Intel D945GCLL Coryvill

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by TopniK, Feb 3, 2007.

  1. TopniK

    TopniK Komšija

    Kupujem novi komp i uvjet mi je da procesor bude Intel Pentium D805 Dual Core soc775, a da na toj matičnoj također ima kakva integrisana grafička kartica (nebitno koja) jer grafičku planiram uzeti tek na ljeto kada dođe GF 8600GT ili Ultra tako da mi do ljeta može služiti bilo kakva a najmanji su troškovi ako uzmem matičnu sa integrisanom grafičkom.

    Uglavnom momak mi nudi par matičnih 775 a ova mi po cijeni (140 KM) najviše odgovara pa me interesuje vaše mišljenje je li ova matična dovoljno dobra za jednu ''gamer'' konfiguraciju kao npr. navedeni procesor, 1 GB DDR2 667 i 8600GT/Ultra i hoće li na njoj biti optimalno iskorištena snaga navedenih komponenti?

    Drugo, na njoj ima samo jedan Parallel ATA IDE konektor a ja ne bi kupovao novi HDD tako da na taj 1 PATA IDE planiram spojiti HDD i DVD RW koristeći naravno 1 IDE kabal sa 3 IDE konektora (onaj stardarni, 2 na krajevima i jedan dodatni IDE konektor na sredini kabla) pa me interesuje ima li tu kakvih ''nedostataka'' ili ''minusa'' što bih to radio jer nekako mi ostalo ono pravilo da kada spajam HDD i optički uređaj to činim sa 2 IDE kabla jer HDD-u ne smije ništa da smeta. Je li to samo moja sugestija i ima li problema pri tome?

    Treće, matična podržava DDR2 do 667. Je li to veliki gubitak u odnosu na DDR2 800?

    Šta mislite mogu li za ovaj novac ili za neku siću više dobiti kakvu bolju matičnu?

    Uostalom evo link http://www.intel.com/products/motherboa ... /index.htm

    Hvala!
     
  2. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Ja cu samo za disk i optiku. Evo ja trenutno imam na jednom kanalu disk i dvdrw i mogu ti reci to ne radi ni za zivu glavu. Kopiranje je ocajno sporo, dok igras nesto sto cesto povlaci fileove sa cda ili dvda steka, i skoro nemoguce je gledati film direkt sa medija.

    Znaci ako nista, zamjeni disk za disk za SATA ako nista.
     
  3. Predator

    Predator Aktivista

    Ploca nije losa ali mislim da nije ono sto tebi treba najvise zato sto je mikroATX one su obicno za office konfiguracije, a ne za gamer racunar koje ti zelis kasnijom nadogradnjom da dobijes.
     
  4. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Veliki problem s tom maticnom je sto nema overclocka. A D805 na defaultu je sve samo ne brz proc(dobro, brz je ako su aplikacije optimizirane).

    DDR2 na 667 nije NIKAKAV gubitak, jer taj proc ima mali FSB, tako da mu ne treba vise od single-channel DDR2 533 meme. To je taman.

    To sto je mATX takodjer ima mane. Ja imam isto mATX plocu i od coolera za grafu mi ne moze stat NIJEDNA PCI kartica. Cak i Live-icu sam moro izbacit. :(

    Dog ti je dobro rekao za IDE, lose radi disk i optikaner na jednom kanalu...
     
  5. TopniK

    TopniK Komšija

    Uhhh...Ništa, odustajem od nje. Vidjet ću nešto drugo iz ponude.

    Hvala svima.
     
  6. syss

    syss Veteran foruma

    dog daj to pogledaj da ti nešto ne radi u pio modu... nema veze što je na istom kanalu, trebalo bi to fercerat bez problema.

    @topnik... 3 ide uređaja na istom kabelu? ne bi išlo. inače ploča je sasvim u redu, doduše nećeš se oc-at s njom, ali radi pouzdano i stabilno.
     
  7. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Ma pregledao sam. Sve je ok, UDMA-6 je aktivan mod. FCKIN Maxtor
     
  8. TopniK

    TopniK Komšija

    Pitanje. Zašto klokovati Intel Pentium D805 Dual Core koji radi na 2.66GHz?

    Ako je baš potrebno mislim da bi se mogao na ovoj ploči dići na 3 Ghz a zar to nije dovoljno?

    Mislim, 2.66 Ghz 2x1mb L2Cache. U svakom je slučaju barem 2 puta bolji od mog trenutnog AMD Athlon 2500+ (1833 Mhz) 512 KB L2 Cache.
     
  9. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Nije. U nekim stvarima bi mogo bit cak i sporiji. Brzi ce bit samo u palikacijama koji barem donekle koriste obje jezgre.
     
  10. TopniK

    TopniK Komšija

    Znači moj stari Athlonko i procesorima novije generacije može pokazati zube. :)
     
  11. Angelus

    Angelus Novi član

    slažem se brale,ista fora kod mene,idiotski sporo