biostar ta 790gx a3+ zagrijavanje

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Mujić, Mar 17, 2010.

  1. Mujić

    Mujić Novi član

    molim savjet ako je ko imao iskustva sa ovom plocom da mi pojasni neke stvari...Dali je potrebno u biosu iskljuciti integrisanu graficku ako je ne koristim?
    BIOS mi je na normalnim postavkama nisam ga dirao nikako ,a tem maticne je u idle 35,load 47-50 i jel to normalno :? i imam jednu 12-sku prikljucenu na chip fan uticnicu da nije zbog tog visoka tem sjevernog mosta :? :| pozz
     
  2. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    S iskljucivanjem integrisacije se ne trebas zamarati. Temperatura je normalna.
     
  3. k0ST

    k0ST Aktivista

    Kao sto dog rece, temperature su OK.
    Ja bih iskljucio u BIOSu sve sto ne koristiom (ukljucujuci i integrisanu grafiku) i zamijenio pastu na north/south bridge hladnjacima (vjerovatno gubis garanciju).
     
  4. Mujić

    Mujić Novi član

    hvala vam na odgovorima,garancija mi je najjvaznija tako da necu nista skidat i tako too :wink: i kad smo kod garancije da pitam dali gubim garanciju ako namontiram drugi hladnjak na CPU :? I ako otkljucam one opcije u ATI CATALYST ( ATI OVERDRIVE)... :?: :?
     
  5. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    sa ati overdrivom nećeš izgubiti garanciju a što se tiče garancije na matičnu najbolje je da pitaš u radnji gdje si to uzeo. u normalnin zemljama ne bi trebao izgubiti garanciju ali ovo je BIH. usput da te pitam kako ćeš namontirati drugi hladnjak na cpu???
     
  6. Mujić

    Mujić Novi član

    sve je kupljeno u genelecu,a mislio sam kupiti Cooler Noctua NH-U9B LGA 775, AM2+,pa moram valjda onu plastiku oko Socket-a ukloniti da bi namontirao ovaj hladnjak... :roll: a ako ima neki bolji do 100km napisite :wink:
     
  7. extibo

    extibo Komšija

  8. efo

    efo Komšija

    nije bolji ali nije ni puno losiji... sve u svemu ako imas 30km vise radije kupi noctuu
     
  9. extibo

    extibo Komšija

    Ne bas. Mugen 2 je blizi NH-U12P.
     
  10. efo

    efo Komšija

    na taj model sam i mislio, tek vidim sad da je on drugi napisao. onda i od mene preporuka za Mugen 2, posto je ova Noctua NH-U12P iznad 100je, oko 120 KM sa pdv-om
     
  11. niskoo

    niskoo Novi član

    ja imam TA790GX 128M i temperatura nikad nije presla 38 stepeni
    to je max ukad nesto poigram a inace je oko 30 stepeni
     
  12. X-Factor

    X-Factor Komšija

    Izgleda da vama nesto senzori lazu ili ja imam problem :) Na ovom paklu sada, idle mi je oko 45C, load 55C, 790GX chipset, doduse foxxcon. Poliran hladnjak, i jos 60cm fan na njemu. Ne znam kako imate tako niske temperature. Mozda je kod mene problem sto je hladnjak napojne jedinice i southbridgea spojen heat pajpom pa se chipset dodatno zagrijava zbog temperature mosfeta??
    U svakom slucaju ako na dodir prsta hladnjak ima stvarno tu temperaturu onda nemas sta da brines ;)

    PS: I ja sam za mugena prije nego za noctua hladnjak bez obzira o kojem se radi, za cijenu mugnena nema bolji, ako imas 100KM uzmi Scythe Yasya.
     
  13. niskoo

    niskoo Novi član

    Nisam sad trenutno kuci et da vidis da ne lazem tj nemam potrebe da lazem slikam postavim i uvjeris se sam.Jos je ta ploca nedavno kupljena i to polovna,konfiguracija nije nes napucana tj da je sad neko extremno kuciste cak sta vise obicno ms kuciste samo sto imam jedan hladnjak s prednje strane da hladi disk,mozda je malo on uspije ohladit.A prije ove ploce sam imao isto biostar p43 a7 ona je bila cak hladnija od ove za par stupnjeva.
    P.S. Mjerenja izvrsena everestom ovom zadnjom verzijom
    I vjeruj extra sam zadovoljan Biostarom preporucio bih ga svakome
    pozzz
     
  14. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Samo nije isto nahraniti x2 Athlona i x4 Phenoma i jos klokanog.Kod quad core procesora i sjeverni most a i regulatori napona se vise griju.Kod mene na Asus M4A89GTDpro i athlonom x4 klokanom do daske ploca ne ide preko 45c u najvecem opterecenju dok je na leru oko 38c.

    Ako je to neko glasanje za coolere u toku i ja bacam jedan na Mugena.