Zaštita računarske opreme

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by AjnuR_, Sep 15, 2025.

1. AjnuR_

AjnuR_ Novi član

Pozdrav, ne znam da li već postoji sličan thread, ako da, izvinjavam se.

Zanima me najbolji način da zaštitim novi računar i njegove komponente, od svih mogućih prijetnji, osim softverskih (anti-virus i sl.)

Čuo sam za produžne kablove sa prenaponskom zaštitom, kao i za UPS uređaje ( izvor neprekidnog napajanja), pa ako neko ima iskustva o ovoj temi da nešta preporuči ili da savjet, bilo bi mi od mnogo pomoći. :)

2. Qler

Qler Veteran foruma

Cuj cuo sam za UPS :)

Ako hoces da si siguran od struje, treba ti i dobar produzni i dobar UPS. APC, Eaton, mozda, gledaj to. Iskreno nikad se nisam zadao da vidim koja je snaga dovoljna za koju snagu PSU, ali ne bi trebalo biti tesko to proguglati. U glavnom UPS je uvijek dobra opcija.

3. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ovo je jedna od tema gdje bi search opcija dobrodosla. Pricalo se prije o zastitnoj opremi, ali search ne radi sa kratkim terminima.

Ne znam da li @selvin ovo moze podesiti da se kratki termini mogu pretrazivati npr UPS.

4. AjnuR_

AjnuR_ Novi član

Imam trenutno 80+ Gold 850w Msi Mpg A850gl napojnu. Gledam za UPS-ove i krecu se oko 150KM, nisam siguran da li bi ih mogao nabaviti trenutno.

Interesuje me ova Brennnenstuhl produzni sa prenaponskom zastitom, kakav je on?
    https://olx.ba/artikal/50770886

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

U koje svrhe koristis racunar? Jel samo za igre, YT, office i sl? U tom slucaju najjednostavnije ti je izvuci kablo iz zida kada zagrmi :)

Ako je u pitanju server ili radna masina za projekte koje ne mozes prekinuti onda UPS i kablo sa naponskom zastitom.

Edit: Brennenstuhl produzno je dobro i kvalitetno

6. AjnuR_

AjnuR_ Novi član

Normalni desktop PC za igre pretezno, i da naravno iskljucujem sve kada grmi, vec nekada u naselju zna da spontano nestane struje na sekundu , pa zbog toga me interesuju vrste zastite, jer tacno od toga se vremenom mogu ostetiti komponente.

Planiram da sto vise zastitim novi komp kada dodje, a za ovu trenutnu krntiju nek se snalazi :D

7. zippoo

zippoo Veteran foruma

UPSovi ti u principu sluze kao baterija,da kada nestane struje,oni i dalje mogu raditi 10ak minuta,dok ti ne spasis projekat i ono sto si radio na njemu. Naravno imaju i zastite od vosokog napona i ako ti nije problem dati oko 200 KM jos,kupi UPS.
    A ako hoces samo da si zasticen od grmljavine i eventualno tih nestanaka struje,kupi neku kvalitetnu racvu sa prenaponskom zastitom a i one nisu bas jeftine,idu tako do 100 KM.
    I imaj na umu,kada grmi i kada iskljucujes racunar iz struje,da OBAVEZNO iskljucis i kablo iz routera do racunara (LAN kablo,ne naponsko) ,jer veca je sansa da ce ti probiti kroz LAN kablo,nego kroz struju,posebno ako imas ADSL. Mislim da kroz optiku ne moze,jer opticko kablo nema zica.
    Meni je nekoliko puta stradao router a i oni prijasnji dialup modemi,jer je svaki puta probilo kod grmljavine kroz mrezni kabal...jednom stradala maticna i svasta nesto ali bio u garanciji racunar. Ostalo sam ja placao.

8. Qler

Qler Veteran foruma

UPS pored baterije i pegla napon pa ce smanjiti oscilacije napona. U svakom slucaju UPS je odlicna stvar, pogotovo u kucama. Iskreno osim dobrih produznih ja u zgradi ih nisam imao nikad. Nekako nisam osjetio potrebu.

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Da, ja sam dva racunara spalio preko LAN kabla iako su bili iskljuceni naponski kablovi. Tako da i njih iskljuciti u slucaju nevremena.

10. zoi

zoi Veteran foruma

Zato ja sad samo preko wifi koristim, pola metra je udaljenost od routera do PC, upravo da ne zaboravim isključiti taj kabal. Kod udara groma neće pomoći produžni kabal, to je prevelik napon da ga neki produžni neutrališe.

11. zippoo

zippoo Veteran foruma

Tamo gdje je struja dobro razvedena i sve funkcionise,nema oscilacija napona. Ja na svojoj kuci nikada nisam to imao,nikada mi nije sijalica ono oscilirala i kao treperila ili na bilo kojem drugom uredjaju da se osjetilo. Naravno,bolje je imati UPS i preko njega sve da ide,za svaki slucaj ali sa naponom nema svako probleme.
    Evo moj konkretni problem i zasto mi je grom przio vise puta opremu, je sto se kuca nalazi bukvalno 50 metara ispod jednog brda,koji je najvisa tacka u tom dijelu u koji naravno privlaci munju da bas u to brdo udara. I onda kada spici tu,prenese se valjda kroz zemlju ili sta vec i u komsiluku sprzi sve ljudima. Meni je samo stradala oprema od racunara a kod komsija je znalo stradati pola elektronike u kuci...televizori obavezno a i ostalo. Meni TV nije nikada a znala je biti ekplozija od groma,jaca nego da granata udari direkt u kucu...nisam jednom zalegao od udara groma,koliko tresne :D
    A znam i kako je kada granata pukne u kucu,jer je u moju jednom udarila,dok sam ja bio u kuci pored,samo od groma nema udara detonacije,koji porazbija stakla okolo.

12. Qler

Qler Veteran foruma

Na vikendicu stari ne može koristiti PC bez UPS-a, jer napon zna i ispod 110V da padne. Problem je što je vikendica na teritoriji FBiH a struja je od EPRS, i dolazili su mjerili, rekli jeste problem, mora se traro stanica mijenjati jer ima puno konzumenata na njoj, al kažu ne nadajte se

13. selvin

selvin Moderator

Razvedi ti nju kako hoces kad napon oscilira na mreži svakako. Zato je UPS bitan svakako. A i da si gdje malo zabacenije, osjetio bi, ovako neces vidjet "treperenje".

14. p4ja

p4ja Komšija

Par za nemaju nove napojne i ploce neke zastite na sebi za ovakve stvari.. ups sam zadnji put vidio 1999 nekad

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

Znam ja sta je pad napona,godinama u Hr radio u restoranima u selima gdje se u sezoni svi nakace i napon padne skroz. Bukvalno uredjaji na struju nemaju snagu uopste,friteze,frizideri...sve radi a kao da ne radi.
    Nego ja kazem da ja licno u kuci nemam problem sa padom napona,nikada nije bilo tih problema u mojoj kuci.

16. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa ove najkvalitetnije imaju ali opet ne mogu ni one protiv fizike. Kada ti grom rokne u blizini kuce,sprzi sve od elektronike kod vecine ljudi,osim ko ima najkvalitetnije uredjaje.
    Kod mene su televizori recimo uvijek bili taj neki srednji ili gornji srednji rang i nikada mi grom TV nije spalio,eok su u kucama oko mene svima bili spaljeni. Sada ne znam je li to direktno povezano sa kvalitetnijim napojnim jedinicama u uredjajima ili cista sreca.

17. nFare

nFare Overclocker

Ili je direktno vezano za to da li kuće imaju gromobrane ili ne :D

18. SamiRX-8

SamiRX-8 Komšija

Evo nešto ovako https://ups.legrand.com/en/products/new-keor-multiplug

Imam stariji model i radi nekih 8 godina, zamijenio bateriju dva puta. Bit će ti dosta izvedba od 800VA, nemoj ići ispod.

I APC ima sličan prozivod, šta god ti bude jeftinije i dobavljivo.

19. AjnuR_

AjnuR_ Novi član

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Moja nema,ali udar groma je bio u blizini kuce,ne u kucu.Tacnije u brdo 100ak m od kuce. Ne znam moze li gromobran stiti kucu ako kroz zemlju dodje udar???