PROBLEM, POMAŽITE! Laptop mi odjednom poskrenuo pa neće da čita CD-ove, nije ništa hardverski 100% jer sam laptop kupila prošle godine, a svega par puta da sam CD stavila u njega. Uglavnom, softverski je nešto, i microsoftov program mi neki pokazuje taj neki problem al' ga ne može popravit'. Čita neke CD-ove, originalne, al' prazne ili one koje sam ja snimila neće, pojavi se sljedeći error: -.- Windows can't read the disc in drive E:/ Make sure that the disc uses a format that Windows recognizes. If the disc in unformatted, you need to format it before using it. Dakle, DVD/CD Rom je u pitanju, da se razumijemo. Laptop HP Compaq Presario CQ56 ... OS: Win7 Home Edition
Bataljen je DVD-RW i to hardverski. Ne mora se koristit da bi se pokvario. Sa njima je upravo suprotan slučaj. Čišćenje lasera možda pomogne, ali slaba vjerovatnoća.
Jedini si. Polovan DVD-RW za laptope se krece oko 30 KM http://www.pik.ba/?trazilica=dvd+rw+lap ... gorija=&t=
Ma ne vjerujem, zar je moguće da sam jedina? Inače neću polovne stvari, radije ću nov kupiti, al' ipak smatram da je do softvera, hvala ti u svakom slučaju!
I moj DVD-RW je tako stucao, neke nije htio ocitati, neke jeste, neke kada ubacim i izbacim 10ak puta, i ja sam pokusavao upgrade firmware-a, drugi OS, svasta nesto i nakon par mjeseci takvog stucanja je skroz stao, znaci ipak je bilo hardverski Cisto da se uvjeris da nije/jeste softverski, probaj da bootas sa nekog medija, ili neki Linux (mozes i preko USBa) ili Windows setup, i ako vidis da ti i tu nece, onda je definitivno hardverski jer nista u Windowsu ga nije moglo zeznuti.
Nije do softvera 100%. To što se tebi dešava je najčešći način odumiranja optičkih uređaja. Naročito onih koji se slabo koriste. Ahmete, problem je u snimanu DVD-ova. Većina uređaja u ovom stanju će pravilno čitati medije.
Hvala svima al' evo drug jedan mi se javio koji je imao "iste simptome" kao ja, odnosno njegov i moj laptop. Rekao mi je da je problem riješio na taj način što je uradio upgrade firmware-a, ja sam to tražila jučer cijeli dan i nisam se snašla očito, bil' mi ko mogao naći firmware? Hvala. (Ju što sam zahtjevna. )
Provjeri ovdje, imas fin post oko sredine strane, http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=47088 Nemas sta izgubiti (ovo je u slucaju da imas HP-ov OEM drive, TSSTcorp CDDVDW TS-L633N, a trebalo bi da imas na tom modelu)
Zašto nebi pokušala u device menager-u odeš na disable uređaj,restart i pustiti Win da ga ponovo "nađe",možda upali ,probaj tako.