ADSL kasda i paradigma

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by pklat1, Feb 17, 2010.

  1. pklat1

    pklat1 Novi član

    Pozzz ev pokusat cu sto je krace moguce objasniti,naime imam kasda router onaj bijeli sto sam dobio od telecoma.problem je u tome sto meni treba paradigma router,ali kako sam cuo s obzirom da nisam bas expert po tom pitanju,kao imaju modem/router tipa Anex A on je spojen u centrali na obični POTS port , a drugi tip Anex B tu se kao radi o ISDN portu.Pokusavao sam paradigmu spojiti ukljucio ga konfigurisao nece ustekam svoj hoce vjerovatno se radi o tome POTS portu i ISDN portu,pitanje je jel obaveza telecoma da mi promijeni taj port i router na moj zahtjev jer mi je bas potreban paradigma router,zvao sam citav dan 1422 nejavljaju se,a bojim se u postu otic da se nebih posvadjao ko papapk kakav.
     
  2. GW

    GW Moderator

    Definitivno nije obavezno njima da ti stave neki specifičan router. Moraju staviti nešto što će raditi i to je to.
     
  3. pklat1

    pklat1 Novi član

    Nesto? A sta to druze de malo pojasni...a da kupim npr.router(paradigmu) jel im obaveza pustit taj drugi port?
     
  4. GW

    GW Moderator

    Dakle ako ti radi net, možeš otvarati stranice, oni su ispunili svoj dio ugovora i tu njihova osgovornost prestaje. Šta ti hoćeš da postigneš uopće sa tom zamjenom? Manju latenciju ili?
     
  5. pklat1

    pklat1 Novi član

    Dreambox (cardsharing) bolje radi na paradigmi,kasdu je gotovo nemoguce ustimat iz nekog razloga,a vecina ko ima dreambox (cardsharing) preko kasde se zali mislim na one koji su nekako uspjeli ustimat,bar njiih 80 posto se zali.Treba mi paradigma i taj drugi PORT samo neznam kako doci do njega
     
  6. Sp3x

    Sp3x Aktivista

    Annex A -adsl preko obicne analogne telefonske linije
    Annex B- adsl preko isdn (digitalne) tel linije

    sad ovisno kakav ti prikljucak koristi telekom, takav modem trebas
     
  7. pklat1

    pklat1 Novi član

    aha ok hvala,a jel to sad znaci da sam osudjen na ovaj modem ili ima neka druga solucija,jer mi ovaj definitivno nimalo neodgovara...
     
  8. GW

    GW Moderator

    Vidi podržava li paradigm tu tvoju konekciju. Dakle vidi na modemu podržava li a ili b, i vidi kakva je u tebe linija. Najlakše je skontati koja ti je linija po spliteru (obično piše pots ili isdn piše).
     
  9. Sp3x

    Sp3x Aktivista

    ako ti modem ne podrzava, ostaje ti jedino promjena modema ili uvodjenje isdn prikljucka (obicno znaci i promjenu broja i povecanje mjesecne pretplate + prikljucak, ne znam koliko kosta to bi morao pitat u telekomu)
     
  10. vnm_

    vnm_ Komšija

    ako je vjerovati kutiji u kojoj dodje, onda paradigm podrzava oba annexa.

    naglasavam, nemam pojma samo sam procitao sta je pisalo na kutiji.
     
  11. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Ovisi od pod modela, neki paradigm modemi su annex a only, sto se tice card sharinga, jesi probao kasdu konfigurisati u routed mod?
     
  12. pklat1

    pklat1 Novi član

    Da jesam prebacivao sam ga u routed mod,ali bezuspjesno. Maloprije sam razgovarao sa jednim prijateljem iz teleceoma kaze mi da nazovem 1422 da javim da sam presao na 15 g sto je istina i kao da mi je ovaj router nejak za ono sto je meni potrebno i kao da im je obaveza da dodju i zamijene drugim routerom.Kupio bih ja paradigm il neki drugi koji moze, samo da znam da ce moci al bojim se djaba kupit pa samo belaj.Jel zna neko neki link sa ponudom routera POTS i ISDN routera da znam koje je koji, ono da su podijeljeni,i da znam sta kupit.Ima na ovoj ADSL stranici konfigurisanje modema ali koji je sad POST koji ISDN.Nadam se da me razumijete
    Code:
    http://www.bhtelecom.ba/uputstva_adsl.html
     
  13. Sp3x

    Sp3x Aktivista

    pa ako ce ti vec doc iz telekoma postavit novi, onda oni iznaju koji ti treba i tu ti briga prestaje
    ili ces ipak kupovat sam sebi?
     
  14. pklat1

    pklat1 Novi član

    Ako nebudu htjeli promijeniti kasdu iz nekog razloga zanima me koja je alternativa