potrošnja kompjutera

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by skayler, Jun 4, 2006.

  1. skayler

    skayler Novi član

    pozdrav.zanima me koliko kompjuter troši struje.zanima me njegova snaga(w).hvala.
     
  2. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

  3. skayler

    skayler Novi član

    hvala.
     
  4. ming

    ming Veteran foruma

    Ako ti je napojna 400w onda ti racunar trosi 400w, jer toliko napojna proizvodi struje.

    Ja mislim da tako fercera.
     
  5. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Jok. Ona toliko moze proizvesti max. A konfa vuce koliko joj treba.
     
  6. skayler

    skayler Novi član

    bit mog pitanja je da me moji gnjave da potrošim puno struje.ja sam po struci električar i znam jedan način kako da sastavi napajanje za komp,a kako želim kupiti novi komp i umrežit ću novi i stari međusobno.tada bi koristia oba pa bi moji pošizili.zato me zanima potrošnja da mogu sastaviti napanjanje koje će biti dovoljne snage.
     
  7. qwerty

    qwerty Novi član


    nope nope... kao sto dog_father rece, od komponenata zavisi koliko ce povuci.
    i ne moze se reci da ti trosi npr. 300W jer sve zavisi od opterecenja procesora, graficke (mislim na ove jace, starije graficke neznatno...)...
    teoretski mozes izracunati kolika je maksimalna potroznja, ali ti to nista ne znaci kad komponente nisu pod opterecenjem.
     
  8. skayler

    skayler Novi član

    novi komp koji budem kupio mi je za igre šta znači da će imati jaku grafiku(dat ću 7500-8000 samo za glavnu jedinicu jer monitor imam).po vašoj procijeni koliko bi takav komp trošio maksimalno struje jer moje napajanje mora biti bar 25-30 posto jače od kompa da komp može i pod najačem opterečenjem radit normalno.zato me zanima kolika bi njegova najača snaga mogla biti.
     
  9. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Kupi kvalitetno napajanje od 550W ili vise i nemas brige.
     
  10. skayler

    skayler Novi član

    ja mislilim da ste me krivo svatili.ja želim napraviti napajanje od akumulatora 12v,pretvarača sa 12v na 220v i stabilizatora napona.to bi trebalo napajati komp.mene zanima koliko komp sa jakom grafikom troši sa največim opterečenjem snage jer mi pretvarač mora biti u mogučnosti dati 25-30 posto jaču snagu od kompa da bi radio bez problema.ako bi bila max.snaga kompa 550w pretvarač bi trebao davati oko 700w.
     
  11. Dog_Father

    Dog_Father Moderator

    Pa onda kako sam rekao 550W. Nema veze jel ih dobije sa vjetrenjacom, iz hidroelektrane ili iz akumulatora, 550W je 550W.

    Nece ti komp pojesti 550W, prije da ce biti 350. Opet ovisi sta imas u kompu. Dao sam ti gore link pa sracunaj max potrosnju.
     
  12. skayler

    skayler Novi član

    hvala na pomoči.sorry ako sam bio naporan ali kad nešto pitam ond pitam detaljno da nebi bilo da neštoradim pa ajme nisam zna BUM.
     
  13. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    Ako ti treba vise efektivne snage koliko se ja sjecam energetike iz srednje treba ti jak kondenzator na elektricnoj instalaciji da popravi onaj cos Fi... al to je nidje veze
    :D
     
  14. skayler

    skayler Novi član

    To mi nije potrebno jer ću staviti pretvarač koji će imati dovoljno snaga,ali ja nisam zna koliko je komp jak pa sam pita.Dog Father mi je rekao da je oko 550w oko maksimale,a da je optimalno 350w.Jamislim uskoro kupit novi i koristiti oba šta bi značilo da bi mi pretvarač od 1000w do 1200w bio dovoljan,ali hvala na ideji.
     
  15. Chem

    Chem Komšija

    Pa to vidis po ostatku komponenti, :mrgreen: