View distance problem??!!!

Discussion in 'Igre i konzole' started by Bonded_by_Blood, Jan 27, 2009.

1. Bonded_by_Blood

Bonded_by_Blood Aktivista

Imam jedan jako cudan problem u igrama, pogotovo u Crysisu, Far Cry-u 2, HL2 itd... Naime, neki objekti kao što su trava, žbunje, manje drveće... pojavljuju se tek što im se priblizim na cca 5 metara, ili zna mi se rjeđe desiti da neki dalji objekti u igri (drveće, stijene,...) jako brzo nestaju i pojavljuju se (flickering, stuttering, kako se već zove???), ono tekstura pocrni pa se vrati i sve tako. Onda neki sitni detalji/objekti na likovima, vozilima itd... pojave se tek kad sam skroz blizu. Pokuso sam na netu pronac neke informacije, ali nema nista konkretno. Mislim da nije do drivera, koristio sam 3-4 verzije Forceware-a i trenutno koristim 177.92 (najstariji za 9800gt). Računar skoro kupljen (uz konsultaciju članova ovog foruma :wink: ). Da li ste vi, ljudi moji dragi :lol: , imali ovakvih problema, i da li znate kako to rješiti?

Hvoola :mrgreen:

2. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Pravilno ukloni drivere (safe mode + neki driver cleaner) i instaliraj zadnje.

3. Bonded_by_Blood

Vec radio, kod svake promjene drivera, mada ne u safe modu. Ionako imam jedan problem sa novijim Forceware driverima (180+), poslije 30 min korištenja računara pojave mi se ofirne linije po monitoru, jedna do druge i idu gore-dole po ekranu, kao da "vidim" frekvenciju :lol: , ako me razumijete. Na starijim driverima mi se to ne pojavljuje, a fakat je "annoying", ne možeš gledat. Da li postoji ikakvo drugo rješenje nestajanju/pojavljivanju objekata osim promjene drivera?? Nisam probo ove najnovije (181.22), pa cu svakako i njih pokusat...

4. Bonded_by_Blood

Instaliro sam ove 181.22 drivere (nakon pravilnog brisanja prošlih, naravno) i isti problem ostaje; npr. 10 m od mene je žbunje neko u igri, počnem mu prilazit i kad se približim ono "oživi", nekako se promjeni, više detalja se pojavi... Al skroz ofirno se ta promjena očituje, isto kao da informacija o tom objektu kasno stiže do grafičke, rama, čega već??? Palo mi je napamet da to slučajno nema veze sa OC-om, tj sa fsb:ram ratioom (koji mi je trenutno 3:5)?? Please help meee :( :smt005

5. ReNNo

ReNNo Overclocker

Kao da ti je memorija na grafičkoj defektna.
    Pokušaj testirati grafičku karticu nekim toolom.

6. Bonded_by_Blood

Koji tool mi preporučujete? Htio sam skinut ovaj testVRAM sa guru3d.com al nema niceg kad uđeš na stranicu :roll:

7. Moncho

Moncho Komšija

Ako mu je memorija na grafickoj defektna, onda bi trebao i u win vidjeti greske, famozne pruge, pixeli drugacije boje od one sto bi trebali vidjeti i slicno.Barem ja tako mislim :)

8. artemis

artemis Komšija

AtiTool,Furmark i malo istestiraj.

9. GW

GW Moderator

A ti misliš da win gui koristi sav video ram? :)

10. Moncho

Moncho Komšija

Ne, ne mislim da koristi sam ram. Jednostavno po mojoj nekoj logici, nemoguce je da guta odredjene 3D objekte, a druge crta bez problema. Malo sam se nespretno izrazio u prethodnom postu. Ukoliko je RAM defektan onda slika koju baca ta kartica je defektna na razini pixela, nikako na razini 3D objekta ;)

11. Bonded_by_Blood

Ja mislim da je sve u redu sa ramom grafe; mada mi ništa ne pada na pamet šta je uzrok ove furke. Mislim, to nije tolko nešto strašno sad, al me zanima koji je uzrok i zašto se uopšte to dešava. Jer, isto ko da je nekako "rendering distance" smanjen pa da se detalji i dodatni poligoni objekata pojavljuju tek kad sam skroz blizu istih :) Ja mislim da je to normalna pojava, samo što se kod mene ta promjena detalja na objektima kasno pojavljuje. Baš sinoć kad sam igro Crysis, primjetio sam na Psycho-u, lik je u crouch poziciji udaljen nekih 5 m, npr guzica mu djeluje kockasto :lol: , i kad se približim njen oblik se "popravi" i po cjelom odjelu se pojave detaljnije teksture itd...

Eh, da, jutros pokreno AtiTools 30 min tražio artefakte bez greške, max temp bila 64C, Furmark benchmark test 3699 poena, a stability test oko 20 min bez error report-a (ako ih uopšte ima u programu???)

12. Moncho

Moncho Komšija

driver issue!
    Opici reinstal windowsa i rijesi se muke, onda ces znati na cemu si.

13. Bonded_by_Blood

To sam i planiro u skorije vrijeme, samo da nađem malo više vremena. Hvala svima na reply-u. :smt006