K: Macbook air M1

Discussion in 'Računari i komponente' started by rainman, Jan 3, 2024.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. rainman

    rainman Aktivista

    Pozdrav raja,
    Ima li neko da prodaje Macbook Air M1? Nedavno sam zapratio jedan projekat "Asahi Linux", distribucija koja nativno radi na M1 čipovima, pa bih volio i sam probati. Ne volim baš MacOS, Linux sam korisnik i budući da me živo interesuje kako sve radi najbezbolnije je uzeti polovan Air M1, ciklusi baterije mi i nisu pretjerano bitni... Ne kupuje mi se nov air samo da bih probao Asahi Linux.

    Svako dobro
     
  2. Stevie_Ray

    Stevie_Ray Veteran foruma

    Nije ti to neka sreca, jer je to ARM verzija Linuxa. Ima i Ubuntu za ARM. Ali je kompatibilnost i dalje slaba. Mac se kupuje radi MacOS. U suprotnom, radije neki Dell XPS ili Thinkpad.


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  3. Reznor

    Reznor Overclocker

    Nemam Air, ali imam od firme M1 Pro i sve sto ide preko Wine prilicno sporo radi ako su u pitanju iole zahtjevnije aplikacije i naravno igre. Ne vjerujem da bi to bolje radilo na Linuxu, jer je Apple bas specificno napravio Rosettu za svoju Silicon arhitekturu i optimizirao.
    I sam koristim Linux (systemd-free i musl trenutno) kao jedini OS i pored toga macOS samo za posla, ali me nimalo ne privlaci Linux na MacBooku. Probao na Intel based, radi ono, ali nije mi bas smooth experience kao sa macOS. Npr na MacPro istovremeno pusta zvuk i na slusalice i na ugradjeni zvucnik, ne zna to razdvojiti.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. nivla

    nivla Komšija

    bolje radi svaki opencore od bilo koje linux distro od ovog sto sam probao na macbooku, windows je posebno retardiran i ne mogu shvatiti da iko ono moze koristiti na windowsu(intel based)
     
  5. Reznor

    Reznor Overclocker

    Ma bio sam i Windows probao (MacPro 3,1), sve prepoznato bilo, ali ne mogu Windowsa, dosad jedino neke igre koje se nisu mogle na Linuxu instalirati, ali evo ima Steam, Epic preko Lutrisa odnosno na Macu ima nativno. Za aplikacije ima Flatpak u najgorem slucaju odnosno za Mac to je Homebrew.
    Fazon oko Windowsa barem na starijim Macovima s prvim EFI je da pocnes instalaciju preko VM (VirtualBox), i onda restartujes i nastavis normalno instalaciju bez VM, jer nece da boota s USB samo preko DVD. Prije toga setupujes BootCamp da pokrece Windows prvi i napravi particiju. Za ARM nema nacina osim preko VM (Parallels). Ali da ne kvarim dalje oglas, moje misljenje je da je bezveze ista drugo na Mac-u instalirati pored macOS, jednostavno nije to to :D


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. rainman

    rainman Aktivista

    Naravno da je ARM, s tim da je Asahi Linux kernel i svi drajveri specifično optimizovan za apple-ovu silicon platformu. Dok Ubuntu ARM nećeš ni u snu pokrenuti na Apple uređaju i ARM kao arhitektura na linuxu nije ništa revolucionarno, ovdje govorimo o nečemu što je stvarno vrijedno pohvale za ljude koji stoje iza ovog projekta. Ne znam koliko si pročitao išta o ovom projektu prije nego što si napisao komentar, ali ljudi su bukvalno morali raditi reverse engineering za svaki driver od zvuka pa do grafike. Iskreno ne volim Mac i njegovu walled garden "Our way or the highway" filozofiju + još par stvari... Jedni razlog zašto bih uzeo Mac je trenutno zbog silicon hardware-a i zbog toga mi je privlačan. Trenutno imam XPS 15 (debian 12) a prije toga sam thinkpad koristio od t460 serije, isljučivo linux zadnjih par godina. Ne planiram mijenjati setup, više tražim M1 mašinu da probam kako se ponaša kao daily driver za moje potrebe.

    Ma naravno da je nativno uvijek bolje, a ovdje je baš to u pitanju. Asahi Linux Fedora Remix -fedora je zvanično preuzela ovaj projekat pod svoje okrilje, tako da je sad Asahi Linux oficijelni Fedora spin. Baci pogled, nije loša stvar
    https://asahilinux.org/

    Edit: molim raju da mi ne spama dalje oglas... Možemo otvoriti posebnu temu na odgovarajućem podforumu pa tu iznositi svoje stavove i mišljenja.
     
  7. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Sada naleti na oglas na FB grupi pa ako ti jos treba M1

    [​IMG]
     
    Last edited: Jan 8, 2024
  8. rainman

    rainman Aktivista

    E raja našao sam hvala, može lock
     
Thread Status:
Not open for further replies.