Problem s grafičkom

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Morrowind, Oct 11, 2007.

  1. Morrowind

    Morrowind Novi član

    Od prije dan dva dešava se da čim upalim kompjuter, grafička (najvjerovatnije cooler na njoj), počne da zuji. Ovo mi se nikad prije nije dešavalo, grafička je stara pola godine (NVIDIA GeForce GT7600). Sinoć mi se čak i resetovao računar, dok sam rendirao neki video. Jel' ima neko kome se ovo dešavalo, da mi kaže šta je u pitanju??
     
  2. ming

    ming Veteran foruma

    Ako vent zuji znaci da mu je lezaj stradao, probaj reklamirati karticu ako imas garanciju.
     
  3. vnm_

    vnm_ Komšija

    posto nisi bas napisao detaljno ja cu neke stvari da pretpostavljam.

    otvori kuciste, pogledaj kakvo ti je stanje sa prasinom na hladnjaku graficke i procesora.
    upali racunar dok je otvoren, provjeri jel rade svi hladnjaci.
    ako pocne da zuji zaustavi njezno prstom ventilator na grafickoj. ako vidis da je zujanje od njega nosi graficku na garanciju. neznam gdje si kupio, ali u normalnim radnjama to ulazi u garanciju.

    ja pretpostavljam da je restart racunara prouzrokovan pregrijavanjem necega. moguce je da je graficke, ali recimo ako ti je hladnjak na grafickoj otisao zbog prasine onda je moguce i da ti se hladnjak na procesoru zaprljao do te mjere da se procesor pregrijava. ovo su sve pretpostavke. :)

    instaliraj neki program za pracenje temperatura i stavi da ti radi isto ono pri cemu se sinoc restartovao. ja mislim da ti je najpreglednije i sa najmanje komplikacija da instaliras everest. evo kako ce ti onda to izgledati.
     

    Attached Files:

    • ev.JPG
      ev.JPG
      File size:
      5.9 KB
      Views:
      1,657
  4. Morrowind

    Morrowind Novi član

    Očistio sam sinoć kompjuter od prašine, i grafičku i procesor. Ali to nije pomoglo. Uglavnom, probao sam dotaći prstom ventilator na grafičkoj, i na trenutak se umiri i prestane zujati, a onda opet kako se zavrti. Imam garanciju, gledaću da danas to reklamiram.
     
  5. MadbaLL

    MadbaLL Overclocker

    ja imam sličan problem sa nvidia 7300gt, ali kod mene se to ne dešava svakodnevno, nego zujanje se desi nakon svaka 2-3 dana, znači 2-3 dana radi normalno, pa onda jedan dan zuji, pa onda opet 2-3 dana normalno radi. i nisam primjetio da se temperatura povećava, sve radi u granicama normalne gpu core temperature. gdje si uzeo grafičku?
     
  6. dmr

    dmr Veteran foruma

    ima jedan lijek al nije dugotrajan :D. Kada ti se to desava samo iskljuci komp na trenutak da se vent na grafi zaustavi i onda ponovo ukljuci, trebalo bi prestati :D
     
  7. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Ja sam nekada davno svoju gainwardicu spasio sa malo ulja za sivace mashine