Active Directory - kako provjeriti koliko dugo je računar u domeni?

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by Loki, Apr 3, 2018.

 1. Loki

  Loki Komšija

  Kako i piše u naslovu. Ako sam ja ili drugi domen admin dodali neki računar u domenu, mogu li na AD-u nekako provjeriti kada je računar zakačen i po mogućnosti i ko ga je zakačio na domenu? Hvala!
   
 2. selvin

  selvin Moderator

  Trebalo bi da se vidi kroz event logove na domain controllerima. Samo treba sad naci tip eventa koji to oznacava pa filtrirati. A osim toga, moglo bi se vidjeti datum kroz whenCreated atribute, ali ne znaci da je tad dodan na domenu, vec kad je objekat kreiran, pa moze biti da je prije bio na domeni pa skinut, pa opet dodan itd. Tamo negdje odes na taj computer pa attributes ili nesto tako, ne sjecam se tacno.
   
 3. Qler

  Qler Veteran foruma

  Properties attribute editor I dole pri dnu imas

  Sent from my Huawei P10 Plus
   
 4. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Upravo ovako kako @Qler rece. Naravno, kao što Selvin kaže, tada je kreiran objekat computer, ali ne vidim razloga zašto bi netko kreirao objekat u AD-u, a onda nakon sedmicu ili mjesec dodao radnu stanicu na domenu. Ovo ne vrijedi u slučaju kad želimo da radna stanica bude kreirana u organizacionoj jedinici Computers, jer se u tom slučaju ne treba prvo kreirati radna stanica u AD-u pa onda dodati na domenu, nego se samo doda na domenu i po automatizmu bude smještena u OU Computers. Naravno, sve ovisi o permisijama admina. Ja npr. nemam mogucnost da radim move objekata iz jedne OU u drugu OU, te sam stoga primoran da prvo kreiram radnu stanicu u odgovarajucoj OU, a onda PC dodam na domenu :)

  [​IMG]

  Sent from my MI 3W using Tapatalk
   
  Last edited: Apr 4, 2018
 5. Loki

  Loki Komšija

  Hvala momcOVi. :D Na View mi nisu bili zakačani Advanced Features pa mi je falilo pola tabova među kojim i Attribute Editor al' evo sad ima sve. :)
   
 6. AdoSA

  AdoSA Komšija