SSD diskusija

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by GW, Mar 21, 2009.

 1. Esh

  Esh HWB

  Ne radi se o tehnickim mogucnostima vec zauzimanju trzista. Valjda postoji dovoljan broj primjera u svijetu tehnike gdje proizvod sa najboljim performansama nije zabiljezio ocekivani trzisni rezultat.
   
 2. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Da, kod SSD-ova postoji taj problem: zilion raznih kombinacija chipova, firmware-a, kontrolera, kapaciteta...performanse znaju biti vrlo sarene, sto je glavni problem. Jmicron je valjda pokopan, ali jos uvijek na trzistu ima dosta modela s tim kontrolerima.

  Kod HDD-a si znao da je bitna brzina ploca i kapacitet ploca (odnosno gustina zapisa), djelomice i cache, a varijacije u brzini nikad nisu bile tako drasticne.

  "Starenje" SSD-ova da ne spominjem.
   
 3. dzeri

  dzeri Aktivista

  Je li kupovao jos neko s foruma neki SSD?
   
 4. Esh

  Esh HWB

 5. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Mislim da ce puno znaciti ulazak HDD proizvodjaca na SSD trziste. A njima sigurno nije do igre i tek usputnog predstavljanja pokojeg (bugovitog) rjesenja.

  Cuda li, uskacu u voz taman kad SSD pokazuje znakove sazrijevanja. :D
   
 6. Esh

  Esh HWB

  Naravno, ipak su to istinske korporacije gdje se vodi racuna o roadmapu te se pazljivo pristupa novim tehnologijama. Samsung koji je realno veci od svih njih zajedno je po mom misljenju ostvario znacajne gubitke na storage diviziji zbog par losih generacija SSD-ova, no u isto vrijeme proizveli su vecinu NAND flash chipova na trzistu. Jos vezano za Seagate i WD jeste cinjenica da su se prvo okrenuli enterprise korisnicima, dok su ovi mali igraci (proizvodjaci mem. modula) se logicno okrenuli consumer trzistu.
   
 7. k0ST

  k0ST Aktivista

 8. Esh

  Esh HWB

 9. Faruk_Visca

  Faruk_Visca Novi član

  Kakvo je trenutno stanje sa SSD-ovima, ima li nesto sto bar priblizno vrijedi para?

  Vidim Kingston SSD V-Series druge generacije od 128 GB kod nas košta 600 KM, onaj duplo manjeg kapaciteta oko 350 KM. Koliko brzo padaju cijene, kakvo će biti stanje polovinom godine?
   
 10. Esh

  Esh HWB

  Meni se kao vrlo dobra kupovini cini Intel X25-M 80GB koji je dostupan za nekih 150 eura vani (a prodavao se po 300KM i na nasim oglasima). Ima TRIM podrsku, write nije najbolji na trzistu, ali se i dalje radi o jednom od najboljih SSD-ova koji se mogu iskoristiti u notebook racunaru ili kao sistemska particija za desktop i sl.
   
 11. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  IMHO, najbolje ce biti uzeti dva mala Onyx-a pa ih baciti u RAID 0. A odskora je na Intel ICH10R podrzan i TRIM u RAID modu tako da... :)

  OCZ Onyx-i bi trebali ubrzo doci na trziste.
   
 12. Neo Bahamut Zero

  Neo Bahamut Zero Veteran foruma

  Imam kratko i jasno pitanje - koji je SSD najbolji za kupovinu u cjenovnom rangu $100-$200?
   
 13. Esh

  Esh HWB

  X25-M je 200 dolara, za nekih 20-30 dolara manje imas razne Indilinx SSD-ove, ali kapacitet je uglavnom 60GB.
   
 14. Neo Bahamut Zero

  Neo Bahamut Zero Veteran foruma

  60-64GB je ok. Ispod 50GB ne bih isao, tako da cu vidjeti kakva je dobavljivost tog Intelovog u Kanadi odakle bih trebao uzeti jedan. Thx.
   
 15. k0ST

  k0ST Aktivista

 16. GW

  GW Moderator

 17. GW

  GW Moderator

 18. Esh

  Esh HWB

  Treba naglasiti da je trenutno dostupan samo Marvellov SATA 6Gbps kontroler.
   
 19. GW

  GW Moderator

 20. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Razmislja li (jos) ko o kupovini SSD-a?

  Cijene su jos visoke, ali mi je za oko zapao Mushkin Callisto 60GB baziran na Sandforce-u. Po specifikacijama 285/275MB/s read/write. U Hrvatskoj je 1600kn:
  http://www.links.hr/index.php?naziv=SSD ... 51.400.052

  Uglavnom su za te pare Indilinx SSD-ovi sa kojih 220/110MB/s read/write (ili SSD-ovi bazirani na novom JMicron kontroleru, kao sto je Corsair Reactor), a drugi Sandforce modeli su jos skuplji. Najslabiji modeli od 30-40GB se opet ne isplate zbog ocajne brzine zapisivanja.