TELINDUS 1132 ADSL2 WLAN router clone od SAR600EW na Linux-u

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by stuckson, Feb 17, 2009.

  1. stuckson

    stuckson Novi član

    Edit: To je onaj router koji je dijelio Bihnet a mozda i jos uvijek dijeli i na koji su se neki zalili a potpisali ugovor na 18 meseci, :)

    ..::INFO::..

    ROUTERTECH SYSTEM DIAGNOSTICS:

    Operating system version
    Linux version 2.4.17_mvl21-malta-mips_fp_le (router@Ubuntu) () #1 Sun Oct 5 06:57:56 BST 2008

    Firmware version information
    BUILD=RouterTech_3.6.0D_20081005_2.70
    VERSION=3.6.0D-RouterTech-Adam2
    BOARD=AR7WRD
    FSSTAMP=20081005070159

    PSP version information

    Linux OS DSL-PSPOhioL version 4.5.0.5 Best and Final on BasePSP Version 5.7.6.12 Oct 5 2008 06:59:12
    Avalanche SOC Version: 0x260005 operating in cached, write back, write allocate mode
    Cpu Frequency:150 MHZ
    System Bus frequency: 125 MHZ


    Driver version information
    Core Logic version: 3.6.0D
    Texas Instruments CPMAC driver version: 1.5
    Texas Instruments CPMAC HAL version: CPMAC 01.07.08 Oct 5 2008 06:58:09
    ATM Driver version:[7.03.09.00]
    DSL HAL version: [7.03.00.01]
    DSP Datapump version: [7.03.01.00] Annex A
    SAR HAL version: [01.07.2c]
    PDSP Firmware version:[0.54]
    Chipset ID: [7300/7300A]

    ..............................................................................................
    Sta se dobija a sta gubi:
    -Ne gubi se nista !!!
    -Dobija se link http://www.routertech.org pa procitajte vrijedi li da ne objasnjavam svakom sta ce mi to i to i to i to!
    -Novi drajveri za sve i svasta i mnooogo toga da ne pisem. Stabilniji, brzi, pouzdaniji, i mali milion korisnih opcija koji telindus moze da sanja samo, i sve komponente routera su usavrsene i prepisane sa novim drajverima i testirani od strane milion HIGH END korisnika ciji se glas cuje a i tezi se da bude najbolji tako da izlaze verzije koje ispravljaju bug-ove. ja koristim 2.70 2.80 mi se srusio par puta pa hajno ponovo kad se modem biricka. E to je ludilo. Ali pravo ludilo napraviti unbrick ali mislim na ovaj router.

    Postupak je sljedeci: Ie ili Mz http://192.168.1.1

    Ako znate user/pass za pristub web aplikaciji vaseg routera onda dobro. Ne! Onda dok je upaljen router od pozada RESET taster zadrzati neko vrijeme dok power lampica ne pocrveni. RESET je uspjesan. Sad user/pass je admin/admin.

    Naci "UPGRADE GATEWAY" (ne sjecam se ovog firmwarea) Nadjite i na browse unesite single fajl za upgrade na RouterTech firmware/software. Kliknite na UPGRADE i sacekajte dok zavrsi. Ako je sve proslo uspjesno ugasite router i sacekajte nekih 3 minute pa ga upalite.
    (Tako pise u upustvu ali ne vidim svrhu ... da se isprazne kondenzatori ili ??? nidje veze. Istekajte power konektor i upalite router od pozada i povuci ce svu struju. Nije impulsna mreza i nema je, ima ispravljac externi)

    Obrisite cashe vaseg explorera i ponovo ukucajte u address bar 192.168.1.0
    Sad je user/pass Admin/Admin a za telnet root/Admin;

    Podesite router po zelji i sve sto vam je nejasno imate Routertech support sa preko milion kako i zasto pa potrazite sta vas interesuje ...

    Ja sam ga procitao najmanje 5 puta jer meni nije prosao upgrade kako treba pa sam morao dizati router iz mrtvih. Procedura za onog koji nikad nije nesto flashovao i nije preporucena jer oni koji jesu znaju da flash nekad jednostavno nece pa nece da prodje i treba cackati i stimati/experimentisati/citati. Ovaj je router stvarno patnja pri dizanju iz mrtvih sto jest jest. Imam iskustva na pretek ali sam se s njim namucio.

    Ukratko za one kojima krene krivo:
    Flash 4mb se preko fajla ENV.txt dijeli u particije i svaka particija nosi svoj dio flasha koji se sastoji od 3 fajla koja unosite preko 2 alata. Trebalo bi preko jednog ali kad je ovaj router u pitanju nekad mora i dva. Uspio sam na oba nacina. Prvi koji se upisuje je env i formatira flash, drugi je kernel, treci filesys i na kraju opcionalno config.Obicno ENV ne treba dirati i on je ok ali kad nece pa nece jednostavno provjerite da se nije sta razdesilo u fleshu pa ga pokrenite preko skripte da se moze nastaviti dalje. Napominjem da ENV format flasha za svaki riuter je razlicit odn za firmware. Telindus ima svoj a router tech ima svoj. Nije ista duzina kernela i drugih fajlova pa se mora uraditi kalkulacija preko ovog fajla. Config fajl nosi sve korisnicke postake routera i onaj koji dodje uz flash je defaultna konfiguracija. Napravite svoj sacuvajte pa ako vam je mrsko stomati nanovo upisite svoj na kraju i opet je sve na starom. Jedan od ova dva programa procita config i iz njega iscita env flash postavke i setuje ih pri kalkulaciji md0 particija tako da je i pozeljan u flashanju a i ne mora biti. Ako nista tu je da vrati osnovo na default ako se sta razdeslo usljed prekida flasha koji je cesta pojava.

    Router se boota preko aplikacije. Standardno: Ugasen. Initial connection /upaliti. Opcija flash. Odabrati fajlove i pokrenuti flashanje. Obicno zapne na filesys i nece pa nece. Sacekati do minut dva, nekad zna i da prodje. Pokusati 5-6 puta najmanje. A preko pctool-a samo upisati filesys i config.bin i obavezno pod skriptu unijeti ENV fajl da zna gdje da upisuje. [ne startati je]]Ako nece ni on nikako i program smrzne onda ponovo s tim da ENV skriptu pokrenete pa ponovo. Pa izadjete i ponovo fleshate kernel i ako opet ne prodje filesys onda pokusati sa pctoolom opet sa envom obavezno! jer ce program poluditi.filesys. Na kraju ako je sve dobro proslo ide config.bin.
    Ako ga bas udesite i popravite i LED vam se ponasa cudno odnosno obrnuto gori/ne gori koristite skripte koje postoje i prebacite led env na sar600 posto je telinus clon od SAR600.

    Postoji i opcija da se vrati na stari firmware ali ne od telindusa nego od SAR600EW koji je novije proizvodnje formware i potpuno je identican telindusovom koji je pisao niko drugi nego SAR za njih i plave je boje i nekako je ljepsi i bolji jer su ispravljeni neki bagovi u novijim verzijama FW-a. Imam i to. Jako je tesko naci flash za ovo jer je ftp stranica koja je bila jedina za ovo ugasena. Eto iskopao sam ga nekako. Pa ako kome treba samo to postacu ...

    Ukratko o routeru: chipset je TI, Wireless 1730, Marwel switch, flash 4Mb, Bootloader je Adam2.

    ..:: FLASH-evi::..

    Firmware Rotertech 2.60 (single, parcijalno+led konfiguracija)
    http://rapidshare.com/files/199103356/2.60_routertech_ar7wrd_adam2_firmware_20080723_186.rar
    Firmware RouterTech 2.70 (single, parcijalno +led konfiguracija)
    http://rapidshare.com/files/199104238/2.70_routertech-ar7wrd-adam2-firmware-20081005.rar
    Backup odn. Povratak na SAR600EW original formware od proizvodjaca routera
    http://rapidshare.com/files/199301801/SAR600EW.rar

    ..:: APLIKACIJE ::..

    PCTool TI(Texas instruments) Flasher
    http://rapidshare.com/files/199302969/PCTOOL_2.30_App-dist.rar
    Router Repair Tool (RouterTec-ov alat za repair rutera)
    http://rapidshare.com/files/199303936/RouterRepairTool.exe

    ..:: ENV.txt za routertech firmware ::..
    fajl je txt a ime fajla nije bitno. Kreirajte txt fajl i upisite ovo u njega i snimite:
    setenv mtd0 0x90094000,0x903f0000
    setenv mtd1 0x90010090,0x90094000
    setenv mtd2 0x90000000,0x90010000
    setenv mtd3 0x903f0000,0x90400000
    setenv mtd4 0x90010000,0x903f0000

    Ja se licno nikad ama bas nikad ne bi vratio na ofic FW jer je ovaj milion puta bolji u svemu. I probao sam i opet sam se vratio na RT.
     
  2. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Svaka cast
     
  3. BlackKnight

    BlackKnight Novi član

    Bravo za post. Default FW sucks. :smt006
     
  4. stuckson

    stuckson Novi član

    Napravio sam ja mnogo bolji tutorial u najsitniji tedalj (sa slikama i koracima kako kad sta) ali mi je nakon nekog vremena i vise pokusja jednostavno sve izgubjeno i to 3 puta, pa sam ovako na brzinu sve napisao i mislim da ni meni ne bi bilo jasno. A kamo li da bi se usudio na osnovu ovog uraditi nesto. Isprepadao sam neke. A ovaj prozor u kojem pisem nekad pobudali i samo vraca na pocetak. Izludjuje. Mislim da je ovaj IE problem.

    "Budimo realni". "Kazo". Ovaj router je kralj u bricku i tako pise i na njihovom forumu. Gledajte SAW600EW. Ali ko je uporan i ko ne voli nista da je original (kao ja naprimjer) ko voli da mu je sve "vanserijski", bio to telefon, televizor, komponete za komp, resiveri, i sve sto moze da se dotjera i bude jednim djelom djelo mojih ruku onda je ok. I onako mi je sve ispuhalo pa se bavim "unistavanjem" i uzivam u popravljanju. Nekako vise vrijedi sve. Barem meni. Interesantno je kad se dobro namucis i kad sve proradi i onda opet jer znas da moze i ganjas savrsenstvo da iz onog sto imas izvuces maximum.

    Ovaj router je stvarno bezeze. I to zesce. Jedino sto mi se svidio Telnet i nacin podesavanja preko njega u najsitniji detalj, sto kod ovog vise nije slucaj. Naravno kad je rijec o linuxu onda je tu root/var etc... i svi konfiguracijski fajlovi koje treba editovati i modifikovati i to je nekako bas naporno. Ali zato Web app ima sve pobrojano sto nije imao telindus, a imao njegov "Tenet". nwm

    U prehodnom postu "DVR215D" u max, sam na kraju objavio i najavio ovo za telindus i postavio par slika kako izgleda web gui od routertech-a i jos mnogo slika i upustava je tu, ali kome treba ja mu posaljem ili ovdje objavim. Cuvam malo djete i kad spava za kompom sam. Gdje cu vidi vremena :)

    Svakom kome nije jasno i zeli se upustiti u flash ovog rutera stojim na raspolaganju. Objasnicu sve u najsitniji detalj...

    Edit: Ima ovih routera koji su neki vratili zbog neispravnosti neki komponenti, kao na primjer wireless a isti su dobili manje zahtjevni horisnici i oni koji ne kontaju. Firmware-i koji na nekim djelovima blokaju pa bolje nista ne diraj. Ja sam licno vratio 2. Jedan se sam od sebe brickovao. Drugi nije htio wireless. Ipak ostaje meni. Ugovor. A mogao sam ih rijesiti ali princip. Zao mi je onih koji ispastaju ili nisu krivi jer jos su im neke stvari i pojmovi nepoznanica. Ali polako. koga interesuje on i nadje sta mu treba.

    pa ... stretno!
     
  5. Kingpin

    Kingpin Aktivista

    Svaka cast na postu.
    Imam jedno pitanje.... da li ovo vrijdi i za telindus1133?
    i bio bi zahvalan na firmware ali ne od telindusa nego od SAR600EW za 1132...
    Hvala
    [email protected]
     
  6. stuckson

    stuckson Novi član

    Vjerovatno je greska. Trazis za 1133 a spomenu 1132 na kraju.
    SAR600EW je izasao u dvije hardware-ske verzije pa tako i upgrade FW ima dvije serije.
    Pogledaj serijski broj ispod koji je prelijepio telindus i znat ces o kojem je se FW-u radi. Ja sam licno upisivao stariju verziju HW-a pa tako i FW u njega jer ovaj noviji ima i dan danas support. Ja mislim da imam za 1132 skinute sve verzije ali se ne sjecam stranice sa koje sam ovo skinuo.
    Bootam na XP pa pogledam u HISTORY i recent opened pa ti javim malo kasnije.
    Razlika izmedju ova dva modela 1132 i 1133 je samo u prikljucku na liniju. Analogna i ISDN linija.

    Postoji i program od strane Routertecha, koji ti "procita" router i tako znas sta imas i sta mozes upisivati u njega. Postacu program i svoj ispis pa uporedi i vidi ima li razlike. Mislim da je samo razlika u prikljucku ANNEX A odn. ANNEX B tj, analogna a i ISDN b.
     
  7. stuckson

    stuckson Novi član

    LOG i RUC program

    LOG od programa "RUC"
    Link: http://rapidshare.com/files/200286793/ruc_v1.3.3.zip

    Moj log:
    Router Upgrade Check 1.3.3 02.12.2008 02:24:47
    Router IP: 192.168.1.1
    Description: Solwise SAR-600EW ADSL2/2+
    Board type: AR7WRD
    Product ID: AR7WRD
    Bootloader: adam2
    RAM 16,0 MB
    Flash (ROM) 4,0 MB
    ADAM2: Yes
    No default env: Yes
    Linux version: 2.4.17_mvl21-malta-mips_fp_le
    Firmware build: RouterTech_3.6.0D_20070604_2.30
    Firmware version: 3.6.0D-RouterTech-Adam2
    Firmware stamp: 20070604172956
    CPU: MIPS 4KEc V4.8
    DSP: 6.02.01.00
    Annex: A
    /proc/wlan: Yes
    /usr/sbin/wlan: Yes
    TIAP: Yes
    TNETW: Yes
    Wireless: Yes
    WIFI chip: TNETW1130
    WIFI chip conf: Yes
    Ports: 4
    Marvell (or Marvell like): Yes
    NSP: 3.6.0D
    Manufacturers: Z-com Inc, Telindus Distribution
    RNDIS: Telindus Distribution
    HRNDIS:

    Select an AR7WRD ADAM2 4 PORT firmware.
    Latest: routertech-ar7wrd-adam2-firmware-20081123.tar.bz2
    (contains both single [combined] and separate firmware images)
    Please read the instructions that come with the firmware files before you upgrade.
    You can verify whether you need to use a single or multiple image by consulting your router manufacturers' upgrade documentation.

    ************************************************************
    Downloads, Applicable for 600EW units with Serial Numbers NOT starting with 'R'
    ************************************************************

    -Firmware 66.68.1-001
    Release notes & manual included 10.08.05

    -Firmware 66.68.2-001
    Manual included 07.03.06

    -Firmware Ver 66.68.2-002
    Fixes DynDNS problem 14.06.06
    link za ovaj zadnji : http://www.solwiseforum.co.uk/downloads ... .1-001.zip

    *********************************************************
    Downloads, Applicable for 600EW units with Serial Numbers starting with 'R'
    *********************************************************

    -Firmware Vr99.68.1-004 06.06.07
    link: http://www.solwiseforum.co.uk/downloads ... .1-004.zip
    -Firmware 99.2.5.001 stariji

    A na njihovoj stranici koja nije osvjezena od 2007, dali su upustvo za instalaciju ROUTERTEC FW-a i linkove za DL. Znaci preporuceno ko hoce.

    A evo ti i link: http://www.solwise.co.uk/adsl-sar600ew.htm

    Evo jos jedan za telindus 1133: http://download.modem-help.co.uk/mfcs-T/Telindus/
     
  8. Kingpin

    Kingpin Aktivista

    jos jednom hvala na detaljnim objasnjenjima ali evo o cemu se radi...
    imam dva telindus rutera jedan je 1132 a jedan 1133 i na zalost ovog 1132 sam usmrtio i pokusao sam sa ovim tvojim kompletom da ga ozivim ali ne ide.... sa programom RouterRepairTool odradim sve i sve prodje ali nista... da napomenem da to sve odradim preko IP 169.254.40.1 jer preko drugih IP ne ide pa ne znam sta da mu jos radim.. na naljepnici od 1132 pise da je firmware version 66.55.1
    a na 1133 je firmware 103.55.1
    jos jednom pozdrav i hvala na objasnjenju...
     
  9. stuckson

    stuckson Novi član

    ma ne sikiraj se da se to rijesiti ...

    Sutra kad ustanem pisem ti korak po korak kako ce da ozivi ...
    Desilo se to i meni vjeruj i znam o cemu je rijec ...
    Nema toga sto se ne da popraviti ...
    Neka je bootloader ziv i to je doboljno !!! Ma i da nije ima kralj JTAG koji dize i one bas bas mrtve.
    Cujemo se sutra ...
     
  10. stuckson

    stuckson Novi član

    postupak: SAR600EW

    0. Ugasi i bootaj. Nije bitno koja je IP. Vazno je da ga prepozna;
    1. PCTool i "script file name" unesi ENV od SAR600EW; "RUN SCRIPT";
    2. DONE! i ugasi router i ponovo bootaj sa PCTool, ali ovaj put bez skripte;
    3. Media Type -> FLASH -> DOWNLOAD i izaberi fajl "Config.xml"
    4. Kad odradi opet BROWSE i ovaj put "ram_zimage.ar7xxx.nsp.squashfs.bin"
    ->>> NE KORISTI "UPDATE" fajlove !!!
    5. Kad zavrsi trebalo bi da prodje i istim postupkom fajl "nsp.annexA.img" ali obicno nece.
    6. Ako NE odradi kako treba ovaj zadnji, tj program pobudali, vidjeti cas da ona "progress line" od pola pocne da budali a onda i smrzne program, Ponovi postupak ispocetka ali kad dodjes na ovaj zadnji "nsp.annexA.img" fajl, samo pod skriptu unesi ENV od SAR600 ali nemoj je RUN_SCRIPT odn. startari i BROWSE ovaj zadnji i trebalo bi da prodje. Zadnji je "nsp.annexA.img".

    Postupak je nekad hoce nekad nece ali meni je ovo uspjelo iz prvog pokusaja ali kasnije kad sam htio opet jednostavno nece pa nece ... ali prodje ...

    Ovo je za sar600EW ... javi ?
     
  11. stuckson

    stuckson Novi član

    ROUTERTECH FW je mnogo bolji i ne vidim razloga da ne probas ...

    Ako ti prodje SAR600EW i budes imao WEB app onda na upgrade gateway probaj Routertech FW. Preporucio bi ti da za prvi put upises ovaj 2.60. Obavezno SINGLE IMAGE i naravno ona je .........update.img ili bin, NWM.

    Ako zapne gledaj uvije ali bas uvijek kad nece da upisuje nesto i zeza da sa PCTool-om pokrenes skriptu samo ali ovaj put od routertecha. Mislim da sa ti naveo postupak kako ces je napraviti u postu prije. TXT fajl i unesi adrese i snimi pod kojim god imenom ali txt je extenzija. i pokreni. Router moze ostati u boot modu pa pokusaj sa RRT (router repair tool).

    EDIT: Uspio si ...
    nema potrebe da pisem dalje ...
     
  12. Kingpin

    Kingpin Aktivista

    e super da ti se pohvalim... ni sam ne znam kako ali ozivio sam ga sa onom verziijom 2.60 i sad mu pristupam i preko web interface, ali jos uvijek primjetim da nije sve ok jer mu konstantno svijetli DSL lampica... ako si na msn_u moja adresa je [email protected] ...
    poz
     
  13. stuckson

    stuckson Novi član

    Ovako uradi pa javi ... mora raditi ...

    Provjeri koji ti je password i username u Telnetu

    vjerujem da znas ali evo opet: Pokrenes telnet i kucas "o 192.168.1.1";
    Probaj sa root/admin;
    -> root/Admin
    Znas password onda imas tamo u tom istom raru sa firmwareom 2.60 folder "led";
    Otvori sar600.txt i provjeri skriptu jel sve kako je i kod tebe. Promjeni password ako je drugi i snimi fajl.

    skripta:

    # IP address and telnet port
    HOST 192.168.1.1 23

    # login
    # user name
    WAIT "login"
    SEND "root\n"

    # password
    WAIT "Password"
    SEND "Admin\n"
    WAIT "#"

    # set the environment for the SAR600E* series
    SEND "/usr/local/bin/setenv led_conf led.sar600\n"
    WAIT "#"

    # reboot
    SEND "/sbin/reboot\n"
    WAIT "#

    - Router je ukljucen i samo pokreni sar600.bat fajl i to je to... Prati TS.exe se pokrene i imas debug sta radi skripta. Ako gdje zapne onda ces i da vidis sta je prpblem. Ako ako je sve ok, onda ce router da se restuje. Ako se ne resetuje a zna se desi onda ti resetuj router na fabricke vrijesnosti nakon sto ga upalis/ugasis.

    Lampice rade kako treba 100% poslije ovog. Ti probaj prije nego napravis konekciju na internet, nadograditi na 2.70 sa single fajlom preko Web interfejsa. Radi mnogo bolje i stabilnije ...

    Ako radis PPPOE preko routera javi da ti mogu objasniti kako ces setovati. I da se sam reconnect nakon sto se konekcija prekine. To je problem i telindusa i sar-a jer kod normalnih provajdera ti si taj koji prekida konekciju a ovdje kod nas se to desava cesto u tok 24h. Ima komadna i sve radi ko doksa.

    Obavezno 100% se nece nikad brickati i proci ce upgrade:
    Zna se desiti da sve prodje sa upgradeom kako treba, a ostane ista verzija FW-a!!!

    ->RESETUJ ga ozada prije upgrade na fabricke vrijednosti! I ne smije biti na internetu.
    ->Upgrade prolazi 100%!!!



    JAVI jesi li uspio?
     
  14. Kingpin

    Kingpin Aktivista

    Pozz...

    Samo da se pohvalim da sam po ovim procedurama uspjeo sve odraditi i da sad radi na ver. 2.70. Bio je opet mrtav ali sad to ide super.... jos samo konekcija mi ne ide (ADSL).

    Mogu li na isti nacin i 1133 zamjeniti istaviti isto 2.70?

    pozzz
     
  15. durma

    durma Novi član

    stuckson,
    ima li pomoci ako gori samo crvena lampica na telindus 1132, dhcp server ne radi ali gori zelena lampica od porta na koji je nakaceno kablo kada se spoji kablom sa racunarom. Pokusao sam dodijeliti fixnu IP adresu ali i dalje nema web podesavanja. Drzanje reseta ne pomaze. Moze li neki drugi brzi kontakt ako ima spasa, moj broj je 061734594
    Hvala
     
  16. stuckson

    stuckson Novi član

    Sa malim zakasnjenjem ...
    Mozda se cini malim ali cekati je vjecnost pogotovo ako je jedini modem prema internetu ... NWM

    Poslao sam ti mail i broj telefona preko maila. Radim i samo radim. Privatnici su ludilo.
     
  17. durma

    durma Novi član

    Vidim da si online ali nisam dobio mail jos, a frka je prava mozes trznuti
    Hvala
     
  18. durma

    durma Novi član

    Zahvale Stucksonu na podrsci i ja sam uspio vratiti iz mrtvih modem, a jednostavno sam htjeo da ga stavim u route mode i to mi se desilo 3 puta sa telindusovim softwerom, modem zablokira i gori samo crvena led dioda za power. Ako jos nekom treba pomoc asistiram. Pozdrav
     
  19. mirzic

    mirzic Guest

    Pozzz.
    imam problem sa TELINDUS 1132 ADSL Router
    citao sam post i preko weba upgrade uradio sa routertech-rohs-ar7wrd-pspboot-firmware-20080723.zip
    sad imam problem cim se upali svijetli samo crvena power nemogu mu pristupiti nikako
    imal ko ideju kako da ga ozivim
    a probao sam da skinem PCTool TI(Texas instruments) Flasher i Router Repair Tool, linkovi nerade :( imal ko kakav savjet Zahvaljujem puno