ventilator i otpornik - sta da uzmem?

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by dj_vux, Aug 27, 2007.

  1. dj_vux

    dj_vux Aktivista

    Ovako, skoro sam za kuciste nabavio tri 12 cm ventilatora i postavio ih pa sad od buke ne znam kud cu. Mislio sam ih usporiti dodavanjem otpornika ali posto nisam nikad "deverao" oko toga volio bih da mi neko kaze KAKAV otpornik treba da uzmem? Potrebno mi je da brzinu ventilatora sto vise smanjim - tisina mi je jako bitan faktor pa bih molio za savjet u skladu s tim. :)

    Usput, posto vjerujem da ovo sto napisah zvuci zbunjujuce - na OVO sam mislio:
    [​IMG]
     
  2. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Mah, samo ih prespoji na 5V i gotovo. ne trebaju ti nikakvi potenciometri i otpori. Ako jako puno pusu na 12V onda ce solidno puhat i na 5V.

    kako vent prespojit na 5V? Crvena zica od venta ide gdje je crvena od napajanja(5V), crna od venta gdje je crna od napajanja(GND). Inace crvena od venta ide na zutu od napajanja(12V) a crna od venta na crnu od napajanja(GND). moguce je i prepojit na 7V, ali nije preporucljivo zbog povratne struje u napajanje.
     
  3. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

  4. dj_vux

    dj_vux Aktivista

    Jeste ali necu da ih spajam na molex, u tome je caka. Spojeni su na kuciste (podrska za taman tri ventilatora) zbog mogucnosti signaliziranja kad koji od njih otkaze i zbog toga sto ih mogu namjestiti da rade na tri razlicite brzine. Problem je u tome sto je i ova najsporija previse brza (kako samo glupo zvuci, lol) - jedan od ventilatora je upravo ovaj Zalman sa slike, u paketu sam dobio i taj otpornik, s njim je radio bas NECUJNO. Medjutim, kontam spojicu ja to fino direkt na kuciste pa otpornik dam rodjaku uvjeren da mi nece trebati. Dakle - treba mi otpornik. Ali koji?

    @Dog_Father
    Hvala za link. Naletih na njega sinoc i stavih u bookmarkse ali odlucih prvo da savjet potrazim ovdje.
     
  5. hitman

    hitman Aktivista


    Treba ti otpornik reda 20-30oma, velike snage (sto deblji). Nazovi rodjaka i pitaj ga koje su tacno one boje prstenova na otporniku, pa idi na (http://engr.astate.edu/circuits/resistor-code1.jpg) i vidi koji je to otpornik. Kad saznas koji je, kupi i ugradi :)
     
  6. dmr

    dmr Veteran foruma

    Ako smanjis napon ventilatoru izgubit ces ocitavanje njegove brzine, jer i za ocitanje treba napon od 12V tj. napon na kome je predvidjeno da vent radi. Postoje neki el. sklopovi kojima mozes dobiti ocitanje brzine vrtnje i kad je vent na 5 ili 7V ali to ti se ne isplati praviti.
    EDIT: Ovo vazi za slucaj kada spajas na molex, a nisam siguran da li vazi i kada ubacujes otpornik da bi smanjio napon. Rekao bih da ne vazi u slucajevima da je vent predvidjen za regulaciju brzine smanjivanjem napona. :)
     
  7. azzaro

    azzaro Aktivista

  8. Fr33k

    Fr33k Novi član

    da najbolje pa reguliras kako ti pase
     
  9. SamiRX-8

    SamiRX-8 Komšija

    Taj fan mate imas u NTCHS-u, ali ako ne bude javi mi se, dat cu ti ga badava, ionako mi djaba stoji, a usput i da ti konacno donesem onaj string ako ti jos treba :)