Windows 7

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by Esh, May 26, 2008.

1. zalizani

zalizani Aktivista

Potvrđujem.
    Radi!

2. pac

pac Komšija

Ako neko ima problema pri instalaciji win7 (BSOD na samom pocetku instalacije) neka pregleda polozaj ram plocica. Ovaj problem sam kod sebe rijesio sto sam prijasnji polozaja rama 3. i 4. slot premjestio na 2. i 4. slot.

3. AhmeT

AhmeT Overclocker

Indexing jeste ukljucen, al neise. Neka ga malo, ionako nista ne radim sad na njemu.

I primijetih jednu iritirajucu stvar (koja je mozda samo do mene i mog misha). Onaj "double click speed" je defaultno podesen na fast, i vidim nesto mi ono zeza, ja kliknem dvaput, a nista se ne desi. Pa ga vratih :D

4. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

danas sam i ja instalirao sedmicu RC build 7100 i sve fercera kako treba. uradio sam manual update pb preko pbsetup-a i cod2 i cod4 multi radi super. nisam još probao cod 5 ali mislim da neće biti problema jer on nije ni bio sporan. kakva vista, kakvi bakraći sedmica je zakon 8)

5. Esh

Esh HWB

6. Reznor

Reznor Overclocker

@ColdFire svaka ti cast sto si uspio ovaj driver iskopati. Ja nikako nisam mogao naci.
    @apdejt hvala ti, doduse pise da je trial 15 dana.
    U svakom slucaju probam pa javim ako radi, hvala vam obojici jos jednom.

7. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

evo već nekoliko dana imam instaliranu sedmicu i mogu reći da sam ugodno iznenađen. osjeti se bitan napredak u odnosu na vistu a da ne govorim za već prastari xp. izgled interfejsa je zaista prelijep a trasnparency je urađen još bolje nego na visti. najviše mi se sviđaju one defaultne teme gdje se background sam mijenja svakih par minuta. također gadgeti su isto dobro urađeni i nema više onog sidebara.
    s druge strane vrlo brzo radi i otvaranje foldera na hard disku je momentalno nema zadržavanja ko na xp ili visti. nisam imao problema za drivere jer mi je sve prepoznalo osim wirelessa koji sam bez problema instalirao sa driverima od viste. za gpu 8600gt također nije bilo problema jer nvidia ima dobru podršku drivera za sedmicu. zauzeće rama u idlu je čini mi se manje nego na visti dok je opterećenje procesora mnogo manje nego na visti. nema onih naglih skakanja kazaljke za cpu usage ko na visti koja se dešavala bez razloga. s obzirom da je RC verzija razumljivi su neki bugovi kao npr. kad igram cod 4 ili cod 5 i minimiziram ga i ponovo otvorim cod često 'zašteka' pa ga moram na silu zatvoriti u task manageru kao aplikaciju ali i kao proces. ako neko zna riješenje ovoga neka javi.
    još jedan problem mi je što neće da radi update. izbacuje neki error a isključivao sam firewall i sl. ali bez uspjeha. ako ništa uradit ću manual update sa microsoftove stranice.
    sve u svemu ako licenca ne bude preskupa (čitaj više od viste ili xp sp3) bio bi red da napokon uzmem original i budem rahat.

8. ColdFire

ColdFire Overclocker

zahvali HaPeovoj stranici . sreca , jer su mi dali laptop bez ikakvih drajvera CeDea i itd :lol: plunkers

9. Reznor

Reznor Overclocker

Zahvaljujem HPu sto je doticni driver ogranicio na samo svoje laptope. Inace, driveri su se sami extractovali i onda sam cancel setup i probao rucno instalirati, i ne radi. Probao iz driver geniusa izvaditi drivere. Uredno ih je extractovao, ali nece da se instaliraju pod Windows 7. Takodjer prije pokusaja instalacije drivera sam upgrade uradio s Viste na Seven, i nakon zavrsetka opet pise Standard VGA Graphics driver. Nista od 7ice na ovom laptopu.

10. ColdFire

ColdFire Overclocker

pa koji ti je model laptopa . mora negdje biti :)

11. netbaja

netbaja Novi član

Trenutno skidam sedmicu. Jesu driveri vista/7 kompatibilni?

12. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Dobrodosao na forum. Procitaj zadnjih 5-6 stranica teme i znat ces situaciju.

13. Reznor

Reznor Overclocker

Pise u potpisu, Acer TravelMate 291LCi.
    Uglavnom sastoji se iz:
    Pentium M 1.4 GHz, 2x256 MB RAM, intel GMA 855GM 64 MB, intel wifi 2200BG, Realtek AC97 zvucna, Combo drive.
    Manjak RAM-a se ne osjeti na Win7, ali osjetno koci laptop u radu na Visti SP1, kao sto je i slucaj na AMD 64 Athlon racunaru s 1GB RAM.

14. netbaja

netbaja Novi član

Hvala :wink: Mislim da za razliku od fulane viste (po mom misljenju) windows 7 ceka puno svijetlija buducnost.

15. ColdFire

ColdFire Overclocker

au poslabo je to RAM-a . meni je na 1 GB radio samo neke osnove (mozzila WMP torrent itd ) i to bas taman , plus je proc bio DC . a vfe prekopacu malo net za taj driver mora negdje bit :)
    edit
    http://downloadcenter.intel.com/Product ... 2&lang=eng
    kolko sam ja skuzio , prije 945 serije nema podrske za Vistu :)

16. Reznor

Reznor Overclocker

Da, to je to. Ali na Visti prepozna sve, igrao sam i GTA San Andreas i Sims 2, uredno radi. Cudi me da isti driveri nece na sedmici. Isto tako, bez obzira na manjak rama puno ljepse radi na 7 nego na Visti. Hvala ti jos jednom na pomoci i trudu, situacija je takva kakva jeste, mogu podnijeti povremena kocenja u Visti, jer XP mi je dosadio.
    P.S. Ja sam ovaj laptop dobio bez ikakvih popratnih uputa, CeDea i slicno. Sav sam hardver morao identifikovati, i jos na njemu su mi dosli pogresni driveri za WiFi :D odnosno za intel 2100, kako pise u specifikacijama, ali se ispostavilo da je 2200bg. Jedina misterija su mi ostali bluetooth i infrared. Infrared port ima sa strane ali ne prepozna, a bluetooth ima zajedno sa wifijem. Kad sam na bateriji moram duze drzati da se upali, ako kratko pritisnem, zasvijetli plava lampica tamo gdje su wifi/bluetooth, inace za wifi je narandzasta lampica. Zbunjen sam totalno :lol:

17. Encor3

Encor3 Aktivista

Skinuo sam sedmicu, cisto da probam ali trenutno sam ogranicen prostorom na disku i ne mogu praviti particiju za njega pa dok to ne sredim zanima me da li je moguce podici Win7 64bit preko VMware-a na XP-u koji je 32bit?

I pitanje u vezi ove virtualizacije.. Na racunarima sa procesorima bez podrske za VT, dali ce na Win7 biti moguce podici neki virtualni os, recimo preko VMware-a, tj. dali se ogranicenje odnosi samo na taj njihov "XP mode"...?

18. Reznor

Reznor Overclocker

Mislim da je moguce, ako ti je procesor minimalno s dvije jezgre. Kod mene npr. nije moglo posto imam 64 bitni procesor sa single core. Skini si CPU-Z i pogledaj specifikacije procesora.

19. Encor3

Encor3 Aktivista

Pa valjda znam koji procesor imam i bez CPU-Z. Procesor je u redu, E8400, ali u VMware nema opcije za instalaciju Win7, zato pitam ima li neki fazon. Gugl ne daje bas konkretne rezultate.

A drugo pitanje; dali ce biti moguce podici recimo 32bit Ubuntu na Win7 na racunaru sa E7400?

20. Esh

Esh HWB

Mislim da mozes instalirati tako sto ces kao OS izabrati Windows 2008.
    32-bitni Ubuntu mozes dici na VM sa spomenutim procesorom.