Picoooka

Picoooka Komšija