Umrezavanje 2PCa+WLAN

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by AhmeT, Feb 26, 2010.

 1. AhmeT

  AhmeT Overclocker

  Eh ovako.

  Znaci imam jedan problemcic prilikom umrezavanja. Stanje je ovako. Jedan pc ima PCI WLan karticu i ide na net preko nje. I sad port na mreznoj je slobodan. Pokusavam da spojim drugi PC sa njim, direktno preko toga, sa cat5 kablom, ali nikako ne mogu napravi da se racunari vide.

  Znaci na prvom wlan konekcija uredno radi, a podesavanja sam vrsio na LAN konekciji. Prvom racunaru sam stavio ip 192.168.1.1 i standardni onaj subnet mask, a na drugom 1.2 IP. Gateway prazan, ali sam probavao da stavim i IP od prvog racunara.

  Kada unesem ove sve fine brojeve, konekcija se ono fino uspostavi, i ne prikazuje nikakve probleme, ali se racunari ne vide u mrezi (stavljeni su u isti workgruop). Svi servisi vezani za net su uredno pokrenuti.

  Probao sam i pingat jedan i drugi, i ne vide se, nema odgovora. Kada pustim da se automatski ono dodjeljuju ipovi i to, bude na lan konekcijama na oba pca limited or no conectivity, i ne radi isto.

  Sad ja kontam da je to do kabla, jer nije crossover, ali sam sa istim kablom prije par sedmica direktno povezao laptop i pc i sve se uredno vidjelo. Pretpostavljam da njihove mrezne su malo novije i mogu raditi tako i sa obicnim kablom direktno, a da su ovje ipak starije pa da ne mgou, pa bi moglo biti i do toga. Ali opet kad gledam na mreznu aktivnost lan konekcija, vidi se pofajn bajtova i primljenih i poslanih na oba PCa, pa pretpostavljam da komuniciraju. Al eto za svaki slucaj odo sad kupiti kablo, al opet reko da otvorim temu, jer mozda nesto pogresno radim.

  Rezime. Pokusavam da povezem dva PCa dikrektno sa kablom, od kojih jedan ima izlaz na internet preko PCI WLAN kartice. Pa bi tu konekciju shareovo, da i ovaj drugi moze na net. Al eto taj problem kod povezivanja me zeza.
   
 2. wudu

  wudu Aktivista

  Provjeri Firewall-e, i AV-e. Znam da je meni NoD tako jednom pravio problema s umrezavanjem.
   
 3. Toka

  Toka Aktivista

  Da, obavezno pogledaj firewall. I kod mene je isti problem bio.
  Ako ti ne treba djeljenje datoteka izmedju njih, nego samo zelis da imas net na oba PC-a,
  mozes cak i igrat igre preko mreze, jednostavno na racunaru gdje ti je konekcija, na konekciji chekiras da je dozvoljeno da drugi racunari imaju pristup netu. A prije toga na oba PC-a stavi da automatski nadju IP adresu.
  A isto mi se zna desavati i to da je confict kad automatski dodjeljuju sami sebi IP.
  Znaci to ovako probas srediti, na drugom racunaru stavi 192.168.0.3, e onda na prvom odes na repair ( da ti dodjeli novu IP).
  Sherujes konekciju, i onda samo na drugom racunaru ponovo odes da automatski dodjli IP adresu.
  Tako sam nekako i ja radio, malo eksperimentiraj i trebalo bi da proradi. :)

  A to sto se ne vide, vjerovatno je do firewall-a.
   
 4. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  racunari se moraju vidjeti, pod sljedecim uslovima:
  1. kabal je crossover i uredan je
  2. iskljuceni firewall-i
  3. mrezne kartice ispravne fizicki i uredno instalirani driveri

  provjeri pingom da li ima komunikacije. ako ping tj. paketi prolaze, a racunari se i dalje ne vide u workgroup, promjeni naziv grupe i nazive racunara. ako i dalje ping prolazi, a nema ih u grupi, pokusaj u Windows exploreru kucati \\192.168.1.1 na racunaru na kojem je ip=192.168.1.2. Pokusaj i obrnuto, tj. na racunaru gdje ip=192.168.1.1 kucak u Exploreru \\192.168.1.2. NE Internet Explorer, nego Windows Explorer!!!!
  Ako i to ne prodje uradi sljedece:

  Win key + R-->gpedit.msc-->Computer Configuration-->Windows Settings-->Security Settings-->Local Polices-->User Right Assignments-->Nadjes policu pod imenom: Access this computer from the network-->Dva klika na policu-->dodas grupe Users i Everyone-->Rebootujes racunare!

  Ako i to ne prodje, klanjaj 4 dzuma namaza, mozda to pomogne :D
   
 5. AhmeT

  AhmeT Overclocker

  Eh ovako znaci.

  Napravio sam sve uredno radi. Firewall je iskljucen, i odma nakon toga su se racunari vidjeli. Mada kupio sam i crossover kablo i njime su sada povezani. Uredno sve radi, konekciju sam shareovo kao sto je Toka predlozio (prije nego sam procitao :)) i sada i odavde mogu inicirati konekciju. Ili je prekinuti :)

  Uglavnom sve radi sad, jedino kada u pokusam vidjeti koji su racunari u radnoj grupi, trazi mi passworde, jer pokusava uci preko guest accova, al to cu naknadno podesiti, mada mi file sharing zapravo i ne treba.

  Eto, hvala na pomoci.