Web dizajn

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by TopniK, Jan 21, 2007.

 1. TopniK

  TopniK Komšija

  Evo opet mene i mojih ideja. :D

  Doduše sada sam malo precizniji. Nakon one moje teme o tome šta bi moglo donijeti neku usputnu paru odlučio sam se za Web dizajn ali pored programa za pravljenje Web prezentacije učit ću i Flash da bi imao uspješnu i kvalitetnu kombinaciju (Photoshop-om u potpunosti ovladavam).

  Ja inače ne štedim na literaturama kada je u pitanju ova oblast tako da sam odlučio uzeti dvije knjige-biblije Macromedia Dreamweaver MX 2004 (kompletan priručnik cca 800 str.) i Macromedia Flash MX 2004 (također kompletan priručnik - biblija).

  Interesuje me vaše mišljenje da li mi još treba šta pored ovoga. Inače u ovoj prvoj knjizi sam u sadržaju vidio da se oko 150 stranica odvojilo za HTML kod sa podnaslovima tipa (šta je HTML kod, kako funkcioniše, rad sa HTML kodom i sl.).

  Ovo pitam zato što sada imam poseban popust (neke kombinacije u knjižari) pa da iskoristim priliku dok je još imam.
   
 2. Vedo

  Vedo Moderator

  Moja preporuka ti je da prvo radis po nekim tutoriajalima za pocetnike, skini ih sa neta (free su) i ako u nekoj recenici pise da kliknes tu i tu onda odmah pored imas sliku i vidis gdje se nalazi taj gumb. Ja sam takoder kupio bibliju (ali za 3Ds Max) i super je ako vladas vec osnovama, tj. da znas gdje se nalazi opcija na koju trebas kliknuti ak pratis tekst iz biblije. Ako si pravi noob :D, nema sanse da se snades pomocu nje.
  Znam da nisam direktno odogovorio na tvoje pitanje, ali rekoh da ti dam mali savjet za pocetak :wink:
   
 3. Hafizovic

  Hafizovic Novi član

  Eh sada ti kazes opredijelio si se za web dizajn
  onda tebi uopste ne treba znanje iz oblasti html jer i to je neka vrsta codinga, zato se pitam zasto ce ti knjiga o Dreamweaveru

  neka neko drugi reze sajt, ti ga samo dizajniraj i napravi banner u flashu
  medjutim treba da znas da ako bas zelis da dobro znas flash trebas imati shlifa i za coding jer ces vremenom trebati nauciti AS 2.0, ako te to tjera od Flasha probaj sa Swish dosta je jednostavniji i mnogo manje zauzima
  a vjerujem da svaka flash animacija koju si vidio na netu moze biti odradjena i sa swiishom
   
 4. TopniK

  TopniK Komšija

  Bio sam potpuni noob i što se Photoshopa tiče ali koristeći Bibliju ovladao sam Photoshopom u svakom segmentu. A korištenje tutoriala na engleskom predstavljalo bi mi muke. :)


  Pa nisam baš nešto upućen kada je pravljenje i održavanje web stranica u pitanju ali kako znam Dreamweaver je program koji većina koristi za to.

  Ma nekako mi se Flash svidio. A i već sam uzeo knjigu pa tako da sada moram ispoštovati svojih 62 km. :D

  Ako baš ne bude išlo (a ne vidim razloga da ne ide jer sam se nafurao na to) onda odustajemo i prelazimo na nešto drugo. :)

  Hvala svakako! :wink: