Imam jedan jako cudan problem u igrama, pogotovo u Crysisu, Far Cry-u 2, HL2 itd... Naime, neki objekti kao što su trava, žbunje, manje drveće... pojavljuju se tek što im se priblizim na cca 5 metara, ili zna mi se rjeđe desiti da neki dalji objekti u igri (drveće, stijene,...) jako brzo nestaju i pojavljuju se (flickering, stuttering, kako se već zove???), ono tekstura pocrni pa se vrati i sve tako. Onda neki sitni detalji/objekti na likovima, vozilima itd... pojave se tek kad sam skroz blizu. Pokuso sam na netu pronac neke informacije, ali nema nista konkretno. Mislim da nije do drivera, koristio sam 3-4 verzije Forceware-a i trenutno koristim 177.92 (najstariji za 9800gt). Računar skoro kupljen (uz konsultaciju članova ovog foruma :wink: ). Da li ste vi, ljudi moji dragi :lol: , imali ovakvih problema, i da li znate kako to rješiti? Hvoola :mrgreen:
Vec radio, kod svake promjene drivera, mada ne u safe modu. Ionako imam jedan problem sa novijim Forceware driverima (180+), poslije 30 min korištenja računara pojave mi se ofirne linije po monitoru, jedna do druge i idu gore-dole po ekranu, kao da "vidim" frekvenciju :lol: , ako me razumijete. Na starijim driverima mi se to ne pojavljuje, a fakat je "annoying", ne možeš gledat. Da li postoji ikakvo drugo rješenje nestajanju/pojavljivanju objekata osim promjene drivera?? Nisam probo ove najnovije (181.22), pa cu svakako i njih pokusat...
Instaliro sam ove 181.22 drivere (nakon pravilnog brisanja prošlih, naravno) i isti problem ostaje; npr. 10 m od mene je žbunje neko u igri, počnem mu prilazit i kad se približim ono "oživi", nekako se promjeni, više detalja se pojavi... Al skroz ofirno se ta promjena očituje, isto kao da informacija o tom objektu kasno stiže do grafičke, rama, čega već??? Palo mi je napamet da to slučajno nema veze sa OC-om, tj sa fsb:ram ratioom (koji mi je trenutno 3:5)?? Please help meee :smt005
Koji tool mi preporučujete? Htio sam skinut ovaj testVRAM sa guru3d.com al nema niceg kad uđeš na stranicu :roll:
Ako mu je memorija na grafickoj defektna, onda bi trebao i u win vidjeti greske, famozne pruge, pixeli drugacije boje od one sto bi trebali vidjeti i slicno.Barem ja tako mislim
Ne, ne mislim da koristi sam ram. Jednostavno po mojoj nekoj logici, nemoguce je da guta odredjene 3D objekte, a druge crta bez problema. Malo sam se nespretno izrazio u prethodnom postu. Ukoliko je RAM defektan onda slika koju baca ta kartica je defektna na razini pixela, nikako na razini 3D objekta
Ja mislim da je sve u redu sa ramom grafe; mada mi ništa ne pada na pamet šta je uzrok ove furke. Mislim, to nije tolko nešto strašno sad, al me zanima koji je uzrok i zašto se uopšte to dešava. Jer, isto ko da je nekako "rendering distance" smanjen pa da se detalji i dodatni poligoni objekata pojavljuju tek kad sam skroz blizu istih Ja mislim da je to normalna pojava, samo što se kod mene ta promjena detalja na objektima kasno pojavljuje. Baš sinoć kad sam igro Crysis, primjetio sam na Psycho-u, lik je u crouch poziciji udaljen nekih 5 m, npr guzica mu djeluje kockasto :lol: , i kad se približim njen oblik se "popravi" i po cjelom odjelu se pojave detaljnije teksture itd... Eh, da, jutros pokreno AtiTools 30 min tražio artefakte bez greške, max temp bila 64C, Furmark benchmark test 3699 poena, a stability test oko 20 min bez error report-a (ako ih uopšte ima u programu???)