Savjet za wireless Internet

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by twofoldb, Jun 26, 2009.

  1. twofoldb

    twofoldb Novi član

    Pozdrav svima!
    Treba mi jedan savjet u vezi wireless interneta.

    Prije par dana sam se prikljucio na wireless pomocu grid antene 24dbi sa 15m kabla i karticom Air Live WT-2000.
    Maksimalna jačina signala je 31% (-77dbm). Udaljenost od odašiljača je oko 4Km zračne linije. Između mene i odašiljača se nalaze
    4 drveta koja mi smetaju i ne smijem ih posjeći zbog određenih razloga.

    E sada sam planirao uzeti neki AP i antenu staviti 30m od kuće odakle bez ikakve prepreke vidim odašiljač i spojiti ju na AP
    i onda sa 30m kabla na mrežnu karticu. Kabal na anteni bih skratio na 1m.

    Mene sada interesuje da li bi tako dobio jači signal i odprilike koliko tj. isplati li se ulagati.
    Ako neko ima ko je koristio antena+15m kabla+kartica i zatim presao na antena+AP+kabal 30m neka napise kakve su promjene.

    Unaprijed hvala!
     
  2. Tyger

    Tyger Aktivista

    Pa trebao bi ti se poboljsati signal, ne moze se reci tacno koliko. Suma ti inace pravi dosta ometanja na wirelles-u a i tih 15metara kabla koji si do sada imao ako nije kvalitetan pravi velike gubitke. Kablovi 50 ohm-ski koji se koriste za spajanje antena na karticu ili AP bi trebali biti sto kraci, prije svega zbog tih gubitaka a drugo zbog cijene.
    Koristenje LAN kabla ti nece praviti nikakve probleme on ti ide do nekih 100 m bez ikakvog znacajnog gubitka, samo ga nemoj postavljati kraj transformatora i uredaja koji punu vuku struje. Koristi takoder Lan kabal za vanjsku upotrebu koji je bolje izoliran.

    Samo se pobrini da dobro izoliras AP, ako nije za vanjsku upotrebu, najbolje ti je da ga stavis u neku plasticnu kutiju tipa ove:
    PVC Kutija
     
  3. w4r_ch3fe

    w4r_ch3fe Novi član

    ako budeš koristio tu varijantu sam koaksijalnim kablom od 30 m imat ceš ogrovne gubitke od ta 24 dbi ostat ce možda samo 10 dbi ,moj ti je prjedlog da uzmeš bullethttp://www.ubnt.com/products/bullet.php,koji ceš spojit direktno na antenu a sa bulleta ceš onda lan kablom do comp-a i neceš imat nikakvi gubitaka,lahak je za korištenje,plus sto se napaja preko mrežnog kabla možeš ga kupit u plus comp cjena je 80 KM
     
  4. Tyger

    Tyger Aktivista

    U ovoj novoj varijanti sto je naveo, htio je koristiti LAN kabal koji spaja AP,koji je vani postavljen na udaljenosti od 30 metara, i PC. Tako postavljeno nece imati tih gubitaka. Takoder i tvoja solucija je dobra, plus je sto ne mora traziti kutiju, usteda na prostoru, te sama izrada Bullet-a koji je veoma izdrzljiv i lakse ce montirati samu antenu nego i antenu i kutiju....
     
  5. selvin

    selvin Moderator

    Jesi procitao prvi post? On je vec rekao da ce skratit kabl od antene do AP-a na 1m, a od AP-a 30m mreznog kabla stavit do kompa.
     
  6. twofoldb

    twofoldb Novi član

    Hvala svima na odgovorima.

    Ovaj Bullet AP izgleda veoma praktično i vjerovatno cu ga uzeti.

    Samo me interesuje šta mislite da neće doći do gubljenja struje pošto se napaja preko LAN kabla koje
    će u mom slučaju biti dugo 30m.
     
  7. Tyger

    Tyger Aktivista

    Nece doci do gubljenja struje, jer veoma malo trosi. Samo kada budes postavljao pazi da ima neki gromobran u blizini, jer steta bi bila da ti se sprzi...
     
  8. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    sta se napaja preko kabla? hoces reci, da si 4 zice iz lan kabla iskoristio za napajanje ap-a, a ostale 4 zice za mrezu? u tom slucaju ces morati dici malo napon, posto ce na tih 30m pasti sigurno 2-3V, zavisno od kvaliteta kabla. taj uredaj koji spominjete, neces bas naci ovdje. obrati se nekom tv mehanicaru, koji ce ti napraviti elektronski sklop (nije komplikovan i shema imas na netu) kojim ces malo dici napon za bar 2V. sto se tice kabla, on bi trebao biti namjenjen za vanjsku montazu, tj. da izolacija dobro podnosi promjene kisa/sunce. ne moras ga sklanjati od transformatora i slicnih uredaja kao sto kolega rece, jer transformatori rade na naizmjenicnoj struji, a mreza na istosmjernoj, tako da nece dolaziti do medjuindukcije tj. smetnji.
     
  9. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    nece doci do gubljenja struje, ali hoce doci do pada napona (ohmov zakon). AP na svom ulazu ocekuje tacnih 12V (ili 15) i takav napon mu se mora isporuciti. sto se tice struje, on vuce koliko mu treba, a to je obicno 1000mA pri 12V. nisam cuo za pojam "pad struje" :smt003 naravno, uzemljenje antene se podrazumjeva. posjeti link www.elitesecurity.org/f70 za vise informacija. koristi pretragu.
     
  10. selvin

    selvin Moderator

    Kolins, on je mislio na napajanje bulleta, nije valjda da njemu treba 12-15V :roll:
     
  11. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    onda ga ja nisam skontao najbolje. ne znam kakvo napajanje koristi taj djavo (i ne vjerujem da ce ga naci ovdje). u svakom slucaju mu treba i napajanje za ap.
     
  12. Tyger

    Tyger Aktivista

    BULLET ti i jest AP, ako uzme njega ne treba mu AP. On se napaja preko LAN kabla na koji je spojen PoE Injector koji ima svoj adapter te dode uz Bullet i sve ostale komponente Ubiquiti Networks-a.
     
  13. Tyger

    Tyger Aktivista

    Magnetna kola takoder smetaju protoku podataka, provjeri i sam dovoljno tije da stavis LAN kabal koji je spojen na ADSL Router blizu trafostanice da ti on izoblici signal.

    Sorry za OT
     
  14. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    :lol: eto neko ce provlaciti lan kabal kraj trafostanice, ili kraj visokonaponskog dalekovoda gdje pici napon od nekoliko desetaka hiljada volti :D govorimo o extra jakim magnetnim i elektricnim poljima (koja se mogu osjetiti kad pada kisa, a ti nosis kisobran i prelazis preko pruge, pa te zdrma struja na drsci kisobrana). ne bih da se vise zamaramo time ;)
     
  15. twofoldb

    twofoldb Novi član

    Jos jednom hvala za odgovore.

    Odlucioo sam uzeti obicni AP i posebno mu odvesti struju.
    Za par dana dobicu AP i sve to spojiti, a do tada cu i napraviti stub za antenu i kutiju za AP.

    Sto se mene tice moze lock teme.