Da li je neko imao slican slucaj, sta kad bih kupio koristen veci TV u EU. Kako da dokazem da je koristen/polovan uredjaj i sta bi prihvatili na granici kao dokaz koliko je tacno placen, pa da se onda plati PDV i carina, pretspostavljam da ide prvo carina od 10 % + 17 % PDV-a? TV bih prevozio u licnom automobilu sa originalnom ambalazom, a mozda ambalaze ne bi ni bilo... Ja bih eventualno njima mogao ponuditi PayPal transakciju na uvid, ne moze mi niko dati nekakav racun...ali to ne bi bas moglo proci?
Ma kakav racun ubaci TV u auto i vozi jos bolje bez ambalaže da ne misle da je nov. I spremi 20€ na kafu za svaki slučaj jer ta klosarija sto radi na nasoj granici prodala bi i mater
Ma ne znam bas moze li ijedna ideja, ipak je 65 incha u pitanju...velik i za auto, nego sam mislio oboriti zadnja sjedista, a za bus isto mislim da je velik? Pa rekoh nek naplate, da se ne peglam...ako dodjem ja na granicu i ne prijavim to odmah, moze se naci nekakva budala pa da mi onda kaznu napise jos i onda mi se to nece isplatiti, onda sam mogao kupiti i novo ovdje kod nas...
Ma mozda bi to najbolje bilo, a druga stvar sto bih volio da im dokazem koliko je realno placeno, brine me da nece neko procjenjivati vrijednost po svom jer je bas high-end model u pitanju, pa onda bubnuti cijenu i onda ce izaci i ta carina i PDV previse...znate kako ide kod nas, svasta je moguce...
Jel ono bi pravilo da se roba do 600KM po osobi ne carini? Reci bio polovan 300eura Saberi se, ako te sa placenom carinom i pdv-om izadje manje novca nego kod nasih svercera onda se isplati. A naplatit ce ti cijenu novog proizvoda kojeg nadju na internetu. Uzmi u razmatranje i da je polovan i da postoji mogucnost da se u transportu osteti.
Ma sve super, ali nisu bas ni oni budale. Mogu ja reci da je TV pokvaren, da je za dijelova, ali nekako sumnjam da to bas moze tako...Pa to i jeste problem sto je takav TV kod nas 5 hiljada, a vani ga mozes kupiti za lupam 1000 €. Sad je problem, zamisli dodjes tamo i kaze na carini, ovo je novo i ode na internet i vidi cijenu novog TV-a i onda mi naplati dadzbine onoliko koliko sam platio i TV. Kod nas je to sve tako glupo...meni je usput da to dovezem, nego ne mogu da skontam kako ga jednostavno normalno prevesti preko granice sa cijenom koju sam stvarno platio. Gdje zivimo Boze sacuvaj...
Zivimo u drzavi gdje svako gleda kako je prevarit pa onda ljudi smišljaju razne prevare a carinici onda sumnjaju u svakoga Prijavi, reci da je polovno, reci nek ga upale i provjere kroz servisni meni je li koristen ako ne budu vjerovali i budu zatezali Nemoj nosit zapakovane kablove, nosac, daljinski i slicno, raspakuj sve ako je bilo sta zapakovano., da te ne peglaju dzaba. Vjerujem da neces imati problema, nemas sta bit isprepadan. Ako si voljan da platis pdv i carinu na taj stvarni iznos od 1000 eur onda isprintaj detalje te transakcije da imas. Ako nisi, onda laži za još manji iznos ali ne pretjeruj sad tipa 300 Eur da kazes jer se ne carini, jer nisu glupi toliko da ne znaju sta pokusavas Je li ides sam preko granice?
Nesto sumnjam da ce traziti da ga upali, to je vec petljanija. A kada je ugasen svi isto izgledaju. I onaj od 500 i od 5000KM. Samo nadji kutiju od jeftinog modela i skini naljepnicu sa poledjine tv-a
Nece trazit, nego kazem ako budu zatezali, malo da im ulije povjerenja. Ti ides sa pretpostavkom da nekog na granici napravis glupim i da si prvi koji to pokusava Bolje biti iskren i rijesit to ko covjek. Vjeruj da su se nagledali milion takvih i skontat ce ga odmah jer on nece znat slagat Unervozit ce se ko da kokain vozi a ne polovan tv ako pokusa tako sa nekim drugim kutijama, lupi mizernu cijenu i slicno.
Sam sam mislio, inace me cesce provjeravaju kad sam sam, kad ide covjek sa porodicom onda bas nesto i ne gledaju. Znaci da se naguravam sa njima onda nekako, ma necu da se peglam hocu da samo bude onako kako stvarno jeste...eto to je bila neka ideja...
Samo budi maksimalno iskren, pošten a samim time i opušten. Isprintaj i ponesi svu papirologiju od transkacije. Nisam siguran koliko valja nositi originalni račun kada je TV kupljen, ako im šta znači kao dokaz da uređaj nije nov, prema datumu kupovine. Ako nešto petljaš pa si nervozan mogu pomisliti da si upakovao drogu u televizor.