Ugasim TV i podje da "pišći" kao alarm na digitalnim satovima. Isprekidani "biip". Ništa ne radi. Jedino kada ga ugasim na power dugme, kada mu "uskratim" struju onda se nista ne cuje. Vec mi se to desilo, nosio sam ga da mi poprave i bio je pod garancijom.. ali nemam poma sta je tacno otišlo. Sutra cu ga rastaviti de pogledam da nema kakav osigurac koji je izgorio ili nesto jednostavno da se mote popraviti ali ako neko zna u cemu je stvar, bilo bi super. Radi se o SAMSUNG slimfit CRT televizoru. Ovaj kao na slici:
Kod djevojke slican problem, kad upali TV pocne da pisti i to glasno tek valjda kad se zagrije oslabi pistanje. Dali i ovo spada u kondenzatore ili sl.?
To su zavojnice, kondenzatori.... Nekad se to zujanje može eliminirati tako što nakon što prepoznamo koja komponenta zuji da je zalijemo tecnom plastikom. Ali ako je frekvencija zvuka dosta visoka vrlo je teško utvrditi odakle dolazi taj zvuk.
Mislim da nije to zuijanje na koje vi mislite. Znam o cemu govorite i zna to nekada nestati kada se pali/gasi tv. Ovo je isprekidani bip koji je sigurno tvornici postavljen koji pokazuje da tv nije u finkciji. Nje da sad neke komponente pišce vec postavljen kao alarm za neisppravnost tv-a. EDIT: Nije osugurač. Ipak cu morati majstora zvat.
Bio je mislim kondenzator (nisma bio u kući kada je ponovo dosao i 100% utvrdio prob. al' sma bio kada je gledao i predpostavio da je kondenzator) koji se nalazi pored transformatora. A pišćanje koje se culo je, kako je rekao a i kako sam mislio, alarmno upozorenje a ne zavojnice. Inace mi rece da visoko frekventno zujanje zaovjnica dolazi od njihovog vibriranja i da se moze "ugasiti" samo ak ose malo kucne TV. Dok ovo sto kaze ReNNo ima logike, tecnom plastikom bi se blokiralo vibriranje.
Hahaha, cuj alarmno upozorenje!? Ma nidje veze, ko je taj majstor, de ga imenuj da ga zaobilazimo :lol:. Svi moderni televizori i ostali aparati imaju mrezni dio napravljen u takozvanoj chopper izvedbi gdje se sve odigrava na visokim frekvencijama. Kada dodje do oslabljenja nekog od kondenzatora (sto je najcesci uzrok)dolazi do pregaranja mreze ili do zujanja ili ostaje mreza bez pobude! Sto znaci da su chopper mreze osjetljive i na najmanja odstupanja, a pogotovu po pitanju elektrolita.
Pitam ja: Sta znaci ono "sviranje" ? Odgovara majstor: Kada dodje do kratkog spoja, problem na mreži, onda se to desi. Ja pitam: Kao alarm ? Odgovara: Da. Mislim da niko ovdje nije skontao o kojem ja "pišcanju" govorim. Nije ni jedna komponenta vec ima sigurno ugradjen zvucnik koji "alarmno" upozorava da je tv u kvaru. Sigurno da se kupac ne pati pritiskajuci dugmad dok tv ne reaguje. Ak ose neko susretao sa starim digitalnim satovima i njihovim alarmima.. onda je to to. Znaci to je moj zakljucak a ne majstora.
Meni je filips teve nedavno prosvirao tako, sam gubio ton, na kraju nestala i slika, na kraju se nije mogao upaliti uopste iako je gorila crvena signalna lampa kao da je ukljucen, a na ekranu nista. Odnio ga majstoru, kaze otiso nekakav procesor 40 KM polovan taj dio, popravio to u roku 2h.