Umrežavanje laptopa

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by AdinSA, Nov 25, 2012.

  1. AdinSA

    AdinSA Novi član

    Imam telemach internet priključak i htio bih ga provesti u susjednu kuću. Pokušao sam sa wireless ali je signal pravo slab na laptopu u susjednoj kući, iako je udaljenost svega nekih 10-15 metara. Ruter je neki Asus-ov 45KM ga platio. Da li se može kako staviti "razdjelnik" i da kupim još jedan modem na koji ću prikopčati wireless ruter, tako da laptop u susjednoj kući ima bolji signal?

    Ovo je ustvari za komšiju, ne razumije se baš u ove stvari, a kupio laptop i želio bi da ima wireless za laptop. A "signal" bi uzimao od svog buraza koji je udaljen tih nekih 10-15 metara u susjednoj kući. Da li se to može uraditi? Ako može, hoće li brzina neta biti veća?

    Ili ima neki bolji način?
     
  2. AdinSA

    AdinSA Novi član

    bilo ko?
     
  3. Vedo

    Vedo Moderator

    Najbolja opcija bi ti bilo UTP kabal prokopat ispod basche (20 m kabal kosta 20 KM), ne bi gubio jacinu i brzinu signala kao kod WiFia. Imam router od 120 KM, baca 1 m dalje od routera koji je placen 50 KM, tako da se ne zavaravaj sa natpisima "Extended range" ili routerima sa 3 antene, sve je to u par deka, jedan debel zid - i cao dobrom WiFi signalu ;)
     
  4. AdoSA

    AdoSA Komšija

    Ako ti je mrsko da kopas po basti mozes li barem ugrubo nacrtati polozaj kuca i gdje ti se nalazi router?

    Sent from my GT-I9100G
     
  5. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Ako ti je mrsko kopat, trebao bi uzeti wireless router sa direkcionom antenom ili da napravis sebi jednu tipa
    http://www.cantenna.com/

    Naravno kakav god da router nabavis i kakvu god antenu, nista ne moze zamjeniti kabl.
     
  6. AdinSA

    AdinSA Novi član

    I ja bi najradije da mu to spojim kablom jer ima tek rođenu bebu, šta ja znam koliko taj wireless zrači. Al on navalio hoće to.
    Nisam ni kontao kopati :)nebi se ni moglo jer je betonirano između kuća, nego pružiti preko krova...

    ovako nešto izgleda, plavo je router, crveno laptop, tu mu je dnevna soba... ima 3 zida najmanje između, i oko 3 metra između kuća.
    [​IMG]

    http://tinypic.com/view.php?pic=snjxb8&s=6
     
  7. ibran

    ibran Aktivista

    Ma kabal brate i mirni ste i ti i on,ovako bi sa wi-fi jedan drugom dosadili što mi nema konekcije ovo ono. Mrežni kabal i rahat.
     
  8. Vedo

    Vedo Moderator

    Pruzi mu ti UTP kabal, pa nek ga on usteka u svoj router i eto mu WiFia po kuci, sa dobrim signalom. A to za zracenje - to ne mozes izbjeci, evo sad mi mobitel u stanu hvata preko 7 WiFi mreza, od komsija itd.
     
  9. AdoSA

    AdoSA Komšija

    Eh ovako... Neka kupi TP-Link Range Extender i neka ga postavi u svoju kucu i to u gornji lijevi cosak kuce na slici (gdje je najblizi routeru i gdje ima najmanje smetnji). Potrebo je samo ga ustekati u struju, okaciti na zid i konfigurisati. Konfiguracija je bezbolna i samo uputis Range Extender na koju mrezu da se kaci i da je pojacava. Mozes uraditi i kablom da spojis Access Point u komsijinoj kuci ali ti je tu puuuno vise posla da uradis kako treba (kanalice, busenje zidova gdje kablovi ulaze u kuce, kopanje zemlje ako ces da ide kabal kroz zemlju ili zastitnu PVC kanalicu ako ces da ide po zraku koju moras i pravilno montirati). Sa Range Extenderom ti je najbezbolnije rjesenje, s tim da moze uzeti i router koji ima Range Extender opciju tako da ga sutra moze koristiti ako uvede svoj internet...

    Ovaj scenario sam uradio do sada X puta i vjeruj da je najbezbolnije rjesenje...

    Na zracenje zaboravi... nije Fukushima... iako ima malo elektromagnetnog zracenja to ne mozes izbjeci danas nikako...
    Sent from my GT-I9100G