Problem s kompjuterom-upomoć

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Morrowind, May 29, 2007.

  1. Morrowind

    Morrowind Novi član

    Eh, ovako, sinoć sam radio nešto na kompjuteru i zvuk mi nije radio kako treba. Kad sam pokušao pojačati, izbacilo mi je poruku da nemam zvučne kartice i da je trebam instalirati (zvučna mi je integrisana). Pokušao sam uraditi 'update' drivera, a kad to nije pomoglo, resetovao sam kompjuter.

    Nakon što se resetov'o, nije mi ništa prikazao na monitoru, samo je bila upaljena lampica na kućištu(HDD lampica). Resetovao sam nekoliko puta, ali uvijek ostane na tom dijelu, i uopšte ne daje signal monitoru. Probao sam ubaciti drugi HDD, ali isto se dešava.

    Šta bi to moglo biti?!

    Ja lično sumnjam na ploču, jer makar bi odradio BIOS, pa onda izbacio neku poruku, ovako samo zasvjetlucaju lampice CD-u, DVD-u, tastaturi i ostanu da svijetle POWER i HDD. :roll: :roll:
     
  2. HamziBeg

    HamziBeg Komšija

    @ Morrowind,
    1. Nosi računar u obližnji servis :D.
    2. ^ trebao si poslušati savjet br.1, no dobro...
    3. Koliko dugo koristiš računar? Imali prašine na kontaktima memorije, grafičke i ostalih periferija? Ako ima očisti sve to fino, kontakte memorije očisti gumicom. Provjeri vent na CPU, možda se pregrijava a da i ne znaš...
    4. U međuvremenu "očisti" postavke biosa.
    5. Kada vratiš komponente koje si u etapi br.3 povadio, iskljući sve bez čega računar može raditi, tj. da se samo BIOS podigne. (dakle fdd, hdd, etc...), ako se računar upali onda jedno po jedno vračaj. Ako se računar i dalje ne pali...
    6. Sada bi fakat trebao otići na servis. Jer daljni tok otkrivanja problema zahtjeva da imaš PCI grafu, drugu ploču ili CPU da vidiš koje je od toga riknulo.
    7. Naravno napojna... stavi je u kantu vode da izvučeš negativne naboje (šala ;))

    Sa srećom...
    Koliko ljudi dođe u servis sa novom kupljenom pločom jer su u svom dubokom promišljanju "zaključili" da ne valja ploča. Jer, hej, ne podiže se BIOS! Šta bi drugo, zanemarimoli 1001. stvar, moglo biti u kvaru?!
     
  3. Morrowind

    Morrowind Novi član

    Beže, prije nekoliko mjeseci sam promijenio CPU, grafičku, HDD. Računar koristim već duuuugo godina, i imao sam raznih belaja s njim koje sam sredio ja sam, ali ovakvo nešto mi se prvi put dešava. Sinoć je bio upaljen navečer sat-dva, i teško da se mog'o pregrijati. OK, gledaću danas da ispitam i ove kontakte, a srećom imam i stare dijelove tu, ali CPU i ploču mogu samo skupa testirati jer nisu kompatibilni sa novim.
     
  4. HamziBeg

    HamziBeg Komšija

    Nemoj pogrešno razumiti, ovo pitanje "koliko dugo koristiš računar", u smislu, koliko dugo koristiš računar a da ga nisi čistio.

    Ako imaš garanciju na te nove komponente, odnesi u servis pa neka se pate ljudi, za šta služi garancija nego za te stvari ;).

    Za dijagnosticiranje kvara stvarno treba komponenti, ploče i procesori za sva podnožja i sl. Kući se mogu neke osnovne stvari probati, ako ne pomaže... ne isplati se zezati, pogotovo ako imaš garancije na komponente.
     
  5. Morrowind

    Morrowind Novi član

    Hej, drug, imam radosnu vijest. Neće mi trebati servis, samo novi floppy (mada ne znam da li mi uopšte treba). :D Uglavno, kad sam otkačio floppy, sve je proradilo. Hvala na pomoći. :wink:
     
  6. HamziBeg

    HamziBeg Komšija

    Hajd'drago mi je da sam bio od koristi.
     
  7. Stihoklepac

    Stihoklepac Moderator

    usput meni je jednom u rukama izgorio kompletan komp radi kratkog spoja unutar floppy-a.

    od tog dana mrzim nagorenu plastiku
    :D

    od tog dana mrzim floppy-e