Usenet News Servisi

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Stryker, May 25, 2025.

1. Stryker

Stryker Komšija

Cijenjeni kolege,

Da li neko od vas danas, u 2025-oj, koristi neke od Usenet News servisa/grupa i kako danas to ide? Plaćate li neku pretplatu za neki softver i sl.?

Valjalo bi kada bi postojao neki lokalni oglasnik na tim grupama. Da li koristite neke lokalne grupe za razmjenu informacija, praćenje vijesti i sl.?

Sjećam se od prije skoro 20 godina da je ovo kod nas bilo poprilično popularno (ko se znao spojiti), dok je BihNet imao tzv. Free Zonu (kada su imali ograničenja na mjesečni download regularne konekcije) a gdje nije bilo ograničenja pa su ljudi skontali kako da postavljaju i dijele razne fajlove.

Kako je to funkcionisalo po pitanju ISP-a, gdje je bio taj "korišteni" storage za bh. News Grupe, odnosno da li su to bili zapravo BH Telecom serveri i oni su određeni period tolerisali taj promet kroz Free Zonu?

Koristio se program GrabIt, i danas ima update-ovana verzija ali čini se da news.bihnet.ba više ne funkcioniše.

2. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja mislim da to vise i ne postoji...
    Ne znam mislimo li na isto ali imaju RSS readeri ali ni oni nisu vise popularni i mnoge stranice to vise i ne podrzavaju.

3. zoi

zoi Veteran foruma

RSS reader nije povezan sa usenet.

Ne vjerujem da ima ikakav oglasnik na usenet jer to baš slabo ljudi koristi. Kod nas popularno bilo za vrijeme free zone i to je to.

4. nivla

nivla Komšija

otkako je olx tj pik i nekadasnji market ba dosao tih oglasa na news grupama nema
    vidim da jos uvijek ima usenet ali cisto sumnjam da to iko pored ostalih dostupnih servisa koristi

dolaskom flat paketa i kod nas je potreba za istim prestala

Reznor and zippoo like this.
  5. Reznor

Reznor Overclocker

Zašto bi se iko patio da koristi to :D
    Ili IRC, čak i Linux serveri prelaze na Matrix postepeno.

6. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Znam par ljudi koji su setovali i odrzavali te servere. Neki su otisli vani a serveri su jos godinama radili dok nisu bili dekomisionirani.
    Uglavnom su ih setovali entuzijasti i ljudi koji su htjeli iskoristiti mogucnosti tadasnje infrastrukture.
    Sa druge strane oglasi u to vrijeme su bili uglavnom dostupni ljudima sa nekim osnovnim it znanjem i uglavnom su povezivali geek-ove. Hajmo reci postojao je Krugerov filter za blokiranje klosara i sitnih kriminalaca na netu.
    Sa OLX-om je svaki lokalni klosho mogao otvoriti nalog i otvarati lazne oglase. Pogotovo jer se kod nas i dalje moze kupovati prepaid bez identifikacijskog dokumenta.

7. iPlay

iPlay Komšija

Ne bih se slozio. Meni je Feedly druga stavka koju ujutro otvorim nakon maila.

8. Stryker

Stryker Komšija

Zahvaljujem na svim informacijama.

Mene sada zanima da li neko od vas koristi ove servise danas u 2025-oj?

Upratio sam da postoje određene popularne news grupe i/ili servisi/pretraživači gdje se plaća članstvo pa šta se može očekivati tu?
    Ima li kakvih zanimljivih diskusija i fokus-grupa, "napuštenog" softvera, starih informatičkih časopisa i sl.?

9. NaLe!

NaLe! Aktivista

To su svi "piratski" serveri. Jako su popularni, jer ne ovisiš o drugim ljudima, skidaš direktno s servera (brzina ide brrrr) - nema DMCA prijava, može se automatizovat, popularno kod *arr korisnika (automatski da preuzme sadržaj, indeksira, titluje, prebacuje u Plex/Emby/Jellyfin i sl).

U biti, trebaš platiti pristup serveru (obično ide po broju dana ili po količini preuzetih podataka) ~ 10+€, plus neki indexer za pretragu tih grupa (5+€). Najbitnija stavka kod tih useneta je vrijeme arhive, tj koliko je star najstariji podatak na serveru, viđao sam od 800 do 6000 dana, najčešće su ~4000.

Kao i u dobra stara vremena, treba ti neki grabber i par2 checker/fixer, jer i dalje se dešava da preuzeti fajlovi su oštećeni.

Mislim da ima rijetko koji server da je ostao za orginalnu namjenu - preteča foruma - diskusija i slično...