Pomoc pri kupovini digitalca

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by reuf, Apr 24, 2010.

  1. reuf

    reuf Novi član

    Imam budzet od nekih 250 KM, i kako se bas ne razumijem najbolje, jer mi je ovo prvi aparat, molim za savjet sta da kupim! Interesuje me kvalitet slike, i znam da se sa tim budzetom ne mogu previse usreciti, i praviti profesionalne fotografije..

    Posao sam grad, i otprilike izbor je sljedeci:

    1. Sony DSC-W310 Cyber-shot
    2. Kodak EasyShare M341
    3. Nikon s3000
    4. Olympus fe-45

    Sve je to u istom rangu, pa molim za pomoc! Ja se stvarno ne razumijem u optiku, pa ne znam koji ce mi aparat davati najkvalitetnije slike, najbistrije, pa molim za pomoc! Sta kupiti??

    Pozdrav
     
  2. JVC

    JVC Overclocker

    Pa zar nema kakvog Canona u gradu.......
     
  3. reuf

    reuf Novi član

    Od canona sam u tom cjenovnom rangu vidio jedino A480 koji je nesto jeftiniji (199KM), ali mi on djeluje losiji nego ovi gore... ili se mozda varam?
     
  4. avduka

    avduka Aktivista

    Only canon!!!
     
  5. Seadboy

    Seadboy Aktivista

    Imam Canon A550 i Sony DSC150.... Meni je ovaj SONY daleko bolji od Canona....
     
  6. NAILS

    NAILS Moderator

    Probaj uzeti nekog Samsunga iz S serije. Ja sam uzeo jer mi se svidio kod prijatelja koji ima S600. Kod mene je S850 i proda se koja slika s njim. Oni su nešto jeftijiji.

    Mana kod S serije jeste da, kada snimaš video klip, tokom zumiranja nema tona. I kod mene je veliki šum kqada snimama klip u mraku. Sto se tice slika meni su odlične.
     
  7. JVC

    JVC Overclocker

    Po cemu ti je bolji sony od canona.
    Po izgledu, mogucnostima ili kvalitetu slike objasni, ja imam malo stariji sony koji je bio visa klasa od dsc150 i slike mu nisu bas neka sreca osim na jakom svijetlu, ali tu i mobitel dobro radi.
    Canon a480 radi skroz ok. i pravi dobre slike za tu klasu aparata, eventualno pogledaj kakav panasonic u toj cjenovnoj klasi, a ja licno nebih samsung nikad jer su nesto garant uprskali kao sa vecinom proizvoda.
     
  8. Seadboy

    Seadboy Aktivista

    I po izgledu (tanji , veci ekran) i po meniju , mogucnostima, kvalitet slike za moje potrebe je bio odlican, pregled slika je jako brz, nema cekanja kao kod Canon-a kojem je lampica "BUSY" cesto svjetlila .... Koji si model ti SONY-a imao????
     
  9. NAILS

    NAILS Moderator

    Samo terba još rasčlanitišta kome treba. Da li izgled, šminka ili kvalitet i funkcionalnost. Sony W serija je odlicna onome ko se ne zamara sa kvaliteteom slika i slično. ja sma takav dojam dobio kada sam ga koji put uzeo u ruke (neka je bila DSC W70 ili 80).

    Na svom Samsungu immam sve moguce manuelne opcije, pa i manuelno stimanje fokusa koje ide i do 1cm. Sto mislim bliže ne može. kada slikam sa blicem, odmah mogu da vidim uslikane slike dok kod nekih modela moraš cekati ok se napuni blic pa tek onda ulaziš u album. Obratiti pažnji koje baterije koristi. ako su AA onda je mnogo bolje kada si na putu nego ako ima svoju bateriju šanemaš pristup utičnici.

    Inace, reuf. Razgledaj po gradu šta je u tvom cjenovnom rangu i onda proguglaj kakve slike prave. u mraku, po danu i sa blicem. Kada nadjš najkvalitetnije onda se raspitaj koji je najfunkcionalniji i najbrži za korištenje.

    I nemoj da te zavara broj piksela.
     
  10. reuf

    reuf Novi član

    Prvo, hvala za sve komentare! Drugo, pregledao sam stvarno dosta radnji, tehnomarkete, mobilmediju, imtec, plus, merkur, robot, merkator....dosta toga, i otprilike se aparati svode na ove koje sam naveo, to je to. Eh sada, nije ih bas lagano porediti, iz vise razloga. Prvi, ja sam pocetnik, ne znam previse o tome, drugi, ne razumijem se u optiku i oznake koje proizvodjaci stavljaju uz aparate, trece dosta je tesko pronaci slike slikane ovim aparatima da bi ih uporedio. Svaki review koji sam nasao, manje vise daje tehnicke specifikacije, ali sample pictures vrlo rijetko....

    No dobro, kako sad stvari stoje ili Sony w310, ili Nikon s3000....
     
  11. JVC

    JVC Overclocker

    Nikon je u toj klasi los, pogledaj ako ima i kakav Fuji u opticaju oni isto prave jako kvalitetne slike.
     
  12. Seadboy

    Seadboy Aktivista

    Ja bih isao na SONY-a, ja sam sa svojim prezadovoljan, a taj je jos bolji.... Svoj sam platio 450 KM i mislim da je vrijedilo....