Napajanje!

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Inzinjer, Feb 7, 2006.

  1. Inzinjer

    Inzinjer Aktivista

    Kupio sam novo kućište, a svoje staro ( ne baš toliko staro, 2-3 godine) poklonio sam prijatelju koji ima Pentium3.

    U tom kućištu je također prije ove sada konfiguracije bila Pentium3 konfiguracija i nije bilo nikakvih problema glede napajanja. Slot370 je bio u pitanju.

    E sad se ovdje pojavio problem. Moj prijatelj ima ono ležeće (BINGO:)) kućište što i nije toliko bitno koliko je bitno napajanje. Naime, njegova napojna ima 24 pinski konektor dok su na ovom mom kućištu 2 konektora, jedan je 20-pinski a drugi u obliku kvadratića-kocke je 4-pinski.
    To znači da mu moje kućište i nije od neke koristi. Mislio sam prebaciti i njegovu napojnu u moje kućište ali se radi o nekoj starijoj, većoj verziji tako da je fizički nije moguće ugraditi.

    Ja bi u njegov 24-pinski ulaz (koji se nalazi na matičnoj) mogao uštekati ova svoja dva konektora 2o-pinski i 4-pinski, no logično je da to ne bi prošlo bez nekih kobnih posljedica.

    Interesuje me je li moguće uključiti ova dva konektora u njegov jedan ulaz ( fizički je moguće) sa nekom određenom kombinacijom ili možda postoji neki pretvarač da se kupi koji bi to po pravilu napravio?



    Ili da mu uvedem napajanje direktno iz utičnice? :smt003 :mrgreen: :smt101
     
  2. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    fino ti ustekaj oba konektora u njegov 24 pinski i nece biti problema. da nije namijenjeno za to, ne bi mogao ni ustekati konektore jer je svaki kontakt drugacijeg oblika od susjednog. dakle, na nekim plocama imas odvojene headere za 20 i 4 pinske konektore, a na nekim su zajedno (kao kod tvog prijatelja). ploca ce raditi i samo ako se usteka 20 pinski, ali ako moze i ovaj drugi ukljuci ga jer dobijas bolji i stabilniji napon.
     
  3. Inzinjer

    Inzinjer Aktivista

    Hvala!

    Pretpostavljao sam da može ali uvijek postoji ona sumnja, šta ako sve crkne i sl.

    Pokušat ću sutra odmah.

    Ako rikne, rikne. Šta se može! 8)