Prva LN2 sesija u Bosni i Hercegovini

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Milentije, Nov 22, 2009.

  1. Milentije

    Milentije Novi član

    Jos jedan pozdrav od Dobojlija!

    Dugo sam se spremao za LN2 sesiju. Gledao, citao, trazio... Jos nekada u maju ili junu ove godine sam uspio nabaviti dosta stvari, taman se i fax zavrsio, ali onda sam zaglavio zbog pota. Jednostano nigdje nisam mogao naci komad bakra odgovarajucih dimenzija da bi se iz njega mogao napraviti pot.

    Zahvaljujuci kolegi Gilbertu koji je posudio pot uspio samo svecano pokrenuti organizaciju LN2 sesije. Vec duze vremena dogovaram detalje oko tecnog azota, cijena, kolicina, transport i ostale sitnice, i eto, potrefilo se tako da sam uspio u utorak popodne dogovoriti 30 litara tecnog azota da mi se doveze u petak navece kako bi mogli odraditi sesiju u subotu. Kontejner zapremine 60 litara smo dobili od Zavoda za zaštitu zdravlja Republike Srpske, a tu svetu tekucinu, tecni azot, smo dibili od Veterinarsko-stočarskog centra Banja Luka.

    Hardver koji je bio koristen je privatno vlasnistvo (nista nije bilo sponzorisano), dakle koristili smo vlastite komponente. Na raspolaganju su nam bile matične ploče DFI LP UT P35-T2R, ASUS P5Q-Deluxe i BIOSTAR TPower I45, procesori E6750, E4300 i E8400, RAM memorije Crucial Ballistix Trace 800MHz, SuperTalent 800MHz, OCZ Reaper 1200MHz. Ganjali smo samo samo frekvencije procesora i rezultate 2D testova kao što su Super Pi i wPrime.

    Sesija je rađena na Fakultetu za informacione tehnologije Slobomir P Univerziteta u Doboju. Sa asistentima sam uspio dogovoriti da mi obezbjede jednu prostoriju u koojo cemo moci to odraditi. Oni su dogovorili i dolazak Slobomir televizije.

    Kako je sve to pocelo i zavrsilo mocicete vidjeti i procitati u narednih "par" redova teksta.



    20.11.2009. - Petak - Stigao je tečni azot iz Banja Luke


    [​IMG]
    Sveta tečnost, tečni azot himself


    21.11.2009. - Subota - Dan sesije

    Na faxu sam bio vec u 8 sati, polako sam krenuo sa izolovanjem BIOSTAR TPower I45 ploče na koju je bio stavljen E4300. Od ovog procesora smo najviše očekivali, ali na kraju se ispostavilo da smo ga precijenili, ali o tome kasnije. Oko 10 sati smo završili sve pripreme i počeli sa sipanjem azota u pot.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

    U roku par sekundi smo platili danak neiskustvu i izostanku termometra. Procesor je za par sekindi završio u cold bugu. Prvo pa muško, dobili smo po ušima od komada silicijuma, nije bilo baš ohrabrujuće za početak sesije. :D E4300 i TPower ploču smo ostavili sa strane da dodju sebi, a na sto smo stavili DFI LP UT P35-T2R i na nju stavili E6750, te jedan keks od 1GB SuperTalent memorije koja na sebi ima Micron D9 čipove i koja može stići i do 1300+ MHz po potrebi. Ovaj put smo malo više pazili na cold bug i način sipanja pa smo uspjeli izdržati malo duže, taman dovoljno da nam se vrati samopouzdanje poslije fijaska sa E4300. Taman kada smo uspjeli postaviti FSB na 596 procesor je uletio u cold bug.

    [​IMG]
    E6750 netom prije ulaska u stanje umne ravnoteže

    Kako smo sada imali dva duboko zamrznuta procesora, a treći smo čekali da dođe nije nam preostalo ništa drugo nego da zurimo u sunce dok se jedan od njih ne odmrzne (nismo imali mikrotalasnu peć pa smo morali čekati malo duže nego obično:)). E6750 se vratio među žive pa smo ga ponovo stavili na sto. Tada nas iz zasjede zaskakuje drugi problem, boca u kojoj je bio tečni azot i sistem ventila na njoj. Ventili su bili dotrajali pa su pustali pritisak tamo gdje nisu smjeli, iz tog razgloga više nismo mogli istakati tečni azot iz boce. Ovaj problem nam je uzeo 4 do 5 dragocjenih sati. Poslije određenog vremena smo došli na ideju da bocu skroz otvorimo i skinemo ventile sa nje pa da kroz grlo presipamo u manje posude, što smo na kraju i učinili.
    U međuvremenu nam stiže i ASUS P5Q-Deluxe, a sa njom i E8400 i OCZ Reaper 1200. Pošto smo izgubili puno vremena na rješavanje problema sa bocom odmah smo se primili izolovanja asusice.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG]
    Izolovanje i pothlađivanje ASUS P5Q-Deluxe ploče

    Za nekoliko minuta je sve bilo spremno, i party je mogao početi. Kolega Rega je sjeo za tasturu i stimao BIOS, NMY je bio zadužen za sipanje azota u pot, a ja sam za to vrijeme ponovo pripremao svoju DFI ploču i E6750. Dosta dugo je Rega podešavao ploču, ali ona jednostavno nije htjela da boota na preko 600 FSB-a. Primila je i novi modani BIOS (2201m), ali ni to joj nije pomoglo da pređe granicu od 600MHz. Nakon dosta izgubljenog vremena sa asusicom pravimo pauzu za odmor i relaksaciju. Za vrijeme relaksacije nam je palo da napravimo sladoled od piva. :D Otišli smo i kupili pivo, nasuli ga u plastičnu čašu i zamrzli. Rezultat je PIVOLIZ!

    [​IMG] [​IMG]
    I tata bi sine

    Poslije lizanja ponovo smo upogoniti DFI sa pripadajućim joj procesorom i memorijom.
    Već je bilo 9 sati naveče kada smo ponovo upalili moj sistem. Polako smo spustili temperaturu procesora na oko -120°C (po onome što je ploča pokazivala) i trudili se da je što bolje održimo (CB na E6750 je bio negdje oko -130°C). Ulazak u BIOS štimanje opcija i dobijamo vriejdnost 580MHz za FSB. Sve preko toga je rezultovalo nebootanjem Windowsa, pa smo zato prešli na podizanje FSB frekvencije iz Windowsa pomoću SetFSB programa. Pomoću njega smo u prvi mah uspjeli FSB podići na 601 (kakva je samo euforija zavldala kada je probijena granica od 600MH :)). Tu smo prvi put odradili validacije i odvrtili testove kako treba.

    [​IMG]
    Probijena je i granica od 600 MHz

    Nakon toga smo se ponovo vratili u BIOS, malo povećali napone, dotegli memoriju i ponovo se vratili u Windows. Kroz par sekundi dolazimo do 609MHz. Tu ponovo pravimo validaciju za CPU-Z i vrtimo SuperPi 1M, ali ne i wPrime. Zašto nismo odradili i wPrime? Ni mi ne znamo zašto, ali napravili smo veliku glupost što nismo jer nam je ploča taman nakon SuperPi testova odlučila otkazati poslušnost (očito je predugo bila ispod nule i jednostavno je počela da blesavi).

    [​IMG]
    A za večeru nokti

    Par minuta iza ponoći sesija je završena poslije 16 sati zabave.

    Jedino vrijedno spomena što smo postigli su sledeći rezultati:

    [​IMG]
    CPU-Z -> E6750 -> 4874.8 MHz -> 13. mjesto na HWBot listi

    [​IMG]
    SuperPi 1M -> E6750 -> 10.515s -> 10. mjesto na HWBot listi



    22.11.2009. - Nedjelja - Dan pokušaja


    Jutros smo htjeli ponovo na testiranje baciti E4300, jer smo ga zanemarili u subotu nakon zamrzavanja. Došli smo na fax opet ranom zorom, oko 9 sati. E4300 sam stavio na DFI ploču i fino ih izolovao i montirao pot. Za to vrijeme je Rega testirao kombinaciju P5Q-Deluxe + E8400 na vazduhu ne bi li otkrio zbog čega ploča neće da boota kada se FSB setuje na preko 600MHz.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
    Sipamo azot u pot i čekamo da se temperature ustabile kako procesor ne bi opet uletio u cold bug. Nakon par minuta temperature su bile podešene onako kako smo htjeli i umjeli bez termometra pa smo pristupili overclockovanju. Pokušavali smo i pokušavali, ali procesor jednostavno nije htio da živne na bilo čemu većem od 410MHz za FSB. Najgore je to što mu je granica na vazduhu bila 402MHz za FSB pa u prvih par pokušaja nisam vjerovao da udara u tako nizak zid. Nadao sam se da ima rupu u FSB-u pa sam pokusao sa 420, 430, 440, 450, ali ništa nije pomoglo da on živne. Dakle, E4300 je ispao najveće razočarenje sesije.


    Sesija je prošla kako je prošla. Skupili smo nešto bodova. Probili smo led, imamo nekakvo iskustvo. Za idući put definitivno treba nabaviti termometar jer je ovako nemoguće raditi.

    Za kraj evo još par sličica sa sesije i još jedan veliki pozdrav iz Doboja!
    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]



    ***HWG tim Bosne i Hercegovine zahvaljuje Zavodu za zaštitu zdravlja Republike Srpske, Fakultetu za informacione tehnologije Slobomir P Univerziteta Doboj, Televiziji "Slobomir", Veterinarsko-stočarskom centru Banja Luka, kao i svim ostalim pojedincima koji su svojim zalaganjem pomogli da se ovaj projekat realizuje.***
     
  2. Spacemaster

    Spacemaster Aktivista

    Da ti čestitam i ovde :)

    Svaka čast na istrajanosti, odličnim rezultatima i još boljem druženju :)
    Ostatak HWG ekipe je ponosan na tebe :)
     
  3. Milentije

    Milentije Novi član

    Proud to be HWG member. :D
     
  4. Esh

    Esh HWB

    Steta sto niste imali bolji hw za interesantnije rezultate, ali u svakom slucaju, samo naprijed momci.
     
  5. Milentije

    Milentije Novi član

    Hvala!

    Polako, biće boljeg hardwarea dok se malo pročuje ovo. :) Nisam baš prezadovoljan ukupnim rezultatima, vjerovatno sam očekivao previše od prve sesije, ali i ovo je dobro za početak.
     
  6. nFare

    nFare Komšija

    Prebolili ste djecije bolesti, sad samo naprijed.
     
  7. syss

    syss Veteran foruma

    naravno da nemaš za hardver kad skačeš sa padobranom naokolo :D
     
  8. hurmash1ca

    hurmash1ca Moderator

    Cestitke, keep up the good work :)
     
  9. dmr

    dmr Veteran foruma

    Opstepoznato da 4.xxx procesori jedva da idu do 400 fsb-a, ne znam kako ste mogli vise ocekivati :). Cuj htjeli da pogriju CPU u mikrovalnoj :mrgreen: . Inace puno srece ubuduce :mrgreen:
     
  10. Milentije

    Milentije Novi član

    Nazad sigurno necemo, a za guranje naprijed sve zavisi od toga kada cemo naci termoemetar. :)

    Pozdrav sisinjo!
    Ovaj vikend sam bio na ogromnom iskusenju. Da li da odem skakati pa da mi LN2 propadne ili da propustim perfektno vrijeme za vikend i zatvorim se na fax sa azotom? Odabrao sam ovo drugo, pa zato iduci vikend idem u Banja Luku da skocim jos koji put.

    Hvala.

    Pa sad koliko oni jedva idu na preko 400 ne znam, jer nisam ih bas previse pratio, ali na vazduhu je bez vecih problema dosao do 402MHz za FSB pa sam ocekivao da bi mogao dobiti jos dosta kada ga stavimo u minus. Ocito smo pogrijesili sa procjenom.

    Hvala.

    BTW Postoji li multiquote opcija na ovom forumu?
     
  11. selvin

    selvin Moderator

    I bolje je sto ste prvi put pokusali na takvim procesorima :) Cestitke, valjda uskoro bude i Qxxxx i i5/i7 :mrgreen:

    Postoji "quote selected", samo ne ispise ime :D