Toshiba L675

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by theSPY, Sep 4, 2015.

  1. theSPY

    theSPY Novi član

    Znam da ima ovakvih tema dosta ali niti jedna mi nije pomogla u mom belaju. Dakle, kupio sam Toshibin laptop prije 5-6 godina. Model je L675 10-V. Laptop je radio savršeno ovih minulih godina. Imao je dosta radnih sati. Možda je i to uzrok mog kvara.

    Kad god dođu ljetni dani laptop inače svaka 2-3 mjeseca propušem kompreserom zbog prašine. I radi sve normala. Eh sad neki dan sam najnormalnije upalio lapac ujutro, surfo bez problema, igrao cs 1.6 što je jedina igra koju imam na laptopu. I ugasim ga nekad popodne i odem vani. Dođem nekad pred mrak i upalim laptop kad nema slike. Inače mi je pokvaren displej na laptopu pa koristim eksterni monitor. Kada upalim laptop čuje se da se pali, vent, i sl. ali nema slike nikakve na ekranu.

    Pokušavao sam vađenje baterije, pritiskanje tipki razni, vadio hd, ram ali bezuspjesno. Po nekoj logici da mi je crkao hard disk onda bi trebalo biti slike ali ne bi mogao pokrenut OS. Nekako mi najizglednije je da je kvar na grafičkoj kartici. Mislim da je ATI HD 5470.

    Sad sam malo istraživao po internetu i moguće rješenje da se popravi jeste da stavim ploču u rernu i zagrijem na oko 200 stepeni celzijusa, i tako cu produžit na neodređeno vrijeme što mi je dovoljno da spasim neke stvari sa HD. Također, da li je iko pokušavao sa običnim fenom za kosu da zagrije čip od grafičke? Kako da znam sigurno da je crkla grafa ili nešto drugo da ne oštetim nešto što ne treba.

    Mislio sam svakako kupit novi desk pc pred novu godinu, ali i ovaj lapač je sasvim solidan za kuće. (i3 procesor, 3gb ram, 500 gb hd, ati hd 5470 grafa) Volio bih ga popravit da ga mogu preprodat ili ostavit burazu svejedno. Hvala unaprijed
     
  2. X-Factor

    X-Factor Komšija

    Mozes probati sa fenom, samo moras drzati fen duze da se bas ugrije do te mjere da kalaj na kontaktima uhvati ponovo, ja sam uspio sa obicnim fenom rjesiti problem na jednoj 8800GTX. Izvadi disk i prebaci ga u neki desktop racunar i sacuvaj podatke. Ili ako ti je sata disk kupi ladicu za 2.5" diskove i napravi usb externi od njega pa prebaci kad uzmes novu masinu. Rernu nemoj koristiti, koristi heat gun ili ako vec nemas taj onda fen za kosu :)
     
  3. Tensai

    Tensai Komšija

    Ako je diskretna grafička možeš je jednostavno zamijeniti.
     
  4. SpookyMoO

    SpookyMoO Komšija

    S obzirom da nema nikakve slike na ekranu,ne bi bas rekao da je to problem hladnog lema i da ces problem rijesiti feniranjem.Prije da je ploca crkla.
     
  5. wragg

    wragg Aktivista

    Upravo tako se i manifestira "hladan lem" ispod BGA GPU-a - nema slike.
    Sto se tice navedenih metoda popravka, feniranje i pečenje u rerni i ako upali, kratkog su vijeka. Ako ti je bas stalo da laptop popravis, odnesi ga nekome tko radi reballing. Rekao si gore da ti ekran na laptopu ne radi. Razbijen ili je prestao raditi samo od sebe?
     
  6. SpookyMoO

    SpookyMoO Komšija

    Re: RE: Re: Toshiba L675

    2 laptopa sam fenirao acera doduse sa nvidia grafama i nije se tako manifestiralo.Kod mene su bili oblaci po ekranu a na dr bijela podloga sa crvenim linijama.Uvijek se koliko znam bar nesto vidi na ekranu.
     
  7. wragg

    wragg Aktivista

    Re: RE: Re: Toshiba L675

    Ja sam do sada uradio reballing oko 400 BGA elemenata, a od toga je barem 350 GPU-ova. Da, zna se desiti da budu artefakti po ekranu, ali onda to nije do GPU-a nego do memorije na grafickoj. Uglavnom, "feniranje" moze samo spaliti plocu, a i ako nesto napravi to je jako kratkog vijeka i to nikako ne preporucujem. Nakon takvog tretmana jako cesto ni reballing ne pomaze jer se ploca razdvoji po slojevima.