Belaj po ramu...

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by forzamilan, Apr 3, 2010.

  1. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    spec:
    gigabyte GIGABYTE GA-P43-ES3G
    2x1 gb kingston 800mhz
    e7200
    win x64

    kupim jučer ocz 6400 gold jedan keks od 2gb, ubacim ga u pc na postojećih 2x1gb kingston 800mhz, pc se boota normala, ram prepoznalo u biosu i u windowsu. međutim prođe par minuta krenu problemi, ati catalist se ruši, desktop manager zašteka, windows explorer izbacuje error, moram ga resetovati i ostalo. haj reko odo sistem nanovo neće li proraditi. međutim ne uspjeva ni instalirati, čim krene instalacija izbacuje sve vrste errora ili baci bluescreen. probam xp isti slučaj ili bsod ili fali neki fajl za instalaciju i sl. probam samo sa svojim starim kingston ramom radi sve ko doksa, čim ubacim ovaj ocz krenu belaji i bsodi. također isto mi se desi i kada ovaj ocz sam radi. naravno padne mi na pamet i bios update, čak 3 verzije biosa flesham sve isto. bukvalno sam jučer proveo više od 12h iz cuga (samo 2 puta jeo) riješavajući problem ali bezuspješno. onda mi padne na pamet onako umornom i isfrustriranom da probam memtest (sva 3 modula) i gle belaja za 15min izbaci mi preko 5000 (!) errora! moj stari ram inače 100% ispravan dok ovaj ocz krene i za par minuta nađe errore i čak ne može ni završiti test već zašteka pc ili bsod ponovo. nazovem danas radnju gdje sam uzimao, objasnim sve pita me čovjek jesi probao na drugoj ploči reko nisam. sada se postavlja pitanje je li moguće da je ram ispravan i da jednostavno ova ploča ne voli ovaj ram ili ovo drugo nekako logičnije riješenje da sam baksuz i da sam dobio defektan ram? napominjem probao sam sve moguće kombinacije u biosu sa latencijama voltažama i ostalim sranjima ali uvijek isto... a neki dan sam pljuno 150KM za ovu novu matičnu samo radi lakšeg upgrejda ram-a :D
     
  2. selvin

    selvin Moderator

    I kod mene se skoro desilo, imao sa 2x2GB, jedan 667 drugi 800MHz. Instalirao na jednu particiju WinXP, na drugu Win7. Prvo mi je u XP-u pocelo javljati slicne simptome kao kod tebe, errori razni, bsod itd. Kontam da nije sta do OS-a, pokrenem Win7, isto se pocelo desavat. Pokrenem onaj memory diagnostic u boot menu sto se prikaze kod Win7, i na pocetku mi izadje hardware error...bla bla.. Ostavio ga da zavrsi taj test, otisao spavat, ujutro ugasen komp, otvorim kuciste, samo prebacio te dvije plocice u druga dva slota i evo sve fercera :)
     
  3. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    ma mijenjao sam ja utore od rama, sve moguće kombinacije ail džaba.
    kontam ako memtest prijavljuje puno errora da je prilično jasno da ram nije udure, probao sam najnoviji memtest i neki stari oba prijavljuju probleme. fazon je što ću ja ovaj reklamirati u pon, utorak ali strah me da nije neki konflikt sa pločom da ne bi opet dobio novi isti ram a da se ispostavi da je ploča, onda džabe reklamirao i gubio vrijeme a sa nije baš blizu.
     
  4. GV

    GV Komšija

    Evo kako kod mene izgleda na Asus M2N:

    DIMM1: OCZ Gold XTC OCZ2G8001G
    DIMM2: Samsung M3 78T2863DZS-CE6
    DIMM3: Kingston 99U5429-003.A00LF

    i sve fercera. Ako ti test daje grešku sa OCZ-om onda je najbolje da je probaš zamijeniti. prije toga pogledaj http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Mem ... 3-es3g.pdf
     
  5. GW

    GW Moderator

    Smanji frekvenciju memorije, olabavi timing-e i onda probaj samo OCZ. Ako bude i tad greške pravio na memtest-u, reklamiraj. Ako te opet pitaju jesi li probao na drugoj ploči, reci da jesi i da je bila ista stvar.
     
  6. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    @GW probavo sam i sam ocz na 667 mhz 4-4-4-12 kao i na default 5-5-5-18 na svim mogućim voltažama od 1,8-2,1 i opet isto... vraćao po sto puta sve default u biosu i džaba.
     
  7. GW

    GW Moderator

    Reklamiraj onda. Nema se tu šta više raspravljati.
     
  8. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    ništa onda u pon šaljem da mi to zamjene i javim vam kako sam prošao. a ovaj ću mjesec ako bude viška keša prodati ovaj kingston i uzeti još jedan ocz keks da to uparim fino u DC.

    EDIT: majku mu kako me neće ovaj ram to je za poludit. prije toga matična nije podržavala 4x1gb koji sam imao i budzašto prodao i sl. sranja a sad ovo... e pa jebat ću ja ovom ramu znanje kad tad hocu isključit superfetch na sedmici :mrgreen:
     
  9. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    probaj samo ocz, cesto se zna desiti da ploca nece da radi sa nekom memorijom, meni npr
    msi p35 nije radila sa kingston value memorijom
     
  10. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    :smt002
     
  11. nFare

    nFare Komšija

    Probaj zamijenit tamo gdje si kupio za nekog drugog proizvodjaca, koliko se moze primjetiti da raja nekako najvise problema ima sa ocz modulima, mada kod mene radi ok taj isti sa gskill-om, ocigledno te kod kupovine rama mora sreca malo pripazit.
    Jesi li kontaktirao suport dzidzabajta? Jest da ce ti reci samo da promijenis bios, ali eto pokusaj.
     
  12. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    mijenjao 3 biosa čak i betu. kontaktirao sam prodavača još jučer i u mailu mi je odgovorio da je i drugi ocz gold od 2 gb za 28h testiranja prijavio jednu jedinu grešku u memtestu ali dovoljno da je ram neupotrebiv tako da cu dobiti drugi ram OCZ2SOE8002G sličan kaže bolji koji nakon 30h testiranja nema errora koji dolazi kroz dan dva. eto izgleda naletila fuš serija dešava se.
     
  13. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    stigao novi ram ali ne isti-Naziv modula OCZ XTC Special Ops Edition OCZ2SOE8002G
    [​IMG]
    sad radi sve ok a Slavoljub je odradio memtest 48h bez ijednog errora tako da sam siguran što se toga tiče. inače Slavoljub je bio vrlo ljubazan i pristupačan, bukvalno me 5 puta zvao na mobitel da se sve dogovorimo kako šta naravno sve o njegovom trošku (poštarina...), preporuka definitivno! što se mene tiče može lock teme.
     
  14. santos

    santos Novi član

    Pozdrav,
    Da ne otvaram novu temu, konto sam uzet 2x2GB rama PC2-6400

    pa neznam dal uzet ovaj gore: OCZ PC2-6400 Special OPS 2GB il OCZ DDR2 PC-6400 Gold 2GB
    Pa ako moze forzamilan da das malo detalja o tom ramu il bilo ko drugi ko je upoznat sa ovim Special Ops ramom, jer ga nema na OCZ-ovoj stranici
    il mozda ima neki bolji do 85KM?

    Unaprijed Hvala!
     
  15. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    poslao sam ti pp. moja preporuka definitivno da uzmeš ovaj ram jer kingston je preskup i rekao bih neopravdano precjenjen. ovaj ti ram ima 5 godina garancije kod Slavoljuba dok na zapadnom tržištu life time warranty. e sad koliko sam upratio oba ocz rama navedena gore imaju iste performanse, možda razlika u cijeni 5KM, jedino ovaj šminka sa ovim maskirnim bojama. koji god da uzmeš nećeš pogriješiti samo reci nek ti odradi memtest za svaki slučaj.
     
  16. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    ljudi treba mi još jedna ovakva pločica da ih uparim u DC. imali igdje uzeti to kod nas pošto kod barica nema više OCZ ddr2 :(