Dikusija na temu graficke konfiguracije!

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by cenga, Oct 15, 2009.

  1. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Za Photoshop i Ilustrator ti je bitnije imati dobar procesor i dosta rama (2 GB minimum) nego grafičku karticu, pogotovo ako su starije verzije u pitanju. Tek CS4 koristi grafičku malo više, Nvidijin Cuda ako se nevaram, sjećam se da ima jedna opcija u Photoshopu da to uključiš.
     
  2. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    2GB je danas malo i za windowse. Za ozbiljan rad ide 8GB i vise.
     
  3. cenga

    cenga Novi član

    Ma to je shared graficka na 256MB, ja ne igram treba mi samo za posao,tako da se necu oslanjati na to ;)
    A tek kako kaze"Reventon" od CS4 edicije adobe paketa postoji GPU podrska unutar recimo Photoshopa koja koristi snagu graficke pa malo "gura situaciju" mada kad imas 8GB i vise kako veli "Dog_Father" i ne pomisljam na graficku...
    Ja na poslu imam graficku Nvidia Geforce 6200 i imam na njoj omogucenu opciju da ukljucim GPU snagu (nakon reinstalacije novih drivera) iako je starija malo!
    Ako ima dovoljno memorije i photoshop ce koristiti manje ili nikako scratch diska cime ce uveliko ubrzati rad!Zapis po disku je uveliko sporija radnja...naravski!

    Evo u Baricu OCZ Gold na 1333MHz 2x2GB kit je 150KM

    kako vam se cini?
     
  4. GV

    GV Komšija

    Jesi zapeo za taj OCZ...Brendirane mašine obično imaju opciju narudžbe sa više RAM-a od da tako kažemo standardne konfiguracije. U tom slučaju ti stavljaju samo onu (brendiranu)memoriju koja je odobrena od strane proizvođača jer samo u tom slučaju mogu ispoštovati garanciju i koja je obično mnogo skuplja od ''obične'' memorije. Pošto si navalio na OCZ očigledno da ti do garancije koju dobivaš uz mašinu nije stalo, prema tome kupi mašinu, donesi kući, odlijepi naljepnicu, otvori kućište i vidi koliko ima slotova za memoriju pa u skladu s time kupi koliko ti treba pločica.

    Savjet, traži od prodavača da ti u startu isporuči mašinu sa onoliko RAM-a koliko hoćeš/koliko ti treba i time bi po meni bila okončana diskusija na ovu temu.

    edit: jel to ovaj , ako jeste podržava 1066MHz memoriju, taj OCZ će ti raditi na 1066MHz.
     
  5. cenga

    cenga Novi član

    Zapeo :lol: ma nisam vec,
    btw: nije mi niko ni dao neko drugo iskustvo e nemoj to,pogledaj i lupam Corsair,Gskill ili A-data,treba mi malo brza memorija koja nije ta fabricka,jer se nadam da je ipak malo bolja!
    Da, mogu ja uzet od Acera 4 x 2GB memorije na 1066Mhz ali eto kontam bolja je neka high speed!
    Sto se tice garancije situacija je ovakva:
    Nije mi problem donjeti bilo kakvu memoriju i dati da mi oni stave bas zbog te garancije...ovlasteni su uvoznici i imam velika poznanstva tako da to ne udara ni na problem da recimo uzmem neki HDD malo veci koji ce mi zamjeniti sa onim fabrickim!Imao bih opet garanciju!
    Tako sto se toga tice nije frka nikakva :)

    Je je to je taj...

    hvala
     
  6. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Isto ti je sranje na kraju koju god memoriju uzeo. Samo gledaj da je sto jeftinija i sa sto vise garancije.