Monitor mi izbacuje "no signal" u zahtjevnijim igrama.

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Ace_, Jun 25, 2009.

  1. Ace_

    Ace_ Aktivista

    Kompjuter je ovaj dole u potpisu, solidna konfiguracija koja gura sve novije igre u finim detaljima. No, kad god pokrenem neku zahtjevniju igru na vecim detaljima nakon 10-15 minuta monitor izbaci no signal i ugasi se. To mi se desavalo u GTA SA, Oblivionu, Stonghold Legends, Hitman Bloodmoney... Zanimljiva stvar je da sam problem znao rijesiti smanjivanjem rezolucije i detalja, to je palilo u GTA SA i u Oblivionu produzavalo vrijeme igranja ali opet bi se pojavio "no signal". Driveri su novi, grafa nije clockana niti se grije previse. Kabel koji spaja monitor sa grafom je nov i vjerujem ispravan. Ja nekako intuitivno sumnjam na napajanje koje je usput receno sranje(400W noname). Vjerovatno povuce vise struje kad je u pitanju neka zahtjevna igra i onda se sjebe. U GTA se znao restartovati sam, a u ostalim izbaci no signal i moras restartovati.
    Igre koje su starije ili 2D igre rade normalno, Windowsi rade isto normalno.

    Posto cu se opariti za 10tak dana kontao sam uzeti napajanje ali moram biti siguran da je do njega. Ako jeste mozete mi preporuciti odmah neko napajanje dobro za oko 100KM. Znam koje su marke dobre ali nisam u toku sto se tice hardware-a pa ne znam sta je best buy.

    Eto ako imate kakvih pitanja, bujrum.

    EDIT: Monitor je Acer V223W 22"
     
  2. ReNNo

    ReNNo Overclocker

    Najvjerovatnije napojna.
    Ali opet moraš testirati sam. :)
     
  3. Seadboy

    Seadboy Aktivista

    Ma uzmi FORTRONA PNF 400W, sasvim dovoljan za tu konfiguraciju, imas u IMTECU.
     
  4. Neso

    Neso Komšija

    Ista stvar mi se desava al ja znam da moram izletit minimala nekih 150 km za finu napojnu tako da i ne pokrecem igre :D Kada sam nabavio ovu 8800GTX, 400W je postalo i vise nego premalo. Ukljucim HL 2, stavim max detalje, extra fps, igram nekih 10 min i komp se izgasi. Upalim opet komp i windows mi izbaci nvidia power managment govoreci da mi je napajanje ku.ton teski (graficka kartica ne dobija potrebno napajanje) :) Medjutim kad stavim neke medium detalje sve radi ok. Valjda grafika ne trazi toliko struje koliko na jacim postavkama.

    @Ace, samo stavi neke slabije detalje i rezu u igri i neces imat problema.
     
  5. Ace_

    Ace_ Aktivista

    Mali brat igra Oblivion i kad smanjim skroz detalje moze igrati do 20-30 minuta. Kad ih nabijem do max, igra ide bez trzanja ali jedno 10 sekundi i onda izbaci no signal, a zvuka ili nema ili ostane na zadnjem tonu trestati.

    Najgore je sto mi svi frendovi imaju sranja od napajanja pa ne mogu probati, a ne bacaju mi se pare ako nije do toga.
     
  6. Riddick

    Riddick Aktivista

    Prema izlozenom do napojne je, a za oko 100KM moze se naci pristojna napona od 400W. Nisam u toku sa novijim hardverom, al ima ko jest pa nek ti oni tacno kazu... :D BTW ulaganje u "razumnu" brand name napojnu nikad nije bacanje para :wink:
     
  7. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    nosi u servis, i zatrazi da ti provjere to sa boljim napajanjem, koje ces kupiti. ako ne bude do napajanja, onda plati da ti ustanove do cega je. tako ces dati ili 100KM (ako bude napajanje) ili 20-tak KM (sto ce ti ustanoviti kvar)
     
  8. frenki_23

    frenki_23 Aktivista

    ma mislim da nije do napojne.
    Jer se i meni desi u igrici NFS Pro street nekad odjednom stane i pise no signal a ne vjerujem da je do napojne.
    Napojna je Chieftec 650W tako da sumnjam da je do toga.
     
  9. dmr

    dmr Veteran foruma

  10. Ace_

    Ace_ Aktivista

    Probao, ne pomaze. Mislim da monitor i graficka nisu, jer nestane i zvuka (ili tresti) kad se to desi. Probacu srediti napajanje kad mi frend dodje u Bihac pa cu znati.
     
  11. mobsterc

    mobsterc Overclocker

    Pa snimi sebi OCCT, ukljuci test napajanja i ako reprodukujes simptome, najvjerovatnije je do toga. Mozes i temperature usput pratiti pa pogledaj da li nesto ne skoci extremno kada se optereti.
     
  12. Neso

    Neso Komšija

    Ma kod mene je sigurno do napojne jer mi se ovo nije desavalo dok sam imao slabiju grafiku. Ova 8800GTX ima na sebi 2x 6 pinska napojna konektora. Eo bas maloprije procitah da sama grafa uzima 225W (75w za the PCI-e port i 75w x2 za svaki 6 pinski konektor). A sad Bog zna koliko ovo moje 400W smece od napojne stvarno moze dat. Sreca sto su mi ostale komponente sad za sad smece pa ne trose toliko inace bi se samo mogao slikat pored kompa :)

    Sve do sad sam stavljao napojnu na stranu kad su se uzimale komponente. Iduca nadogradnja kompa ce bit prvo napojna jedinica i to da valja. Pa makar bila 300 KM :evil:
     
  13. Ace_

    Ace_ Aktivista

    Evo probao sam odvrtiti Power Supply test i kad je poceo testirati gpu desilo se isto sto se desava u igrama. Graficka je bila na 76 stepeni kad je izbacilo "no signal".

    Odnio bi u servis ali necu da mi gledaju podatke. Kupicu napajanje u svakom slucaju.

    hvala svima
     
  14. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    pa skini pornjavu i podatke na DVD :mrgreen:
     
  15. Ace_

    Ace_ Aktivista

    Evo izvjesca nakon nekoliko dana istrazivanja problema po netu i svom kompjuteru:

    Ovaj problem ima mnogo korisnika 9600GT kartica(i nekoliko 8800GT). Na nVidia forumu ih ima hrpa i niko ziv ne kako rijesiti ovo. Ima nekoliko "rjesenja" ali nijedno ne radi u potpunosti i svakome. Neki predlazu flashanje biosa, neki stare drivere, neki nove drivere, neki voltmod, a neki downclockanje(ovo upravo testiram i izgleda da radi). Do kad ce raditi ne znam. Izgleda da je nVidia izbacila seriju losih kartica i jedna od njih je zapala mene. Problem ne rjesavaju ni sa driverima(vjerovatno je hardverski).

    Kupio sam novo napajanje(OCZ 500W) u nadi da cu rijesiti problem ali nije ga rijesilo. Ali ne kajem se, napajanje je gg, uspio sam clockati procesor na 3GHz sa manje voltaze nego prije. Napajanje je duplo teze od starog MS sranja :D

    Cak sam se vratio i na XP misleci da ce to rijesiti problem jer su mi u pocetku igre radile normalno, kao i nekolicini ljudi na nVidia forumu. Tek kasnije je pocela srati.

    Zalim sto nisam kupio ATI. Uvijek sam imao dobra iskustva sa ATI grafama. 9550 sam clockovao za vise od 50% i sve je radilo stabilnije nego ovo govno. I radio mi je stari Gorenje televizor na TV outu :D
     
  16. fipi

    fipi Aktivista

    imo sam ja skroz isti problem, na istoj temeraturi monitor izbacivo to no signal, samo je kod mene bila ati 4850, vratio na reklamaciju fino, dali mi novu i evo sad radi normalno
     
  17. Ace_

    Ace_ Aktivista

    Ja svoju ne mogu vratiti jer je narucena sa Amazona. Vracanje = skuplja pita nego tepsija :D

    Situacija se razvija, sad citam da su 9600GT osjetljive na visoke temperature. Sjecam se da mi je kolega igrao na 100 stepeni sa 6600GT ali cini se da ove prave probleme i na 75 stepeni, a moja dosegne i te vrijednosti u zahtjevnim igrama. Odvrnuo sam fan na 100%, a ako budem siguran da je do toga uzeo bih i neki kuler dobar.

    Kad malo bolje razmislim to stvarno ima smisla jer grafa je pocela srati bas kad je ljeto doslo. Zimi sam igrao sve igre na max i nije bilo ovih problema.
     
  18. Ace_

    Ace_ Aktivista

    Problem je rijesen. Definitivno je do temperature. Skinuo ATI Tool i pokrenuo onu kocku da se vrti. Temperatura dodje do 83°C i black screen of death. Sljedeci put opet do 83 i black screen. Izvadim karticu i skinem kuler, propusem ga kompresorom i stavim novu pastu. Bio je zacepljen prasinom i nije strujao zrak kroz vecinu hladnjaka. Upalim ATI Tool, maksimalna temperatura 60°C. Vratio sam cak i defaultne clock-ove i sve radi.

    Idem se sad registrovati i ponosno javiti ljudima sa Nvidia foruma rjesenje. :mrgreen: