Gdje kupiti P45 ili x48 chipset maticnu u Sarajevu?

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by XenoGearX, Mar 8, 2011.

  1. XenoGearX

    XenoGearX Novi član

    Kao prvo, pozdrav i unaprijed se zahvaljujem na pomoci :D

    Kao drugo, kao sto naslov kaze zanima me gdje da nabavim plocu u Sarajevu koja ima P45 ili x48 chipset i da podrzava DDR3 1600MHz (ako nema moze i 1333MHz). Razlog za P45 ili x48 je procesor E8500 na 3.2GHz kojeg ne zalim da mijenjam, medjutim sad trenutno koristim DDR2 sa P43 chipset maticnom i zelim da zamjenim RAM, maticnu i graficku (nije vazno koja je :p).
     
  2. forzamilan

    forzamilan Veteran foruma

    Imho to je bacanje para. Šta ćeš dobiti ako zamijeniš ddr2 sad ddr3 ramom na 775 socketu? Bolje bi bilo da prodaš taj procesor i ubaciš neki quad iz q serije, bolje ćeš performanse dobiti a vjerovatno ćeš i manje para potrošiti. Uvijek postoji opcija da sve prodaš i uzmeš novu konfiguraciju.
    U plusu i uniexpertu vidim ima jedino sa P41 chipsetom.
     
  3. XenoGearX

    XenoGearX Novi član

    Na ovoj ploci sto trenutno imam je FSB 1333MHz sto znaci da ako ako koristim 1333MHz RAM nije bacanje para i moci ce raditi pri punom iskoristenju, a vecina novijim P45 i skoro svi X48 chipseti imaju ili 1600MHz OC FSB ili stvarni 1600MHz FSB sto znaci da DDR3 od 1600MHz nije na bacanje na toj ploci, a racunar ovaj prvenstveno koristim za igrice, pa mi je ovaj procesor sasvim dovoljan. Znam isto da novije graficke rade na P55 chipsetu bolje i brze, ali planiram samo jednu staviti i razlike performansi neke ATI 5870 na P45 chipsetu u odnosu na P55 je oko 10%. Ako ne budem uzimao procesor i maticna bude oko 200KM sve ce me izaci oko 950KM, medjutim dodaj sad neki i7 na to znaci oko lupam 1300Km -1500KM. Toliko para ne zelim da ulozim jer mi je trenutno ovaj procesor sasvim dovoljan.

    Dodatni razlog zasto necu da uzmem novi procesor je da mi ne trebaju 4 jezgra sve dok ne naprave igre koje mogu da iskoriste 4 jezgra. Ispravite me ako grijesim ali kako ja znam ne postoje jos igre koje mogu da iskoriste 4 jezgra.
     
  4. GW

    GW Moderator

    Nevjerovatan je broj grešaka u ovom postu. Da ti sad ne bih nabrajao u čemu si sve pogriješio, reći ću ti samo da poslušaš kolegu koji ti je dao dobar savjet i to je to.
     
  5. Looney

    Looney Komšija

    @XenoGearX
    Zaboravi da ćeš naći "dobru" 775 matičnu. Sve što možeš naći su jeftinoze sa integrisanom grafikom.
     
  6. hamo pipa

    hamo pipa Komšija

    Kako ti GW rece u totalnoj si zabludi sto se tice iskoristenja procesora od strane igrica. Mislim da bi najbolje prosao da to prodas u kompletu i kupis AMD Athlon ili Phenom x4 sa nekom solidnom plocom i tu bi tek osjetio napredak a ne bi morao puno para da dodas.
     
  7. Soviet

    Soviet Aktivista

    Prodaj meni taj procesor za 150KM, dodaj jos 400KM i kupis sebi plocu sa AMD platformom :D