Telemach oficijelni thread

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by burner, Jun 5, 2007.

1. dino73n

dino73n Veteran foruma

Moze bit samo tanko im je pojacanje. 500 Mbps je svakako overkill pa da bi bilo wooow trebalo je dignut na 1Gbps.

Sent from my iPhone using Tapatalk Proj

2. Picoooka

Picoooka Komšija

Moguce onda da ce samo premium paketi dobiti povecanje sto je veoma losa odluka telemacha.

3. 7mediN

7mediN Aktivista

i kod mene premium duo sa 400 na 550/35

4. nivla

nivla Komšija

meni kod njih nije problem brzina u osnovnom paketu, dzaba i 1gbps kad imas lag na video pozivu pa se moras prebacit na mobilni internet dok ne zavrsi, jednostavno mana tehnologije

5. dino73n

dino73n Veteran foruma

Na koaksijali speestest se penje polako od nule pa do limita. A na optici opali na max pa se spusti na limit.

Znaci na koaksijali surfas na minimumu a downloadas na maxu a na optici surfas na nekom maxu linije a downloadas na limitu.

Bar su takva moja iskustva

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

6. Haker

Haker Veteran foruma

Meni su brzine postale overkill svakako. Nemam problema sa bilo čim osim što je postalo preskupo za ono što koristim tj koliko ne koristim.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

bhd likes this.
  7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Da mi je vasih problema sa internetom. Ja sretan kad imam 40/5 :D

8. apokalipso

apokalipso Aktivista

Kod mene na Fiber EON Full bilo 300/30 a sada 400/30

9. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

nisam u toku, jeli završena akvizicija telemacha od strane bh telecoma? ako nije, u kojoj je fazi onda?

10. selvin

selvin Moderator

Nije. Tek dionicari razmatraju (a Vlada je 90% vlasnik).

MadbaLL likes this.
  11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nije se politika jos dogovorila. Info ces najprije naci na info portalima tipa Klix.

MadbaLL likes this.
  12. dams82

dams82 Overclocker

Ajd bar su sredili sport konačno,mislim ja ne pratim,ali dijelim sreću sa ovima što prate...

13. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Za firmu koja ima godišnju dobit oko cca 20 mil Konaković bi platio preko 700mil sa kamatama. "Medijski suverenitet" je odjednom toliko bitan. Nikad nisam ni ranije čuo za ovaj pojam do nedavno. "Ako mi ne kupimo, kupit će neko drugi" je isto jedan od argumenata. Nema ovdje budale koja bi dala za Telemach preko 100 mil € u ovako volatilnoj industriji. Veleizdaja države i očigledni je kriminal ako ovaj deal prođe sa ciframa koje se spominju.

aNaToMiC ! and NaLe! like this.
  14. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ja bi volio da to propadne i neko treci kupi TM. Cisto da ostane "zdrava" konkurencija.
    Ako TM bude kupljen za tu cifru, samo ce dici sve fiksne pakete za 20-30% i korisnici ce placati monopol.

15. nivla

nivla Komšija

nisam ja protiv da kupe, ali ovo je preskupo da bi se uopste i razmisljalo o kupovini, realno bi bilo da se plati oko 200mil

16. selvin

selvin Moderator

Lupate cifre bezveze. Postoje revizori koji definisu okvirnu cijenu. Nije niko budala prodat firmu koja donosi 20mil za 100-200mil, pogotovo sa tim brojem korisnika i takvom infrastrukturom.

17. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Ne lupaj ti bezveze i kakav ti je to raspon od 100 do 200 mil ? Jedno je ponuda od 100, jedno je od 200 mil. Prilikom akvizicije kod ovih industrija uzimaju se multiplikatori neto dobiti do max x10, što maksimalnu valuaciju Telemacha daje na oko 200mil. Dodatno, konkurencijsko vijeće je odobrilo samo pod uslovom da se Telemach zadrži u istoj pravnoj formi, dakle nema te sinergije kompanija, mergera , zajedničke infrastrukture, resursa i sl. Ove cifre koje se spominju su transfer javnog novca u privatne džepove, to je tako očigledno.

18. selvin

selvin Moderator

Kako mislis kakav mi je raspon? Pa ti napisao 100, a nivla 200. Eto kakav raspon, nerealan. To 10x okaci macku o rep, nije to firma koja prodaje saas i slicno pa da ima samo radnike i softver. Procjena revizora je bila oko 500m ako se ne varam. Ali se prica o prodajnoj cijeni 700m sto bi znacilo da bi preplatili oko 200m.

Btw. Dobit u 2024 je 20m, dobit u 2025 je 33m. Koliko ce imat dobit u 2026? 46m? Sta mnozis sa 10? Nije valjda isto kad firma ima rast i pad dobiti?

Da je tako jednostavno ko pomnozit s 10 i procijenit firmu niko ne bi radio due diligience.

19. nivla

nivla Komšija

to da u projekciji ima rast dobiti, ne bi ga solak prodavao

20. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Procjena kojeg revizora ? Pola miljarde dakle po tebi dođe realna vrijednost Telemacha ? Pržiš cash na kupovinu Telemacha , cijelu imovinu stavljaš pod kolateral , uzimaš dodatno kredit i znatno urušavaš likvidnost jer bi to sve bilo jeftnije od proširenja optike u Sarajevu, Zenici ili recimo Tuzli ? Same kamate bi pojele pola godišnje dobiti Telemacha, za 30 godina se ne bi isplatila kupovina i da ostane tehnologija fixna kako je sada.