Dilema oko kupovine Z68 ploce

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by kolinsb, Jun 15, 2011.

  1. Sena

    Sena Veteran foruma

    Tak kontroler je beze pravo.Ne moze opste da iskoristi sata 3.0 ssd.Bude gore nego na sata 2.0.A i plus kad kod mene licno ukljuci treba mu vjecno da boota.Slobodno uzmi non pro.
     
  2. Spacemaster

    Spacemaster Aktivista

    Uhhh da ne davim. Za početak pozovi ti ove plus.ba mogu da nabave za dan ASUS.
    Druga stvar je razlika. GIGABYTE se ovde sem keširanja ne razlikuje u ničemu od P67. Znači licence koje su trebali da pokupuju nisu kupili i samim tim ovaj GA ne bi uzeo i pre bi uzeo P8P67 jer je i ova ploča bolja.

    Naime, GA nema Virtu kao jednu jedinu pravu prednost Z68 u poređenju na P67. Virtu donosi transkoding koji donosi i do tri puta bolju konverziju kako video materijala tako konverziju u opšte (transkoding). Igre rade brže na ASUSU (zanemarljvio brže upravo zbog Virtu-a, ali opet brže). Sa druge strane, tu se priča ne završava, GA nema digitalnu naponsku, ASUS ima digitalnu naponsku u DIGI+ VRM izvedbi koja je totalno user frendi optimizovana, GA nema UEFI BIOS, GA nema Dual Intelligent Processor 2, zatim ASUS ima BT GO (bluetooth), zatim ASUS ima GPU Boost sa kojim možeš da ocuješ i integrisanu grafiku, zbog virtua grafike su svičabilne (ona unutar procesora i ona diskretna) i smaim tim dosta se štedi na potrošnji, što će i produžiti radni vek napajanja, na kraju GA nema dosta toga. GA ploča iz prvog posta je ništa više nego P67 ploča, a zašto objasnio sam, jer nema osnovne stavke jedne Z68 ploče, a to je Virtu, ostalo sam sve naveo kao globalne prednosti... GA je jednostavno sa Z68 sam sebe zatrao, gde je najbolji pokazatelj preko 10 modela, od kojih pola tj. više od pola su polovično opremljene, zašto im se žurilo ne znam. Sa P67 su imali fiasko i nisu ostvarili prodaju, sad guraju propagandu da je P67 umro, a svako malo bolje informisan je svestan da ako mu Virtu i Intel SRT nije bitan (što u 99% nikome nije bitno) da je P67 još uvek aktuelan i da ga ne treba zaobići, šta više treba ga uzeti u obzir.

    Ja bih išao na P8Z68-V ili PRO jer bih koristio obe stavke uz jedan SSD za kešranje i video konverziju koju radim svakodnevno uz jedan Virtu.
     
  3. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    uzeo sam ja vec Asus P8Z68-V. Sve ok za sada :)
     
  4. Esh

    Esh HWB

    Sta je bilo sa onim problemima oko RAID-a i instalacije Windowsa? Do tebe na kraju ili?
     
  5. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    problem je bio u jednom riknutom (bios ga vidi kao i RAID setup, a instalacija win7 ga ne vidi, dok sa ostala 2 HDD-a u RAIDu sve radi) disku od 320GB (a imao sam 3 takva u raidu), a usto mi je jedna plocica od 4GB rama riknula :( memtest86+ odmah pocne izbacivati crvene errore. ali imam zanimljivu situaciju kad testiram ram. obavezno mi se monitor tokom testa ugasi, tako da ne znam da li su ove ostale plocice ispravne potpuno.
     
  6. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    imam jedno, mozda gloopo pitanje. Ova ploca ima Z68 chipset, pa prema tome podrzava LucidLogix Virtu tehnologiju. Ja sam u biosu podesio dual grafiku, instalirao drajvere za obe atijevke koje rade u CF-u i naravno drajver za int grafiku. Instalirao sam i VIRTU aplikakaciju koja dolazi na DVD-u. kad je pokrenem, imam ovo:

    [​IMG]

    sto bi trebalo da znaci da sve radi kako treba. Moje pitanje je, na koji DVI izlaz treba da bude prikljucen monitor (DVI na grafickoj ili DVI na MBO) i da li to ima ikakve veze?
    Takodjer, primjetim da cesto imam GPU load na 100% (a nekad je i na 25-30%) iako nista graficki zahtjevno ne radim. zasto? Da li ima neka aplikacija s kojom bih mogao vidjeti sta to koristi GPU u tolikoj mjeri (nesto kao Processes tab u Task Manageru)?
     
  7. Esh

    Esh HWB

    Imas iGPU i dGPU rezim, preporuceno je da monitor povezes sa diskretnom karticom. Po pitanju opterecenja grafickog procesora, mislim da nema aplikacije koja bi to pokazala.
     
  8. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    pretpostavljam da je to "i" od integrated, a "d" od discrete, misli se na graficke kartice. ima li neki nacin da se vidi koji je gpu trenutno aktivan?
     
  9. Esh

    Esh HWB

    Pa ako prikljucis na dGPU, diskretni je uvijek aktivan, iGPU se koristi onda samo za transconding video materijala. Sustina citave price je u video obradi, ostale eventualne ustede u potrosnji su minimalne.
     
  10. mahalas

    mahalas Novi član

    Da li se isplati dati malo vise za PRO verziju? Koje su ustvari prednosti u odnosu na "obicnu" verziju?
     
  11. kolinsb

    kolinsb Veteran foruma

    pa procitaj prva tri posta, i vidjet ces razlike. ocito si procitao samo drugu stranu threada ccccc :shock:
     
  12. mahalas

    mahalas Novi član

    Pratim ovaj post od kako je postavljen(posto takodjer kupujem plocu baziranu na Z68), tako da sam procitao i prvu stranicu. I ima na Asus stranici jednostavno da se uporede maticne prema specifikacijama, tako da znam sta su razlike. Mene interesuje da li se to u praksi primjeti.
     
  13. Spacemaster

    Spacemaster Aktivista

    PRO ima 2 SATA 6GB porta više, i ima dva 1384a porta, sa dodatnim breketom za USB 3.0 portove - to je jedina razlika, te ako ti to nije bitno toliko onda idi bez problema na P8Z68-V model, po meni Best Buy za ono što daje definitivno.
     
  14. Pionir

    Pionir Overclocker

    Spacemaster,

    Prvo te molim da pročitaš post, a potom molim za pomoć jer sam otvorio jedno pitanje za koje do sada nisam dobio odgovor?

    Na Asus.com :

    ova ploča nema na spisku kingston DDR 3 module, bilo 1333 ili 1600 Mhz, za seriju hiper x (plave boje)...

    prema listi, ova ploča podržava samo (nove) SIVE kingstone genesis DDR 3 module i ZELENE loVo (low voltage)...odnosno one modele koji na kraju šifre imaju slovo X.

    khx1333c9d3uk2/4gx
    khx1600c9d3x2k2/4gx

    Ono što mene zanima je...dali ste vi ili neko vaš : testirali, probali, bilo šta u kombinaciji PLAVI Kingstone hiper X + Asus Asus P8Z68-V ?

    Ako jeste šta se to "gubi" ako se ugradi PLAVI ne SIVI Kingstone ddr3 ram?

    Hvala na odgovoru.
     
  15. Reventon

    Reventon Veteran foruma

    Ako nije na spisku neznaci da ne podrzava taj ram, sta ti mislis da ce svaki model rama na svijetu testirati i staviti u QVL listu? A negubis nista, radit ce na onoj frekvenciji koja je preporucena za taj ram, Asus ti inace nije plaho izbirljiv.
     
  16. Pionir

    Pionir Overclocker

    Tako brate :) Hvala :D :smt006

    pazi, nebi sa ja sa svim tim zamarao, al trgovci su problem...prodaju šta imaju na stanju...

    Evo, juće pošaljem mail i pitam imal - jutros odgovori - ima, danas odem kupim HDD i fino tražim WD 10EALX, taj za koji sam pitao, platim, 100 metara dalje, hajd reko ne mogu više izdražat (Težak ko zemlja hehehe ) - daj da ga vidim :) :) :)

    kad ono zelena naljepnica...

    ja šifru, kad ono 10EALS...vratio sam naravno...al eto da nije HWB - a, bilo bi pod bubrege...

    pravo mene ta slova "hoće" heheheh

    Enisa sam pozivao Eniz (izvini)

    Mugena sam pisao Mungen :D
     
  17. k0ST

    k0ST Aktivista

    Druze Hoblar, probao sam ja plavi kingston HyperX 200C9 4GB - radi bez dobro, bez ikakvih problema. Mana je vjerovatno radni napon (1.65V) potreban za vece brzine.
     
  18. iLLusion

    iLLusion Aktivista

    Nedavno sam uzeo taj RAM i radi bez ikakvih problema sa Z68-V matičnom. Tako da, nema frke. ;)